O zimě z pohledu čínské medicíny
Z odkazu čínské tradice, která pojednává o teorii Jin a Jangu a Pěti elementech, se dozvídáme, že období zimy, tzv. velké jin, je spjato s elementem vody. Čas, kdy vesmírná energie klesá dolů, je markantní především v přírodě. Dožínky skončily, listy stromů opadaly, míza se stáhla ke kořenům. Dny jsou chladné a noci dlouhé. I pro člověka platí, že by měl redukovat svou aktivitu a plánovat více odpočinku.
V současné době, kdy umělé osvětlení podstatně zkracuje dlouhé zimní večery, se nic nemění na tom, že bychom měli víc než kdy jindy věnovat více prostoru spánku, relaxaci a meditaci. Trávit více času v kruhu svých blízkých a méně cestovat. Chránit ledviny a močový měchýř (orgány elementu vody) teplým oblečením a stravou bohatou na bílkoviny, vybíráme potraviny teplé povahy a doplňujeme zahřívajícím kořením.
Podle evropského kalendáře zima trvá od 21. prosince do 20. března.
Teorie pěti prvků
Ve výše uvedeném schématu, zobrazujícím teorii Pěti elementů, můžeme najít vztahy mezi jednotlivými elementy a některé další souvislosti.
- Zima je spjata s elementem vody.
- Prvku voda ze světových stran přináleží sever.
- Transformací její čchi v podnebí vzniká chlad.
- Vlastností vody je vlhkost a prosakování směrem dolů.
- Její funkcí je svlažovat.
- Tělesná forma vody je plochá.
- Její přirozenost studená.
- Ve fázi cyklu proměn představuje uschování, konzervování.
- Z pěti chutí přináleží vodě chuť slaná.
- Z barev černá.
- Z pěti emocí strach, obavy, úzkosti.
- Směřování energie:
- do hloubky, zpevňuje kosti, změkčuje zatvrdliny
- Orgán:
- ledviny, močový měchýř
- Čas:
- od 21. prosince do 20. března
- Chuť:
- slaná, ochlazuje, směřuje dovnitř a dolů, zvlhčuje sucho
- Barva:
- černá
Jak již bylo zmíněno, v lidském těle odpovídají elementu vody ledviny a močový měchýř. Podle čínské medicíny představují ledviny nejdůležitější orgán těla. Říká se o nich, že jsou „kořenem jin-jangu všech vnitřních orgánů“ a „pramenem života“. Ledviny představují skladiště naší životní a sexuální energie. Funkcí ledvin je uschování esence ťing, „základní substance, z níž se formuje universum“, jejíž kvalita má přímý vliv na schopnost rodit nové, ovlivňuje růst i vývoj organismu, jeho zdravotní stav i délku života. K dalším funkcím ledvin patří transformace, vylučování i zadržování tekutin. Ledviny též řídí nasávání energie čchi, díky své schopnosti stahovat dolů, slouží pro plíce jako kořen čchi, jsou tedy zodpovědné za kvalitu (hloubku) nádechu.
„Ledviny v těle řídí kosti a dřeň… Když je v čchi ledvin horkost, páteř v pasu nemá sílu se narovnat, kosti vysychají, dřeně ubývá a vzniká nemoc zvaná slabost kostí.“V. Ando: Klasická čínská medicína 1, překlad z knihy Su-wen, kap. 44, s. 574-575
Velmi často je projevem vyčerpaných ledvin hučení v uších (tinitus), které je doprovázeno závratěmi.
Stravování v zimním období
Zimní období představuje skvělý čas k tomu, abychom pomocí stravy doplnili čchi, jang a krev.
Co je vhodné do jídelníčku zařadit?
Co se týče úpravy pokrmů, obecně platí, že potraviny déle vaříme. Vhodné jsou zejména dlouhé vývary z kostí (viz recept níže), nebo kořenové zeleniny. Můžeme si více než kdy jindy užít i pečených a v malém množství smažených jídel, koláčů, buchet, placek, nákypů a kompotů se zahřívajícím kořením.
Je vhodné zařadit více bílkovin ať již ve formě masa nebo vajec, ryb a luštěnin. Teplé jídlo 2×-3× denně velmi dobře podpoří imunitu a posílí schopnost odolávat chladu.
Slaná je chutí elementu vody
Do jídelníčku zařazujeme v menší míře to, co voní mořem: mořské řasy (wakame, nori, kombu, a to zejména do vývarů a k obilným jídlům – působí příznivě na obnovu kostí a celkově směřují doplňující účinky potravy do ledvin), ryby a plody moře. Slaná chuť změkčuje a uvolňuje blokády, avšak nadměrné množství soli, které obsahují zejména méně kvalitní sýry, uzeniny a polotovary, poškozuje jin ledvin.
Vzhledem ke snížené fyzické aktivitě v zimních měsících můžeme rozproudit čchi občasnou konzumací malého množství pálenky nebo svařeného vína s kořením. Staří Slované si pomáhali ohřátou medovinou.
Jakým potravinám se v zimě naopak vyhnout?
Zcela jistě konzumaci potravin a nápojů přímo z ledničky. Obložené chlebíčky, saláty, tropické ovoce, zmrzliny a obecně strava, která obsahuje mnoho rafinovaného cukru a je u nás tolik typická pro období Vánoc. Navíc s vyčerpanými ledvinami budeme s příchodem jara trpět únavou a bolestmi hlavy, namísto toho, abychom byli plní elánu a tvořivé energie.
Potraviny vhodné v období zimy:
- jehněčí,hovězí, drůbeží a kachní maso, zvěřina,
- luštěniny (zejména drobné fazole adzuki),
- pohanka,
- pikantní koření, anýz, hřebíček, fenykl,
- pórek,
- kaviár, ústřice, mořské řasy,
- nakládané zelí, kvašáky a obecně všechny zeleniny (pickles),
- vlašské ořechy, jedlé kaštany, slunečnicová semínka, černý sezam,
- sůl, sójová omáčka,
- vysoko procentní alkohol, červené víno.
Potraviny elementu vody
Potraviny osvěžující povahy | Potraviny vyrovnané povahy | Potraviny zahřívající povahy | Potraviny horké povahy |
---|---|---|---|
jahody | černý sezam | maso bažantí | maso jehněčí |
maso vepřové | čočka | úhoř | |
pšenice | fazole adzuki | ořech vlašský | |
chřest | hrách | škeble, slávky | |
sůl | humr | jedlý kaštan | |
minerální voda | chobotnice | losos | |
langusty | jáhly | maso jelení, srnčí | |
ječmen | kukuřice | ||
mořské řasy | maso kančí | ||
krab sladkovodní | miso | ||
krevety | mušle (mořské) | ||
okoun | |||
pstruh | |||
sardinky | |||
slunečnicová semínka | |||
tuňák | |||
ústřice | |||
olej z vlašských ořechů |
Recept
Hovězí vývar
Ingredience
- Hovězí maso a kosti,
- citrónová šťáva,
- kurkuma,
- mrkev,
- celer,
- petržel,
- cibule,
- bobkový list,
- koriandr,
- zázvor,
- mořské řasy wakame,
- petrželová nať.
Příprava
- Dáme vařit hrnec studené vody (dostatečné množství, aby maso bylo zcela ponořené). Přidáme citrónovou šťávu, trochu kurkumy, hovězí maso a kosti.
- Přivedeme k varu a necháme chvíli vřít.
- Potom tekutinu slijeme, hrnec očistíme, maso a kosti omyjeme horkou vodou (abychom se vyhnuli tvoření pěny).
- Dáme vařit, tentokrát do horké vody (množství dle potřeby). Přidáme špetku kurkumy, mrkev, celer, petržel, cibuli, bobkový list, koriandr, kousek zázvoru nakrájeného na plátky, plátek wakame (o velikosti 2 poštovních známek) a petrželovou nať.
- Vše přivedeme do varu a vaříme 2-6 hodin (má-li být maso dále použito, je třeba po 1,5 -2 h vyjmout z vývaru; kosti vložit zpět do vývaru).
- Po uvaření vývar scedíme a pevné části vyhodíme.
Tipy
- Čím déle se vývar vaří, tím více bude posilující.
- Vývar je možno uchovat v lednici 3-4 dny
- Teplý vývar je možno pít na posílení, anebo může tvořit základ pro další polévky s obilím, bramborami, čerstvou zeleninou ap.
Působení
- je zahřívající a posilující
- doplňuje čchi, rodí krev a tělesné tekutiny
- zpevňuje střed
- posiluje svaly, šlachy a kosti
Doporučení
- při oslabení čchi a jangu; při vyčerpání, nedostatku motivace, přecitlivělosti na chlad, oslabené imunitě, slabosti spojené s vyčerpáním fyzickým, duševním, věkem, nebo jejich kombinací, v době rekonvalescence, k celkovému posílení
- vhodné jako posilující ranní polévka s nakrájenou čerstvou zeleninou naklíčenými semínky např. řeřichou nebo obilím
- pro navázání na posilující a doplňující účinek vývaru je možné do něho těsně před podáním rozmíchat denní dávku CORDYCEPS-MRL
Zimní téma studujte i v dalších článcích
- O zimě z pohledu tradiční čínské medicíny – právě čtete
- Menu pro zimní období
- O chladu dle TČM v citátech a souvislostech
- Zimní jin-jangově protikladné páry