Bylinná síla čínské tradice!®
Vše pro celostní přístup


7 zdravých receptů z 5 panenských olejů

V naší nabídce zdravé výživy již nějaký čas máme panenské oleje rozličných chutí. Jistě znáte olej lněný, dýňový nebo sezamový. Ale co takový olej z hroznových jader, olej rakytníkový nebo česnekový!   V tomto článku vám přinášíme inspiraci na jejich využítí v kuchyni. Oleje nejsou v receptech tím hlavním hráčem, ale jsou tou poslední kapičkou, která rozehraje vaše chuťové smysly. Jistě neodoláte jahůdkám v peřince nebo odhalíte tajemství cizrnové pomazánky, dovzíte se jak ozvláštit klasický dresink nebo vyrobit veganské pesto z medvědího česneku. Přejeme vám dobrou chuť!

Olej z vlašských ořechů

Tip na skvělý dresink, který s malými obměnami můžete použít na různé saláty, ale i na Pařížský salát z tmavozelené čočky, nebo na chřest, který k jaru patří:

Základní dresink z oleje z vlašských ořechů

Ingredience:

Postup: Protřepat, promíchat

Všechny ingredience spolu smícháme a vyšleháme nejlépe metličkou nebo vidličkou, nebo zavřeme do skleničky se šroubovacím víkem a protřepeme. V lednici vydrží až 14 dnů. Před každým použitím stačí protřepat.

Pařížský čočkový salát

Pařížský salát s čočkou

Ingredience:

Postup: Opatrně smícháme

  1. Drobnou tmavozelenou čočku připravte dle návodu na obalu. Vařte na mírném plameni aby čočka zůstala celistvá.
  2. Hotovou čočku opatrně zamíchejte s dijonskou hořčicí, přelijte dresinkem z vlašských ořechů, který jste si připravili dle návodu výše
  3. Servírujte na lůžku z listu salátu posypané čerstvou petrželkou.

Chřest s ořechy

Ingredience:

Postup: Chřest na skus

  1. Chřest připravte, jak jste zvyklí. Pro zelený chřest je nejlepší blanšírování (rychlé uvaření ve velkém množství osolené vody), bílý má rád vaření delší.
  2. Vlašské ořechy nasucho opražte na pánvi, jsou hotové, jakmile vás vůně ořechů praští do nosu, pánev sundejte z ohně, aby se nesplálily.
  3. Hotový chřest přelijte dresinkem z vlašských ořechů,, který jste si připravili dle návodu výše, a posypejte ořechy.

Olej z hroznových jader

Tento olej byste spíš čekali u receptu k přípravě masa a různých marinád, ale my ho použijeme v kombinaci s ovocem. Přídavek oleje z hroznových jader udělá z ovocného salátu úžasný neodolatelný zdravý dezert.

Jahody s peřinkou

Jahody s peřinkou

Ingredience

Postup: S láskou k jahodám

  1. Omyté jahody nakrájejte na plátky.
  2. Jogurt, či smetanu smíchejte s olejem z hroznových jader, oslaďte sirupem. Můžete přidat i zrníčka z lusku vanilky.
  3. Na misku jahod přidejte peřinku ze sladkého dresinku a posypte nasekanými pistáciemi.
  4. V případě, že máte raději mátu, posypte nasekanými lístky máty a nepřidávejte vanilku.

Olivový olej

Mezi oleje od organik oil se vloudil jeden klasický olej olivový, pesto s ním je ale základním kamenem pro vaření, že jsme ho museli zařadit.

Bazalkové pesto

Ingredience:

  • 50 g čerstvých bazalkových lístků
  • 100 ml olivového oleje
  • 8 lžic strouhaného parmezánu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce piniových oříšků
  • Špetka soli
  • Pokud chcete, přidejte pár kapek citronové šťávy

Postup: Nasekáno

  1. Při přípravě pesta nám nejlépe poslouží kuchyňský robot, který jemně naseká celé pesto a udělá práci za nás. Jinak jde samozřejmě vše jemně nastrouhat, nebo nasekat nožem, a pak dobře smíchat.
  2. Hotové pesto uložte do ledničky a přidávejte do pokrmů, kde kralují těstoviny. Využít k tomu můžete těstoviny z naší nabídky - Pšeničné celozrnné špagety nebo Pšeničná celozrnná kolínka.

TIP: Celozrnné těstoviny promíchejte se lžičkou pesta, posypte hoblinkami sýra parmezánu, přidejte černé olivy a ozdobte rukolou. A máte připravný výborný rychlý oběd nebo večeři.


Lněný olej česnekový

Jarní pesto z medvědího česneku

Ingredience:

Postup: Nasekáno na druhou

  1. Medvědí česnek a slunečnicová semínka nasekejte najemno a smíchejte olejem a lahůdkovým droždím, dochuťte solí.
  2. Hotové pesto uložte do ledničky a používejte stejně jako pesto bazalkové.

TIP: Pesto je svým složením vhodné pro vegetariány a vegany, nebo pro osoby, které mají intoleranci laktózy.


Dýňový olej

Dýňový olej je delikatesa sama o sobě, ale pokud ho přidáte do této jednoduché pomazánky z cizrny, uspějete i u těch, kteří luštěniny moc v lásce nemají.

Tajná cizrnová pomazánka

Ingredience

Postup: Odhalení tajemství

  1. Cibulku nakrájejte nadrobno a orestujte na trošce oleje dozlatova.
  2. Hotovou cibulku přidejte k ostatním ingrediencím a vše rozmixujte dohladka.

Diskuze: