V jarním období je příroda a lidský organizmus ve velice intenzivním propojení. Na jaře začíná nový biologický rok, v přírodě je to začátek nového životního cyklu. Protože je zejména časné jaro typické náhlými změnami počasí, je opět třeba dbát na správnou výživu a zásobovat tělo dostatkem látek pro péči a udržování zdraví.
Směřování energie: vzhůru, vítr rodí dřevo,
Orgán: Játra , žlučník
Čas: od 21. března do 21. června
Chuť: kyselá, pohyb svíravý směrem dovnitř a dolů
Barva: Zelená a modrá (tyrkysová)
Kromě jídla je vhodné dopřát sluchu i babičkovským radám, tedy být teple oblečeni, protože jarní chlad je jiný než třeba podzimní, protože v přírodě kolem nás ještě nic není zahřáté. Číňané říkají, že energie země je ještě studená, tedy že chlad nepanuje jen v povětří, ale i v zemi. To je dobře cítit, že když zaleze sluníčko za mraky nebo se zvedne vítr, hned je zima. Jarní vítr se podobá zimnímu, takže člověk, který se před větrem nechrání, snadno prochladne, i když už je celkem teplo.
Vítr navíc způsobuje stres a neklid, ovlivňuje nervovou soustavu, vyvolává bolesti hlavy, případně až pocity na zvracení. Jedno čínské pořekadlo říká, že vítr je nositelem sta nemocí. Jaro revmatikům připomíná jejich obtíže, které se také probouzejí k životu...
Po tři jarní měsíce už můžeme vstávat brzy a chodit spát později. Je třeba řídit se jarním klimatem, regulovat energetické procesy organizmu, aby byly v souladu s jarním růstem.
Je důležité nepropadat na jaře depresi a melancholii, neboť tyto emoce poškozují energii jater. Těm škodí i hněv. Pro celkovou podporu těla v jarním období je třeba zejména dobrá nálada (vždyť v přírodě se taky vše hezky zelená!), hlavně žádné rozčilování, protože hněvem a rozčilováním oslabovaná játra znamenají prohloubení případné únavy.
Jaro je podle tradiční čínské medicíny obdobím elementu dřeva.
Čchi jara je spjata s čchi jater.
K prvku dřeva náleží játra a žlučník. Oba tyto orgány zodpovídají za hladký tok energie a krve v těle, napětí a uvolnění, za flexibilitu fyzickou (například klouby, šlachy, vazivo ) i psychickou ( hněv, agrese ).
Pokud orgány nejsou v rovnováze, může to mít za následek širokou škálu zdravotních problémů:
Podle zásad čínské medicíny všechny emoce procházejí přes játra – ta je musí zpracovat – např. hněv podněcuje jangovou čchi, ta stoupá vzhůru a s ní stoupá i krev do horní poloviny těla…
Potíže s játry a žlučníkem projevují také nerozhodností, neschopností něco naplánovat a prosadit, nebo naopak přehnanou agresí, vznětlivostí, popudlivostí, netrpělivostí a nervozitou.
Na jaře v lidském organizmu převládá element jang. Čchi stoupá vzhůru. Je třeba respektovat tyto skutečnosti, své chování i stravu jim přizpůsobit. Vyvarovat se například syrové zeleniny, chladných potravin, vystavování se chladu a prochladnutí. Pokud to člověk nedodrží, energie nestoupá, kam má, a vzniká tak její nedostatek pro další roční období. Projeví se to pak onemocněním příslušných orgánů. V létě srdce, na podzim dýchací cesty, v zimě močové cesty a ledviny, na jaře játra.
Vhodné jarní potraviny mají být kyselé chuti, a pokud možno zelené barvy. Kyselá chuť podporuje energii jater a žlučníku. Při oslabení obou těchto orgánů je vhodné přidat i potraviny sladké chuti. Základem stravy by měla být lehce stravitelná jídla, ne však syrové potraviny a studené jídlo, neboť ty zatěžují trávení.
V kuchyni lze použít také bílou ředkev a ředkvičky, které podle čínské medicíny pomáhají tělu trávit tuky. Kyselou chuť podporuje kvašená zelenina (okurky), je vhodné ji v malém množství přidávat k jídlu.
Při vaření potravin se upřednostňují krátkodobé úpravy, jako blanšírování, napařování, krátký var.
Při vaření polévek je dobré používat houby šitake , dělají se z nich také zdravotní nápoje na rozpuštění usazenin z nadměrné konzumace živočišných bílkovin.
Pro jarní očistu a doplnění energie po prožitém zimním období je pro organismus žádoucí zlepšit obranné a imunitní schopnosti. To je možné provést s pomocí Jarního balíčku - MRL, který obsahuje kombinaci vysoce ceněného houbového mycélia určeného přesně pro jarní období.
Pšenici nebo bulgur uvaříme podle návodu na obalu. Na lžíci sezamového oleje krátce podusíme pokrájenou cuketu, rajče a jarní cibulku a promícháme s uvařenou pšenicí (bulgurem).
Hotový pokrm osolíme a opepříme, přidáme do něj polévkovou lžíci bílého jogurtu a posypeme nasekanou petrželovou natí.
Rozehřejeme hrnec, zeleninový vývar s máslem přivedeme k varu, přidáme špetku muškátu a pepře, osolíme, zavaříme pšeničnou mouku a tak dlouho mícháme, až se hmota odlepuje od dna, sejmeme z plotny.
Vmícháme pšeničné klíčky, přidáme špetku papriky a zamícháme, vmícháme vejce a kukuřičný škrob.
Vmícháme parmezán a pažitku.
Lžící vykrajujeme koblihy a smažíme v horkém oleji. Jako příloha se hodí čerstvý sýr s bylinkami a salát z čerstvé zeleniny.