testovací
Už i do našich končin přišlo léto, a proto Vám přinášíme pár praktických rad a tipů, jak se během tohoto ročního období stravovat. V letním období kulminuje energie prvku ohně, a jelikož srdce naleží k tomuto prvku, nejvíce je spjato právě s touto roční dobou. Tehdy je i jeho čchi nejsilnější a nejaktivnější. Na druhé straně se tato souvislost přirozeně promítá i do chorobných stavů. Jestliže je srdce přeplněné jangem, nejvíce bude ohroženo právě v létě, kdy je nejsilnější i jang v přírodě. Proto je důležité, aby člověk respektoval zákonitosti tohoto ročního období a žil v souladu s nimi. 1)
Léto - oheň - velký jang
- Směřování energie
- Vzhůru a do všech stran, energie ohně lehce přeskakuje a šíří se
- Orgán
- Srdce, tenké střevo
- Čas evropský
- Od 21. června
- Čas taoistický a keltský
- Od 18. dubna
- Barva
- Červená
- Chuť
- Hořká-směřuje dolů, ochlazuje, stahuje, vyrovnává nadměrný oheň 2)
V případě prázdnoty jangu
Je třeba se vyhýbat všem potravinám, které zahřívají, a naopak dávat přednost potravinám, které vyživují organické tekutiny a jin srdce, to platí zejména pro osoby konstituce ohně. Mezi tyto potraviny patří obecně ovoce a zelenina, mořské plody a mořské řasy, kaše z celých zrníček obilí, rýže , špaldy , ovsa spolu se zeleninou nebo ovocem připravovanými na páře či syrovými atd. Pro osoby typu prázdnoty jangu (zimomřiví, bledí, studené končetiny a břicho, tendence k průjmům, nesmělí, nejistí) je třeba využít tepla na zahřátí a zpevnění jangu a nepřehánět to se syrovým ovocem ani zeleninou, zmrzlinou, ledovými nápoji apod. Pokud již je jíme, tak za opravdu horkého počasí a nejlépe po teplém jídle na jeho závěru a spíš v dopoledních (jangových) částech dne, nikoli večer na noc. 3)
Jak se vypořádat s prázdnotou jin
Pro osoby s tendencí k přehřívání a prázdnotě jin je zejména za veder důležité vyhýbat se všem tučným, sladkým či slaným jídlům, která zatěžují trávení.
Jak vhodně upravit potraviny
V letním období bychom neměli příliš často smažit, dlouho péct a dlouho tepelně upravovat potraviny. Vhodné je naopak spařování – blanšírování, vaření na páře, dušení, mléčné kvašení, a to zejména u zeleniny. Jako typické jídlo pro letní vedra se doporučuje polévka z malých zelených fazolek mungo , dále tofu se zeleninou, saláty ze spařované a syrové zeleniny se šťávou z čerstvého zázvoru nebo česnek na vyrovnání chladné povahy syrových zelenin. Obilí by mělo být lehce stravitelné, dlouhozrnná bílá rýže , kuskus , těstoviny apod.
Čím se v létě osvěžit?
V létě můžeme pít studený zelený nebo jasmínový čaj , které žízeň zaženou rozhodně účinněji než sladké limonády nebo koly. Můžeme si dopřát kupř. salát, čekanku, brokolici, květák, zelí, vodnici, hrášek, bílou ředkev, sójové výhonky. 4)
Recepty
Čaj z mořských řas
Ingredience
Instrukce
Vařit několik minut ve dvou šálcích vody, aby byly řasy měkké.
Užití
Vývar vypít a řasy sníst, pokud to nestojí příliš mnoho přemáhání (řasy možno použít do jídla).
- Odvar je ochlazující a zvlhčující
- bsahuje mnoho minerálních látek
- odporuje čištění organizmu
- osiluje kosti
Polévka pro zmírnění kocoviny (2 až 4 porce) 5)
Tato populární čínská polévka se tradičně podává v letních měsících (ne pouze v případě kocoviny) a navzdory jednoduchosti svého složení nabízí mnohavrstevnou chuť. Není třeba shánět drahé odrůdy mořských řas nori používaných pro sushi; místo toho můžete užít odrůdy užívané v polévkách, jako je například řasa wakame.
Ingredience:
- 1/2 hrnku suchých fazolí mungo
- 1 polévková lžíce (4 až 5 gramů) předkrájených mořských řas wakame
- 4 hrnky vody
- 2 polévkové lžíce sójové omáčky se sníženým obsahem sodíku, nebo podle chuti
Instrukce:
- Smíchejte fazole mungo , mořské řasy a vodu ve středně velkém hrnci. Přiveďte k varu, ztlumte teplotu a pod pokličkou vařte mírným varem jednu hodinu.
- Dochuťte sójovou omáčkou a podávejte jako předkrm nebo jako svačinu
Vlastnosti polévky:
Odvádí vlhkou horkost a řeší horkou jedovatost
Ochlazující odvar 6)
Ingredience:
- 9 g listů morušovníku
- 9 g květů chryzantémy
- 6 g natě máty
- 6g fermentovaných sójových bobů.
Instrukce:
- Vše asi 5 minut povaříme v 300 ml vody.
Užití:
Odvar pijí lidé napadení letním vedrem a větrem.
Čaj s kustovnicí 7)
Ingredience:
- půl čajové lžičky květů chryzantémy
- půl čajové lžičky plodů kustovnice
- 1 šálek vody
Instrukce:
- Chryzantému a kustovnici 1 minutu povaříme a pak necháme ještě 15 minut louhovat
Užití:
Květ Chryzantémy je vhodný především na choroby hlavy a očí, jejichž příčinou je škodlivina větru, anebo ohně.
Tofu se zeleninou 8)
Ingredience:
- 2 balení tofu
- 2 velké mrkve
- 1 petržel
- 1 konzerva bambusu (plátky) nebo na plátky nakrájená vodnice
- kousek brokolice
- 1/3 pórku
- olej
- čerstvá bazalka
- sůl
Instrukce:
- Na cibulce opražíme pórek, který jsme nakrájeli na kolečka, a mrkev s petrželí nastrouhané škrabkou na brambory, aby vytvářely dlouhé plátky. Přidáme bambus nebo vodnici, osolíme a prudce opražíme.
- Potom podlijeme troškou vody a dusíme bez pokličky. Přidáme nakrájenou brokolici a plátky tofu. Před dokončením ochutíme posekanou bazalkou, promícháme a necháme odležet.
Zdroje
- 1) Vladimír Ando - KLASICKÁ ČÍNSKÁ MEDICÍNA - ZÁKLADY TEORIE, str.176
- 2) MUDr. Ludmila Bendová - Čínská dietetika v moderním světě , str. 21
- 3) MUDr. Ludmila Bendová - Čínská dietetika v moderním světě , str. 33
- 4) Mgr. Jana Arcimovičová - Čínská medicína pod pokličkou , str. 39
- 5) MUDr. Ludmila Bendová - Čínská dietetika v moderním světě , str. 76
- 6) Mgr. Jana Arcimovičová - Čínská medicína pod pokličkou , str. 39
- 7) Mgr. Jana Arcimovičová - Čínská medicína pod pokličkou , str. 39
- 8) MUDr. Ludmila Bendová - Čínská dietetika v moderním světě , str. 98
- 9) Barbara Temelie, Beatrice Trebuth - Kuchařka podle pěti elementů , str. 360