Léto se přehouplo do své druhé poloviny, v čínské medicíně označované jako pozdní (indiánské, babí) léto. I v tomto čase je nutné brát na zřetel jeho specifika, jimž je vhodné přizpůsobit svůj stravovací režim.
Nepovažuje se za roční období, ale za prvek země, který je vždy a všudypřítomný (objevuje se ve všech ročních období). Na toto období se dá nahlížet jako na „střed“ upravující vlivy 4 ročních období.
Směřování energie: dokola do všech směrů, ale po kružnici, podobně jako kulaté plody tykve, melounu, kapusty, zelí a dalších plodů dozrávajících v této době
Orgán: slezina, žaludek
Čas: babí léto připadá měsíci září a je přechodem mezi létem a podzimem
Chuť: sladká, harmonizuje, zpomaluje trávení, tiší bolesti, vyživuje prázdnotu
Barva: oranžová – sytě žlutá
Na konci léta, ke kterému je přiřazován element země, je ještě teplo, ale už se začínají objevovat ranní mlhy a noci jsou chladné. V této době se objevuje nadměrná vlhkost, a proto bychom se měli vyvarovat prochladnutí. Pokud se vlhkost usazuje v dutinách čelních či nosních, můžeme vyzkoušet ušní svíce. Jang je ještě poměrně silný, ale jin už se snaží prosazovat. Období přechodu je ideálním obdobím k posílení elementu země našeho těla a načerpání čchi, potřebné k novému začátku. Z houbové výživy během babího léta doporučujeme zejména PORIA-MRL (pórnatka kokosová)
Zemi přináleží střed a v podnebí transformací jeho čchi vzniká vlhkost. Vlastností země je, že plodí a pěstuje, její funkcí je rozhojňovat a zmnožovat; tělesná forma země je oblá a její přirozeností je zapařování se. Ve fázi cyklu proměn představuje změnu, dospění. 2)
K elementu země patří slezina, která je podle čínské medicíny úzce spjata s trávením. Právě ona odpovídá za přeměnu a přepravu výživných látek. Z důvodu, že potřebujeme organismus předpřipravit a stabilizovat na nadcházející roční období, měli bychom slezině práci ulehčit. Proto bychom měli jídla pouze krátce tepelně upravovat, čímž se zlepšuje stravitelnost. Slezina podle tradiční čínské medicíny nemá ráda vlhkost, a proto bychom se měli v pozdním létě vyhýbat potravinám, které vlhko produkují. To jsou mj. mléčné výrobky, smažená jídla, tuky a v neposlední řadě nadměrně konzumované citrusové plody.
Pozdní léto spjaté s elementem země je vhodným obdobím na posílení čchi. Sladká chuť vytváří čchi, hlavně neutrálně a přirozeně sladké potraviny (teplá sladká zelenina – dýně Hokkaido, sladké brambory, obilí – proso, polenta , kukuřice, ořechy a semena). Na druhé straně je tato chuť i zvlhčující. Co jí dává tuto vlastnost? Hlavně kořenová zelenina, ovoce, sušené ovoce, ovocné šťávy, přírodní sladidla – třtinový cukr , javorový sirup , melasa , slad . Pozor ale na nadměrný konzum sladkého, který se může přeměnit na nadměrnou vlhkost. Pokud však zvolíme tu správnou míru, uklidníme si nervy a budeme dobře spát.
Pro pozdní léto je typické jíst všechno, co v této době dozrává a má žlutou/oranžovou až hnědou barvu.
Nápoj vhodný pro toto období je heřmánkový čaj s mletou schizandrou.
Na několika případech si uvedeme, jakým směrem by se naše stravování mělo v této době ubírat.
Pokrm je vhodné konzumovat samotný, či s přílohou jako jsou brambory, lehký salát.
Tip: vodu, ve které jste vařili fazolky adzuki nevylévejte, může být vhodným pomocníkem při odstraňování nadměrné vlhkosti
Každý z nás již jistě ochutnal čočku v tradičním českém podání „na kyselo“. Pojďme se společně podívat na trochu racionálnější využití této starodávné luštěniny v kombinaci se staročeskou surovinou – jáhly.