Pro výrobu tohoto zajímavého oleje se používají jadérka hořčice bílé (Sinapis Alba), které se lisují za studena, bez přídavku pomocných chemikálií a konzervantů.
Má tmavě žlutou barvu, charakteristické pronikavé aroma, je lehce pálivý a má mírně ořechovou příchut . Obsahuje podobné éterické oleje se silným aróma jako křen, wasabi, rukola a řeřicha či ředkvička.
Hořčičné éterické oleje jsou bohaté na přírodní antibiotika ze skupiny isothiokyanátů. K nejznámějším zástupcům této skupiny patří beta sitosterol, chlorofyl,sulforany a allylisothiokyanát. Hořčičný olej obsahuje až 75 % zdravých mononenasycených kyselin a kolem 23 % polynenasycených mastných kyselin. Obsahuje významné množství antioxidantů, mezi nimiž vyniká vitamín E a betakaroten
Semínka hořčice , čínská název Bai Jie Zi, se používala již před tisíci lety v tradiční čínské medicíně.
V praxi tohoto poznatku využíváme ve vnější aplikaci oleje a to zejména při masážích.
Důrazně doporučujeme nejprve vyloučit potenciální alergii klienta. Kápněte mu nejprve kapku oleje na vnitřní stranu předloktí, rozetřete a vyčkejte cca 20 minut, neobjeví – li se lokální zarudnutí.
Vnější použítí:
Díky své husté konzistenci a obsahu vitamínu E je vhodné olej použít při opalování. Doporučuji pro tento účel směs s olejem rakytníkovým, který má vysoký obsah betakarotenů.
Vnitřní použití:
Není určen pro tepelnou úpravu.
V gastronomii je oblíben díky své aromatické chuti na přípravu marinád při přípravě masa či zeleninových salátů. Lze užít i v kombinaci s hořčičnou moukou, která se vyrábí semletím zbytků semen po vylisování oleje. V Indické a bengálské kuchyni se používá i v teplé kuchyni, nicméně pro tyto aplikace ho nedoporučujeme.
Při přídavku do těsta, díky svým antimykotickým a antibakteriálním vlastnostem, docílíme vyšší trvanlivosti výrobků.
Složení:
100 % oleje mechanicky lisovaného za studena ze semínek hořčice seté.
Balení: 200 ml
Země původu: Ukrajina