A je tu, jaro je tu…“ …aneb pojednání o jaru z pohledu tradiční čínské medicíny uvádíme tentokrát historickým citátem z díla Su-wen: „Tři jarní měsíce...
Polévka Jarní polévka ze zeleného hrášku Ingredience 400 g čerstvého nebo mraženého hrášku 1 větší nová brambora 1 l zeleninového vývaru (čerstvého ne...
V jarním období je příroda a lidský organizmus ve velice intenzivním propojení. Na jaře začíná nový biologický rok, v přírodě je to začátek nového živ...
V naší nabídce zdravé výživy již nějaký čas máme panenské oleje rozličných chutí. Jistě znáte olej lněný, dýňový nebo sezamový. Ale co takový olej z h...
Už i do našich končin přišlo léto, a proto Vám přinášíme pár praktických rad a tipů, jak se během tohoto ročního období stravovat. V letním období kul...
„Tři letní měsíce se nazývají ‘bujnost a nádhera’. Je to období, kdy všechno bují a krásní, čchi nebes se promíchává s čchi země, rostliny rozkvétají a...
Salát je vhodný konzumovat právě v těchto horkých letních měsících. Chladná povaha munga a hořká chuť rukoly naše tělo osvěží, makadamové ořechy a avo...
Tuky představují jednu ze tří základních složek živin a do zdravého způsobu stravování rozhodně patří. Podle výživových doporučení by měly zastoupit 3...
V létě je příroda aktivní, plody zrají, co jsme s jarem zaseli, v létě sklízíme. Léto je čas, kdy bychom se měli radovat, smát, užívat si s přáteli sp...
Léto se přehouplo do své druhé poloviny, v čínské medicíně označované jako pozdní (indiánské, babí) léto. I v tomto čase je nutné brát na zřetel jeho specifika,...
S příchodem zimy si připomeneme, jak můžeme tělu pomoci obrnit se vůči chladu, mrazům a ledovému větru pomocí správného zimního stravování podle tradi...
Léto s hojnou nadílkou hub a lesního ovoce, střídají chladnější mlhavá rána s množstvím ranní rosy a všudypřítomnými třpytivými pavučinami. Příroda je...
Moxováním, neboli využíváním tepla hořícího pelyňku, se dociluje prohřátí, zklidnění a uvolnění vybraných míst těla – postižených ploch nebo akupunktu...
Sestavené menu je určeno pro podporu žaludku a sleziny, kterou posiluje sladká chuť, oranžová a žlutá barva a z potravin zejména slzovka, dýně, šalvěj...
Období babího léta přináleží hybateli/prvku země, z orgánů tedy slezině a žaludku, tj. trávení. Na prospívání či neprospívání orgánů během něj následn...
Pro sychravé podzimní počasí Vám přinášíme pár praktických rad a tipů, co a jak během tohoto ročního období do své stravy podle tradiční čínské medicí...
Stejně jako listy se připravují opustit stromy, představuje období podzimu vhodný čas k tomu, abychom některé věci v našem životě nechali jít. Zastavi...
K tématu konce léta, babího léta i podzimu jsme se rozepsali již vícekrát (viz odkazy na konci textu), tak jen jako čerstvou švestičku korunující všem...
Podzim je čas zdravě poučené přísnosti, spravedlivě nekompromisních hodnocení a jejich transformace do okamžité exekuce nápravných opatření, nesentime...
O charakteristikách zimy a odpovídajících životních strategiích člověka pro její překonání a přežití se v Číně již v době několik století před naším l...
V Číně zrovna slaví svátek středu podzimu (zhongqiujie – ???). Je to jeden z nejdůležitějších svátků roku, který oslavuje úrodu, rodinné štěstí a Měsí...
„Jin a jang jsou cestou nebes a země, osnovou desetitisíců věcí, otcem a matkou přeměn, kořenem života a smrti a sídlem ducha.“ Suwen,kap.Yinyang ying...
Alliance for Natural Health (ANH) uveřejnila nedávno ve snaze o lepší vzdělávání spotřebitelů a v rámci boje proti šíření poplašných zpráv zajímavý čl...
elostním přístupu k člověku a s primárním důrazem na prevenci „nemoc léčit, dokud ještě ani nevznikla“ pracuje s kombinací různých metod akupunkturou,...
Buvoli ztělesňují sílu, odhodlání, vytrvalost a spolehlivost. Rok bude přát trpělivému a cílevědomému konání. Snadněji než v jiné roky se může dařit p...
Z odkazu čínské tradice, která pojednává o teorii Jin a Jangu a Pěti elementech, se dozvídáme, že období zimy, tzv. velké jin, je spjato s elementem v...
Starobylý čínský zemědělský kalendář rozděluje rok na 24 údobí, které jsou většinou pojmenovány podle svých charakteristických klimatických, biologick...
Zima je podle tradiční čínské medicíny obdobím, které je spjato s ledvinami a močovým měchýřem. Do jídelníčku proto zařazujeme potraviny, které je pod...
Pro sezónní zamyšlení nad vlastnostmi chladu jsme vybrali několik citátů a výroků. Lepší pochopení chladu nám pomůže lépe využívat i vyvažovat jím způ...
V magickém prostoru mezi hrnci a ingrediencemi, se skrývá neuvěřitelný potenciál umožňující vzájemně propojovat energii nejen použitých surovin, ale t...
Dodatek: Kontext tradiční čínské medicíny kulinářské rovnice C=A+B Pokud jste připraveni strávit další porci informací, nebo jste přímo fajnšmekry tra...
Světový den spánku bývá vždy v březnu a je navázán na poslední pátek před jarní rovnodenností. Motto pro 15. březen 2019: je „zdravé spaní, zdravé stá...
Sestavené menu je určeno pro podporu žaludku a sleziny, kterou posiluje sladká chuť, oranžová a žlutá barva a z potravin zejména slzovka, dýně, šalvěj...
Světový den zdraví vyhlašuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Globálním cílem je, aby lidé nebyli nuceni na úkor zdraví upřednostňovat své jiné,...