testovací

Už i do našich končin přišlo léto, a proto Vám přinášíme pár praktických rad a tipů, jak se během tohoto ročního období stravovat. V letním období kulminuje energie prvku ohně, a jelikož srdce naleží k tomuto prvku, nejvíce je spjato právě s touto roční dobou. Tehdy je i jeho čchi nejsilnější a nejaktivnější. Na druhé straně se tato souvislost přirozeně promítá i do chorobných stavů. Jestliže je srdce přeplněné jangem, nejvíce bude ohroženo právě v létě, kdy je nejsilnější i jang v přírodě. Proto je důležité, aby člověk respektoval zákonitosti tohoto ročního období a žil v souladu s nimi. 1)

Čchi srdce je spjata s čchi léta

Léto - oheň - velký jang

Směřování energie
Vzhůru a do všech stran, energie ohně lehce přeskakuje a šíří se
Orgán
Srdce, tenké střevo
Čas evropský
Od 21. června
Čas taoistický a keltský
Od 18. dubna
Barva
Červená
Chuť
Hořká-směřuje dolů, ochlazuje, stahuje, vyrovnává nadměrný oheň 2)

V případě prázdnoty jangu

Je třeba se vyhýbat všem potravinám, které zahřívají, a naopak dávat přednost potravinám, které vyživují organické tekutiny a jin srdce, to platí zejména pro osoby konstituce ohně. Mezi tyto potraviny patří obecně ovoce a zelenina, mořské plody a mořské řasy, kaše z celých zrníček obilí, rýže , špaldy , ovsa spolu se zeleninou nebo ovocem připravovanými na páře či syrovými atd. Pro osoby typu prázdnoty jangu (zimomřiví, bledí, studené končetiny a břicho, tendence k průjmům, nesmělí, nejistí) je třeba využít tepla na zahřátí a zpevnění jangu a nepřehánět to se syrovým ovocem ani zeleninou, zmrzlinou, ledovými nápoji apod. Pokud již je jíme, tak za opravdu horkého počasí a nejlépe po teplém jídle na jeho závěru a spíš v dopoledních (jangových) částech dne, nikoli večer na noc. 3)

Jak se vypořádat s prázdnotou jin

Pro osoby s tendencí k přehřívání a prázdnotě jin je zejména za veder důležité vyhýbat se všem tučným, sladkým či slaným jídlům, která zatěžují trávení.

Jak vhodně upravit potraviny

V letním období bychom neměli příliš často smažit, dlouho péct a dlouho tepelně upravovat potraviny. Vhodné je naopak spařování – blanšírování, vaření na páře, dušení, mléčné kvašení, a to zejména u zeleniny. Jako typické jídlo pro letní vedra se doporučuje polévka z malých zelených fazolek mungo , dále tofu se zeleninou, saláty ze spařované a syrové zeleniny se šťávou z čerstvého zázvoru nebo česnek na vyrovnání chladné povahy syrových zelenin. Obilí by mělo být lehce stravitelné, dlouhozrnná bílá rýže , kuskus , těstoviny apod.

Čím se v létě osvěžit?

V létě můžeme pít studený zelený nebo jasmínový čaj , které žízeň zaženou rozhodně účinněji než sladké limonády nebo koly. Můžeme si dopřát kupř. salát, čekanku, brokolici, květák, zelí, vodnici, hrášek, bílou ředkev, sójové výhonky. 4)

Kustovnice čínská - goji - čerstvá i sušená Fazolky mungo Mořské řasy kombu

Zlateň žlutá, juhua, chryzantéma - sušená Mořské řasy wakame Listy a plody moruše

Recepty

Čaj z mořských řas

Ingredience

Instrukce

Vařit několik minut ve dvou šálcích vody, aby byly řasy měkké.

Užití

Vývar vypít a řasy sníst, pokud to nestojí příliš mnoho přemáhání (řasy možno použít do jídla).

  • Odvar je ochlazující a zvlhčující
  • bsahuje mnoho minerálních látek
  • odporuje čištění organizmu
  • osiluje kosti

Polévka pro zmírnění kocoviny (2 až 4 porce) 5)

Tato populární čínská polévka se tradičně podává v letních měsících (ne pouze v případě kocoviny) a navzdory jednoduchosti svého složení nabízí mnohavrstevnou chuť. Není třeba shánět drahé odrůdy mořských řas nori používaných pro sushi; místo toho můžete užít odrůdy užívané v polévkách, jako je například řasa wakame.

Ingredience:

Instrukce:

  1. Smíchejte fazole mungo , mořské řasy a vodu ve středně velkém hrnci. Přiveďte k varu, ztlumte teplotu a pod pokličkou vařte mírným varem jednu hodinu.
  2. Dochuťte sójovou omáčkou a podávejte jako předkrm nebo jako svačinu

Vlastnosti polévky:

Odvádí vlhkou horkost a řeší horkou jedovatost

Ochlazující odvar 6)

Ingredience:

  • 9 g listů morušovníku
  • 9 g květů chryzantémy
  • 6 g natě máty
  • 6g fermentovaných sójových bobů.

Instrukce:

  1. Vše asi 5 minut povaříme v 300 ml vody.

Užití:

Odvar pijí lidé napadení letním vedrem a větrem.

Čaj s kustovnicí 7)

Ingredience:

  • půl čajové lžičky květů chryzantémy
  • půl čajové lžičky plodů kustovnice
  • 1 šálek vody

Instrukce:

  1. Chryzantému a kustovnici 1 minutu povaříme a pak necháme ještě 15 minut louhovat

Užití:

Květ Chryzantémy je vhodný především na choroby hlavy a očí, jejichž příčinou je škodlivina větru, anebo ohně.

Tofu se zeleninou 8)

Ingredience:

  • 2 balení tofu
  • 2 velké mrkve
  • 1 petržel
  • 1 konzerva bambusu (plátky) nebo na plátky nakrájená vodnice
  • kousek brokolice
  • 1/3 pórku
  • olej
  • čerstvá bazalka
  • sůl

Instrukce:

  1. Na cibulce opražíme pórek, který jsme nakrájeli na kolečka, a mrkev s petrželí nastrouhané škrabkou na brambory, aby vytvářely dlouhé plátky. Přidáme bambus nebo vodnici, osolíme a prudce opražíme.
  2. Potom podlijeme troškou vody a dusíme bez pokličky. Přidáme nakrájenou brokolici a plátky tofu. Před dokončením ochutíme posekanou bazalkou, promícháme a necháme odležet.

Zdroje

Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Podrobné nastaveníPovolit vše