Chaga–MRL – čaga je několik let rostoucí dřevní houba s černým povrchem a hnědavým zabarvením na řezu. V Evropě je její nejranější používání zdokumentováno v ruských herbářích z 19. století.
Rozšířena je na severní polokouli mezi 40 – 50° zeměpisné šířky, avšak přírodní naleziště umožňující využívání hub z přírody jsou na pokraji vyčerpání. Proto je na místě snaha o její pěstování, zejména umožní-li taková produkce zachovat enzymatickou aktivitu, která v jinak v dosud převažujících horkovodních a alkoholem stabilizovaných extraktech přirozeně zachována být nemůže. Velká část západních výzkumů o čaze je zatím ruské a polské provenience, která je z historických důvodů postavena právě na horkovodních extraktech z divoce rostoucí čagy, kdy pak čaga rovněž obsahuje metabolity z hostitelské břízy (betulin, rozpustné ligniny); nicméně v posledních několika letech se již objevují srovnávací studie na různé formy extrakce a rozdílů mezi pěstovanou a sbíranou čagou a dávají za pravdu dosud spíše osamoceným názorům, jež preferovaly použití při absenci či minimalizaci tepelného ošetření.
Chaga-MRL je certifikován BIO v podobně volné jemně mleté biomasy (100 g a 250 g). Balení v tabletách (90 kusů, každá s 500 mg biomasy) tvoří stejná biomasa jako v BIO certifikovaných variantách. S nutnými pojivy pak každá tableta váží mírně přes 700 mg. Právě pojiva ale představují prozatímní překážku v možnosti BIO certifikace tablet, neboť prováděcí předpisy použitá pojiva zatím neuvádějí mezi povolenými přídatnými látkami, navíc by se nedařilo ani plnit 5% limit pro obsah přídatných látek.
Houbová biomasa MRL je přírodní prášek asepticky (sterilně) pěstovaného podhoubí (mycélium) se zárodky, tedy „pupeny“ mladých plodnic (primordia) příslušných hub. Biomasa je dále šetrně a hygienicky zpracována v prostředí s pozitivním tlakem vzduchu filtrovaného přes HEPA filtry.
Biomasa MRL proto nabízí zajímavý nutriční přínos, neboť v jejím případě nedochází k nežádoucímu posunu účinků jako u extraktů či koncentrátů, a tak výsledný přípravek svojí aktivitou odpovídá zdrojové houbě a je dále umocněn využitím celého podhoubí. Plně respektuje celostní principy, protože nabízí samotnou přírodou připravený koktejl z přehršle navzájem spolupracujících a spolusouvisejících prospěšných biodostupných složek - jedná se o skutečně plnokrevný přírodní produkt se zachovanou vysokou enzymatickou aktivitou, která se v biomase neničí díky absenci vyšších teplot při zpracování (suší se při nízké teplotě, nízká teplota se udržuje i při mletí, nic se nepřevařuje ani nevyvařuje).