Bylinná síla čínské tradice!®
Vše pro celostní přístup


O zimě z pohledu čínské medicíny

Z odkazu čínské tradice, která pojednává o teorii Jin a Jangu a Pěti elementech, se dozvídáme, že období zimy, tzv. velké jin, je spjato s elementem vody. Čas, kdy vesmírná energie klesá dolů, je markantní především v přírodě. Dožínky skončily, listy stromů opadaly, míza se stáhla ke kořenům. Dny jsou chladné a noci dlouhé. I pro člověka platí, že by měl redukovat svou aktivitu a plánovat více odpočinku.

Čchi ledvin je spjata s čchi zimy

V současné době, kdy umělé osvětlení podstatně zkracuje dlouhé zimní večery, se nic nemění na tom, že bychom měli víc než kdy jindy věnovat více prostoru spánku, relaxaci a meditaci. Trávit více času v kruhu svých blízkých a méně cestovat. Chránit ledviny a močový měchýř (orgány elementu vody) teplým oblečením a stravou bohatou na bílkoviny, vybíráme potraviny teplé povahy a doplňujeme zahřívajícím kořením.

Zima

Podle evropského kalendáře zima trvá od 21. prosince do 20. března.

Teorie pěti prvků

Teorie 5 prvků - prvek voda

Ve výše uvedeném schématu, zobrazujícím teorii Pěti elementů, můžeme najít vztahy mezi jednotlivými elementy a některé další souvislosti.

  • Zima je spjata s elementem vody.
  • Prvku voda ze světových stran přináleží sever.
  • Transformací její čchi v podnebí vzniká chlad.
  • Vlastností vody je vlhkost a prosakování směrem dolů.
  • Její funkcí je svlažovat.
  • Tělesná forma vody je plochá.
  • Její přirozenost studená.
  • Ve fázi cyklu proměn představuje uschování, konzervování.
  • Z pěti chutí přináleží vodě chuť slaná.
  • Z barev černá.
  • Z pěti emocí strach, obavy, úzkosti.
Směřování energie:
do hloubky, zpevňuje kosti, změkčuje zatvrdliny
Orgán:
ledviny, močový měchýř
Čas:
od 21. prosince do 20. března
Chuť:
slaná, ochlazuje, směřuje dovnitř a dolů, zvlhčuje sucho
Barva:
černá

Jak již bylo zmíněno, v lidském těle odpovídají elementu vody ledviny a močový měchýř. Podle čínské medicíny představují ledviny nejdůležitější orgán těla. Říká se o nich, že jsou „kořenem jin-jangu všech vnitřních orgánů“ a „pramenem života“. Ledviny představují skladiště naší životní a sexuální energie. Funkcí ledvin je uschování esence ťing, „základní substance, z níž se formuje universum“, jejíž kvalita má přímý vliv na schopnost rodit nové, ovlivňuje růst i vývoj organismu, jeho zdravotní stav i délku života. K dalším funkcím ledvin patří transformace, vylučování i zadržování tekutin. Ledviny též řídí nasávání energie čchi, díky své schopnosti stahovat dolů, slouží pro plíce jako kořen čchi, jsou tedy zodpovědné za kvalitu (hloubku) nádechu.

„Ledviny v těle řídí kosti a dřeň… Když je v čchi ledvin horkost, páteř v pasu nemá sílu se narovnat, kosti vysychají, dřeně ubývá a vzniká nemoc zvaná slabost kostí.“

V. Ando: Klasická čínská medicína 1, překlad z knihy Su-wen, kap. 44, s. 574-575

Velmi často je projevem vyčerpaných ledvin hučení v uších (tinitus), které je doprovázeno závratěmi.

Stravování v zimním období

Zimní období představuje skvělý čas k tomu, abychom pomocí stravy doplnili čchi, jang a krev.

Co je vhodné do jídelníčku zařadit?

Co se týče úpravy pokrmů, obecně platí, že potraviny déle vaříme. Vhodné jsou zejména dlouhé vývary z kostí (viz recept níže), nebo kořenové zeleniny. Můžeme si více než kdy jindy užít i pečených a v malém množství smažených jídel, koláčů, buchet, placek, nákypů a kompotů se zahřívajícím kořením.

Je vhodné zařadit více bílkovin ať již ve formě masa nebo vajec, ryb a luštěnin. Teplé jídlo 2×-3× denně velmi dobře podpoří imunitu a posílí schopnost odolávat chladu.

Slaná je chutí elementu vody

Do jídelníčku zařazujeme v menší míře to, co voní mořem: mořské řasy (wakame, nori, kombu, a to zejména do vývarů a k obilným jídlům – působí příznivě na obnovu kostí a celkově směřují doplňující účinky potravy do ledvin), ryby a plody moře. Slaná chuť změkčuje a uvolňuje blokády, avšak nadměrné množství soli, které obsahují zejména méně kvalitní sýry, uzeniny a polotovary, poškozuje jin ledvin.

Vzhledem ke snížené fyzické aktivitě v zimních měsících můžeme rozproudit čchi občasnou konzumací malého množství pálenky nebo svařeného vína s kořením. Staří Slované si pomáhali ohřátou medovinou.

Jakým potravinám se v zimě naopak vyhnout?

Zcela jistě konzumaci potravin a nápojů přímo z ledničky. Obložené chlebíčky, saláty, tropické ovoce, zmrzliny a obecně strava, která obsahuje mnoho rafinovaného cukru a je u nás tolik typická pro období Vánoc. Navíc s vyčerpanými ledvinami budeme s příchodem jara trpět únavou a bolestmi hlavy, namísto toho, abychom byli plní elánu a tvořivé energie.

Potraviny vhodné v období zimy:

Potraviny elementu vody

Potraviny osvěžující povahy Potraviny vyrovnané povahy Potraviny zahřívající povahy Potraviny horké povahy
jahody černý sezam maso bažantí maso jehněčí
maso vepřové čočka úhoř  
pšenice fazole adzuki ořech vlašský  
chřest hrách škeble, slávky  
sůl humr jedlý kaštan  
minerální voda chobotnice losos  
langusty jáhly maso jelení, srnčí  
ječmen kukuřice    
mořské řasy maso kančí    
krab sladkovodní miso    
krevety mušle (mořské)    
  okoun    
  pstruh    
  sardinky    
  slunečnicová semínka    
  tuňák    
  ústřice    
  olej z vlašských ořechů    

Recept

Hovězí vývar

Ingredience

Příprava

  1. Dáme vařit hrnec studené vody (dostatečné množství, aby maso bylo zcela ponořené). Přidáme citrónovou šťávu, trochu kurkumy, hovězí maso a kosti.
  2. Přivedeme k varu a necháme chvíli vřít.
  3. Potom tekutinu slijeme, hrnec očistíme, maso a kosti omyjeme horkou vodou (abychom se vyhnuli tvoření pěny).
  4. Dáme vařit, tentokrát do horké vody (množství dle potřeby). Přidáme špetku kurkumy, mrkev, celer, petržel, cibuli, bobkový list, koriandr, kousek zázvoru nakrájeného na plátky, plátek wakame (o velikosti 2 poštovních známek) a petrželovou nať.
  5. Vše přivedeme do varu a vaříme 2-6 hodin (má-li být maso dále použito, je třeba po 1,5 -2 h vyjmout z vývaru; kosti vložit zpět do vývaru).
  6. Po uvaření vývar scedíme a pevné části vyhodíme.

Tipy

  • Čím déle se vývar vaří, tím více bude posilující.
  • Vývar je možno uchovat v lednici 3-4 dny
  • Teplý vývar je možno pít na posílení, anebo může tvořit základ pro další polévky s obilím, bramborami, čerstvou zeleninou ap.

Působení

  • je zahřívající a posilující
  • doplňuje čchi, rodí krev a tělesné tekutiny
  • zpevňuje střed
  • posiluje svaly, šlachy a kosti

Doporučení

  • při oslabení čchi a jangu; při vyčerpání, nedostatku motivace, přecitlivělosti na chlad, oslabené imunitě, slabosti spojené s vyčerpáním fyzickým, duševním, věkem, nebo jejich kombinací, v době rekonvalescence, k celkovému posílení
  • vhodné jako posilující ranní polévka s nakrájenou čerstvou zeleninou naklíčenými semínky např. řeřichou nebo obilím
  • pro navázání na posilující a doplňující účinek vývaru je možné do něho těsně před podáním rozmíchat denní dávku CORDYCEPS-MRL

Zimní téma studujte i v dalších článcích


Diskuze: