Domovinou této lupenité dřevní houby s hnědými klobouky červenavého nádechu a bělavými šupinami je Japonsko, Čína a asijské státy s mírným podnebím. Jako potravina s blahodárnými účinky se používá v Japonsku a Číně již tisíce let. První písemné odkazy sahají až k roku 199 n. l.
Shiitake-MRL je certifikován BIO v podobně volné jemně mleté biomasy (100 g a 250 g). Balení v tabletách (90 kusů, každá s 500 mg biomasy) tvoří stejná biomasa jako v BIO certifikovaných variantách. S nutnými pojivy pak každá tableta váží mírně přes 700 mg. Právě pojiva ale představují prozatímní překážku v možnosti BIO certifikace tablet, neboť prováděcí předpisy použitá pojiva zatím neuvádějí mezi povolenými přídatnými látkami, navíc by se nedařilo ani plnit 5% limit pro obsah přídatných látek.
Houbová biomasa MRL je přírodní prášek asepticky (sterilně) pěstovaného podhoubí (mycélium) se zárodky, tedy „pupeny“ mladých plodnic (primordia) příslušných hub. Biomasa je dále šetrně a hygienicky zpracována v prostředí s pozitivním tlakem vzduchu filtrovaného přes HEPA filtry.
Biomasa MRL proto nabízí zajímavý nutriční přínos, neboť v jejím případě nedochází k nežádoucímu posunu účinků jako u extraktů či koncentrátů, a tak výsledný přípravek svojí aktivitou odpovídá zdrojové houbě a je dále umocněn využitím celého podhoubí. Plně respektuje celostní principy, protože nabízí samotnou přírodou připravený koktejl z přehršle navzájem spolupracujících a spolusouvisejících prospěšných biodostupných složek - jedná se o skutečně plnokrevný přírodní produkt se zachovanou vysokou enzymatickou aktivitou, která se v biomase neničí díky absenci vyšších teplot při zpracování (suší se při nízké teplotě, nízká teplota se udržuje i při mletí, nic se nepřevařuje ani nevyvařuje).
Další názvy této houby, ale s nesprávným přepisem: shitake, šiitake.