Z odkazu čínské tradice, která pojednává o teorii Jin a Jangu a Pěti elementech, se dozvídáme, že období zimy, tzv. velké jin, je spjato s elementem v...
Zima je podle tradiční čínské medicíny obdobím, které je spjato s ledvinami a močovým měchýřem. Do jídelníčku proto zařazujeme potraviny, které je pod...
S příchodem zimy si připomeneme, jak můžeme tělu pomoci obrnit se vůči chladu, mrazům a ledovému větru pomocí správného zimního stravování podle tradi...
Starobylý čínský zemědělský kalendář rozděluje rok na 24 údobí, které jsou většinou pojmenovány podle svých charakteristických klimatických, biologick...
Pro sezónní zamyšlení nad vlastnostmi chladu jsme vybrali několik citátů a výroků. Lepší pochopení chladu nám pomůže lépe využívat i vyvažovat jím způ...
Moxováním, neboli využíváním tepla hořícího pelyňku, se dociluje prohřátí, zklidnění a uvolnění vybraných míst těla – postižených ploch nebo akupunktu...
V naší nabídce zdravé výživy již nějaký čas máme panenské oleje rozličných chutí. Jistě znáte olej lněný, dýňový nebo sezamový. Ale co takový olej z h...
Tuky představují jednu ze tří základních složek živin a do zdravého způsobu stravování rozhodně patří. Podle výživových doporučení by měly zastoupit 3...
Léto se přehouplo do své druhé poloviny, v čínské medicíně označované jako pozdní (indiánské, babí) léto. I v tomto čase je nutné brát na zřetel jeho specifika,...
Léto s hojnou nadílkou hub a lesního ovoce, střídají chladnější mlhavá rána s množstvím ranní rosy a všudypřítomnými třpytivými pavučinami. Příroda je...
Sestavené menu je určeno pro podporu žaludku a sleziny, kterou posiluje sladká chuť, oranžová a žlutá barva a z potravin zejména slzovka, dýně, šalvěj...
Období babího léta přináleží hybateli/prvku země, z orgánů tedy slezině a žaludku, tj. trávení. Na prospívání či neprospívání orgánů během něj následn...
Pro sychravé podzimní počasí Vám přinášíme pár praktických rad a tipů, co a jak během tohoto ročního období do své stravy podle tradiční čínské medicí...
Stejně jako listy se připravují opustit stromy, představuje období podzimu vhodný čas k tomu, abychom některé věci v našem životě nechali jít. Zastavi...
K tématu konce léta, babího léta i podzimu jsme se rozepsali již vícekrát (viz odkazy na konci textu), tak jen jako čerstvou švestičku korunující všem...
Podzim je čas zdravě poučené přísnosti, spravedlivě nekompromisních hodnocení a jejich transformace do okamžité exekuce nápravných opatření, nesentime...
V Číně zrovna slaví svátek středu podzimu (zhongqiujie – ???). Je to jeden z nejdůležitějších svátků roku, který oslavuje úrodu, rodinné štěstí a Měsí...
„Jin a jang jsou cestou nebes a země, osnovou desetitisíců věcí, otcem a matkou přeměn, kořenem života a smrti a sídlem ducha.“ Suwen,kap.Yinyang ying...
Alliance for Natural Health (ANH) uveřejnila nedávno ve snaze o lepší vzdělávání spotřebitelů a v rámci boje proti šíření poplašných zpráv zajímavý čl...
elostním přístupu k člověku a s primárním důrazem na prevenci „nemoc léčit, dokud ještě ani nevznikla“ pracuje s kombinací různých metod akupunkturou,...
Buvoli ztělesňují sílu, odhodlání, vytrvalost a spolehlivost. Rok bude přát trpělivému a cílevědomému konání. Snadněji než v jiné roky se může dařit p...
Světový den spánku bývá vždy v březnu a je navázán na poslední pátek před jarní rovnodenností. Motto pro 15. březen 2019: je „zdravé spaní, zdravé stá...
Světový den zdraví vyhlašuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Globálním cílem je, aby lidé nebyli nuceni na úkor zdraví upřednostňovat své jiné,...
A je tu, jaro je tu…“ …aneb pojednání o jaru z pohledu tradiční čínské medicíny uvádíme tentokrát historickým citátem z díla Su-wen: „Tři jarní měsíce...
V jarním období je příroda a lidský organizmus ve velice intenzivním propojení. Na jaře začíná nový biologický rok, v přírodě je to začátek nového živ...
Polévka Jarní polévka ze zeleného hrášku Ingredience 400 g čerstvého nebo mraženého hrášku 1 větší nová brambora 1 l zeleninového vývaru (čerstvého ne...
V magickém prostoru mezi hrnci a ingrediencemi, se skrývá neuvěřitelný potenciál umožňující vzájemně propojovat energii nejen použitých surovin, ale t...
Dodatek: Kontext tradiční čínské medicíny kulinářské rovnice C=A+B Pokud jste připraveni strávit další porci informací, nebo jste přímo fajnšmekry tra...
Už i do našich končin přišlo léto, a proto Vám přinášíme pár praktických rad a tipů, jak se během tohoto ročního období stravovat. V letním období kul...
„Tři letní měsíce se nazývají ‘bujnost a nádhera’. Je to období, kdy všechno bují a krásní, čchi nebes se promíchává s čchi země, rostliny rozkvétají a...
Salát je vhodný konzumovat právě v těchto horkých letních měsících. Chladná povaha munga a hořká chuť rukoly naše tělo osvěží, makadamové ořechy a avo...
V létě je příroda aktivní, plody zrají, co jsme s jarem zaseli, v létě sklízíme. Léto je čas, kdy bychom se měli radovat, smát, užívat si s přáteli sp...
Sestavené menu je určeno pro podporu žaludku a sleziny, kterou posiluje sladká chuť, oranžová a žlutá barva a z potravin zejména slzovka, dýně, šalvěj...