Červená čočka loupaná celá zbavená slupky, takže nenadýmá jako jiné luštěniny. Po uvaření se vždy rozpadá, je až kašovitá. Nejde tomu zabránit, raději toho využijte a udělejte z ní třeba kaši nebo polévku. Jelikož se nejedná o celá semena, červenou čočku nenaklíčíte. Říkáme jí sice červená, ale je spíše oranžová, po uvaření dokonce až žlutá. Pokud chcete mít čočku do červena, vařte ji s kari nebo kurkumou.
Červená čočka pochází z Turecka a postupně se rozšířila do celé Asie a dnes už i Evropy. U nás se stále jedná o trochu exotickou surovinu pro přípravu jídel. Oblíbená je značně v Indii, kde čočka na talíři nahrazuje maso, protože velkou část populace tvoří vegetariáni. Rostlina plodící čočku je asi 40 cm vysoká a její semena najdeme v luscích.
Jak připravit červenou čočkou loupanou:
Čočku propláchněte a vařte ve vodě 15-20 minut. Můžete přidat řasy, koření jako je bobkový list, hřebíček, nové koření, kurkuma nebo kari.
Tipy
- snadno stravitelná,
- rychle uvařená,
- dobarvěte kurkumou,
- dochuťe kari nebo garam masalou,
- jezte s rýží či celozrnným chlebem,
- výborně se hodí jako první koncentrovanější zdroj bílkovin pro miminka.
Využití
- Polévky: na drobno nakrájenou cibulku necháme na oleji zesklovatět, přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu (mrkev, celer, petržel, pórek) a zarestujeme. Jakmile se zelenina v kastrolu rozvoní přidáme propláchnutou čočku, smícháme se zeleninou a zalejeme vodou. Vaříme do změknutí čočky. Výsledek můžeme rozmixovat, dochutit sojovou omáčkou nebo MISO pastou.
- Kaše: Základ jako na polévku, jen šetříme s vodou, aby vznikla hustá kaše.
- Pomazánky: Do hotové čočky můžeme přidat uvařenou pohanku, která zajistí hustší konzistenci. Mažeme na kváskový chleba.
- Placky: Do vychladlé čočky přimícháme zastrouhanou zeleninu, cibuli, česnek, koření a kukuřičnou nebo pohankovou mouku, můžeme přidat kvásek.
Těsto necháme chvilku odpočinout. Smažíme na oleji nebo pečeme v troubě.- Na sladko: čočku rozmixujeme s banánem.
Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota |
1 534 kJ / 3620 kcal |
---|
Tuky: |
2,6 g |
---|
z toho nasycené mastné kyseliny: |
0,6 g |
Sacharidy: |
54,9 g |
---|
z toho cukry: |
2,3 g |
Vláknina: |
- |
---|
Bílkoviny: |
27,0 g |
---|
Sůl: |
0,03 g |
---|
Složení: Čočka červená*, (*produkt kontrolovaného ekologického zemědělství).
Skladování: Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Alergeny: Může obsahovat stopy lepku.
Legislativní zařazení: Luštěniny – čočka drobnozrnná.