Světový den veganství se slaví každý rok 1. listopadu. Věnován je veganství, tedy způsobu života bez používání všech živočišných produktů – masa, mléčných produktů (sýrů, mléka, másla, jogurtů atd.), vajec, medu, kožešin a kůže.
Poprvé se slavil v roce 1994 ve Spojeném království. Založil ho Louise Wallis, tehdejší prezident britské veganské společnosti. Událost se konala k 50. výročí založení organizace, ačkoliv přesný den založení nebyl znám. Wallis vybral 1. listopad, protože mu líbila myšlenka, že by se den veganství slavil po Halloweenu a před listopadovými svátky mrtvých.
Je to vhodná příležitost připomenout si princip soucitu, který je hluboce zakořeněn i v tradiční čínské medicíně, do které budhismus od dávnověku přináší apel, aby se při výživě lidí neubližovalo jiným bytostem. I dnešní bylinkářství nabízí alternativy, které respektují život zvířat a zároveň přinášejí živou celistvost sil přírody.
Níže jsme tedy pro Vás vybrali několik produktů jako inspirativní příklady pro pěstování jangu, vyživování krve či ducha bez živočišných složek.


Divočinu na veganský talíř dostanete sběrem bylinek v přírodě, nebo domácím klíčením semínek. Obojí má přirozeně silnou vyživující čchi. K tomuto tématu je k dispozici velké množství literatury, nějakou jsme pro Vás i předvybrali výše.