Z odkazu čínské tradice, která pojednává o teorii Jin a Jangu a Pěti elementech, se dozvídáme, že období zimy, tzv. velké jin, je spjato s elementem vody. Čas, kdy vesmírná energie klesá dolů, je markantní především v přírodě. Dožínky skončily, listy stromů opadaly, míza se stáhla ke kořenům. Dny jsou chladné a noci dlouhé. I pro člověka platí, že by měl redukovat svou aktivitu a plánovat více odpočinku.
V současné době, kdy umělé osvětlení podstatně zkracuje dlouhé zimní večery, se nic nemění na tom, že bychom měli víc než kdy jindy věnovat více prostoru spánku, relaxaci a meditaci. Trávit více času v kruhu svých blízkých a méně cestovat. Chránit ledviny a močový měchýř (orgány elementu vody) teplým oblečením a stravou bohatou na bílkoviny, vybíráme potraviny teplé povahy a doplňujeme zahřívajícím kořením.
Podle evropského kalendáře zima trvá od 21. prosince do 20. března.
Ve výše uvedeném schématu, zobrazujícím teorii Pěti elementů, můžeme najít vztahy mezi jednotlivými elementy a některé další souvislosti.
Jak již bylo zmíněno, v lidském těle odpovídají elementu vody ledviny a močový měchýř. Podle čínské medicíny představují ledviny nejdůležitější orgán těla. Říká se o nich, že jsou „kořenem jin-jangu všech vnitřních orgánů“ a „pramenem života“ . Ledviny představují skladiště naší životní a sexuální energie. Funkcí ledvin je uschování esence ťing, „základní substance, z níž se formuje universum“, jejíž kvalita má přímý vliv na schopnost rodit nové, ovlivňuje růst i vývoj organismu, jeho zdravotní stav i délku života. K dalším funkcím ledvin patří transformace, vylučování i zadržování tekutin. Ledviny též řídí nasávání energie čchi, díky své schopnosti stahovat dolů, slouží pro plíce jako kořen čchi, jsou tedy zodpovědné za kvalitu (hloubku) nádechu.
„Ledviny v těle řídí kosti a dřeň… Když je v čchi ledvin horkost, páteř v pasu nemá sílu se narovnat, kosti vysychají, dřeně ubývá a vzniká nemoc zvaná slabost kostí.“
V. Ando: Klasická čínská medicína 1, překlad z knihy Su-wen, kap. 44, s. 574-575
Velmi často je projevem vyčerpaných ledvin hučení v uších (tinitus), které je doprovázeno závratěmi.
Zimní období představuje skvělý čas k tomu, abychom pomocí stravy doplnili čchi, jang a krev.
Co se týče úpravy pokrmů, obecně platí, že potraviny déle vaříme. Vhodné jsou zejména dlouhé vývary z kostí (viz recept níže), nebo kořenové zeleniny. Můžeme si více než kdy jindy užít i pečených a v malém množství smažených jídel, koláčů , buchet , placek , nákypů a kompotů se zahřívajícím kořením.
Je vhodné zařadit více bílkovin ať již ve formě masa nebo vajec, ryb a luštěnin. Teplé jídlo 2×-3× denně velmi dobře podpoří imunitu a posílí schopnost odolávat chladu.
Do jídelníčku zařazujeme v menší míře to, co voní mořem: mořské řasy ( wakame , nori, kombu , a to zejména do vývarů a k obilným jídlům – působí příznivě na obnovu kostí a celkově směřují doplňující účinky potravy do ledvin), ryby a plody moře. Slaná chuť změkčuje a uvolňuje blokády, avšak nadměrné množství soli, které obsahují zejména méně kvalitní sýry, uzeniny a polotovary, poškozuje jin ledvin.
Vzhledem ke snížené fyzické aktivitě v zimních měsících můžeme rozproudit čchi občasnou konzumací malého množství pálenky nebo svařeného vína s kořením. Staří Slované si pomáhali ohřátou medovinou.
Zcela jistě konzumaci potravin a nápojů přímo z ledničky. Obložené chlebíčky, saláty, tropické ovoce, zmrzliny a obecně strava, která obsahuje mnoho rafinovaného cukru a je u nás tolik typická pro období Vánoc. Navíc s vyčerpanými ledvinami budeme s příchodem jara trpět únavou a bolestmi hlavy, namísto toho, abychom byli plní elánu a tvořivé energie.
Potraviny osvěžující povahy | Potraviny vyrovnané povahy | Potraviny zahřívající povahy | Potraviny horké povahy |
---|---|---|---|
jahody | černý sezam | maso bažantí | maso jehněčí |
maso vepřové | čočka | úhoř | |
pšenice | fazole adzuki | ořech vlašský | |
chřest | hrách | škeble, slávky | |
sůl | humr | jedlý kaštan | |
minerální voda | chobotnice | losos | |
langusty | jáhly | maso jelení, srnčí | |
ječmen | kukuřice | ||
mořské řasy | maso kančí | ||
krab sladkovodní | miso | ||
krevety | mušle (mořské) | ||
okoun | |||
pstruh | |||
sardinky | |||
slunečnicová semínka | |||
tuňák | |||
ústřice | |||
olej z vlašských ořechů |