Miso je fermentovaná vyzrálá pasta ze sóji, rýže nebo obilí. Miso obsahuje řadu minerálů, vitaminů . Miso neodmyslitelně patří k japonské kuchyni. Nasládlá chuť, světlá barva a jemné aroma – tak by se dalo charakterizovat Miso Shiro. Na rozdíl od misa, jako ho známe, k výrobě tohoto Misa Shiro se používá o polovinu méně soli a více Koji, který pomáhá škrobu zcukernatět. Čas pro fermentaci je také mnohem kratší a přispívá k nasládlé chuti – kolem 2 týdnu. Vhodné pro vegany a vegetariány.
Doporučujeme recept:
Složení:
rýže, voda, sójové boby, mořská sůl, sladký bramborový sirup, alkohol, fermentační činidlo (Aspergillus oryzae).
Návod k přípravě:
Lze používat samostatně, ale slouží také do polévek, omáček, zálivek, pomazánek, při přípravě těstovin, k dochucení zeleniny, pro úpravu mořských řas. Lze smíchat půl napůl i s jiným druhem miso past.
Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota |
800 kJ / 190 kcal |
---|
Tuky: |
5,1 g |
---|
z toho nasycené mastné kyseliny: |
0,7 g |
Sacharidy: |
22,0 g |
---|
z toho cukry: |
19,0 g |
Vláknina: |
6,3 |
---|
Bílkoviny: |
11,0 g |
---|
Sůl: |
5,4 g |
---|
Alergeny:
Sója.
Skladování:
Po otevření skladujte v chladničce a spotřebujte do 6 měsíců.
Legislativní zařazení:
Sójový výrobek – miso