Stejně jako listy se připravují opustit stromy, představuje období podzimu vhodný čas k tomu, abychom některé věci v našem životě nechali jít. Zastavili se a doslova vytřídili, co nám už více či méně neslouží, co nás irituje, ruší, rozesmutňuje či působí nerovnováhy všeho druhu. A tím, že to uděláme, získáme více jasnosti, objektivity, porozumění a řádnosti, nezbytných součástí pro nastolení rovnováhy a harmonie do další životní etapy. Podzimu vládne element kov , který představuje v oblasti lidských vlastností bystrý rozum, cit pro spravedlnost a smysl pro podstatné.
„Tři podzimní měsíce se nazývají ‚naplňování a dozrávání‘. Příroda už nebují, ale dozrává a utišuje se, čchi nebes se stává ostřejší a čchi země se projasňuje. V tomto období má člověk chodit spávat časněji, vstávat má zároveň se slepicemi, aby si zabezpečil duševní klid a zmírnil vliv ostrého podzimního vzduchu. Má shromažďovat duševní energii, což je v souladu s charakterem podzimu, a pozornost už nemá obracet na vnější svět, aby si zachoval čistou čchi plic. Tak to odpovídá podzimní atmosféře a takový je způsob shromažďování čchi na podzim. Kdo se mu protiví, poškozuje si plíce. Jelikož si nevytvoří dostatečné zásoby energie, v zimě může trpět na průjmová onemocnění.“
Su-wen, kap. 1, s. 13, překlad Vladimír Ando: Klasická čínská medicína, základní teorie I
Ve výše uvedeném schématu, zobrazujícím teorii vzájemného působení pěti elementů, můžeme najít vztahy mezi jednotlivými elementy a některé další souvislosti.
Orgán: Plíce, tlusté střevo
Čas dle evropského kalendáře: 23. září – 21. prosince
Čas dle taoistického a keltského kalendáře: 11. září – 23. listopadu
Chuť: ostrá, pikantní, rozptylující, expanzivní a pomáhá přirozené funkci plic rozptylovat energii po těle, podporuje trávení a rozptyluje hleny
Barva: bílá - kovová
Po parném létě je třeba vyživit tekutiny plic a tím posílit čchi a ochránit proti náporům větru a chladu zejména důležité to je u osob konstitučního typu kov (bledý až bílý obličej, hranatá hlava, dlouhé nohy, racionální mysl, melancholici). Obecně je na podzim vhodná lehce pálivá a zejména kyselá svírající chuť, která uzavírá póry a pomáhá tělu odolávat chladu v následujících měsících. Mírně pálivá chuť pomáhá čelit suchosti, která v tuto dobu napadá plíce. Ačkoliv sucho ve středoevropském podnebí s podzimní sychravostí není tak závažné, i tak je dobré stav plic sledovat. I v našem okolí nalezneme mnoho vysušujících vlivů, jako je například stres, vzduch vysušený topením, klimatizací a v neposlední řadě i vysušující poživatiny jako cigarety, káva a černý čaj. Pálivá chuť nejen rozptyluje chlad a uvolňuje stagnaci, ale také zamezuje množení bakterií a výrazněji zahřívá, čímž představuje ideální stravu pro chladnější období. Těchto vlastností využíváme v případě nachlazení a u prázdnoty jangu.
Základem naší imunity je čchi plic, jež je vyživována prostřednictvím čchi sleziny. Nedostatek čchi a vlhkost sleziny jsou příčinou sklonu k nachlazení jak u dětí, tak dospělých.
Využijeme všechny bílé druhy zeleniny:
Tyto potraviny nejen posilují plíce, ale i zvyšují imunitu. Velmi vhodné jsou masové vývary a zeleninové polévky s luštěninami, dostatkem pórku, cibule a koření. Říká se, že pokud je budeme jíst 2 týdny v době, kdy se začíná ochlazovat, vyhneme se kašli, rýmě a chrapotu.
U osob s prázdnotou jangu je nutno zahřívat a posilovat jang před nacházející zimou, takže se vysloveně vyhýbáme potravinám chladného typu (ale též zmrzlinám, chladným nápojům, potravinám přímo z ledničky apod.), v jídle užíváme zahřívající, lehce pálivé koření, jako jsou:
Dbáme na dostatek bílkovin, ať už rostlinných, nebo živočišných v lehce stravitelné podobě.
Při prázdnotě jin pro osoby s tendencí k přehřívání je nutno naopak doplňovat spíše jin, a to hlavně jin plic a tělesné tekutiny jinye , případně ještě odvětrávat zbytky vlhké horkosti z léta. Vlhké horkosti můžeme pomoci houbařením, budeme-li mít štěstí a nalezneme-li a následně uvaříme-li si vynikající a po oříškách chutnající trstnatec lupenitý, který je též znám pod japonským názvem maitake .
Potraviny osvěžující povahy | Potraviny vyrovnané povahy | Potraviny zahřívající povahy | Potraviny horké povahy |
---|---|---|---|
bílá ředkev | burákové máslo | anýz | cayennský pepř |
chřest | divoký zajíc | bazalka (sušená) | černý pepř |
králík | fazole černé | bažant | česnek |
květák | husa | bobkový list | čili |
mátový čaj | kachní maso | buráky | jelení maso |
rukola (roketa) | kedlubna | cibule syrová | kari |
ředkvička | koriandr | divoké prase | nové koření |
řeřicha | krůtí maso | estragon | pálenka (tvrdý alkohol) |
tofu | křepelčí maso | fenykl | yogi čaj |
olej z burských ořechů | hořčice | zázvor | |
pistácie | hřebíček | ||
rýže | jarní cibulka | ||
řeřicha tmavá | kardamom | ||
kmín | |||
kopr | |||
křen | |||
kurkuma | |||
lékořice | |||
majoránka | |||
masala | |||
muškátový oříšek | |||
olomoucké tvarůžky | |||
oregano | |||
oves | |||
pórek | |||
rozmarýn | |||
rýžové víno | |||
saturejka | |||
srnčí maso | |||
tymián |
Na několika případech si uvedeme, jakým směrem by se naše stravování mělo v této době ubírat.
Tento pokrm se ideálně hodí k rýži nebo prosu. Posiluje a lehce osvěžuje. Vytváří čchi a šťávy. Je tedy vhodným pokrmem při nedostatku čchi (při nedostatku šťáv podáváme bez chilli a pórku)
Tento pokrm je posilující. Doporučuje se při prázdnotě čchi a krve a při fyzické a psychické vyčerpanosti.