Bylinná síla čínské tradice!®
Vše pro celostní přístup


O babím létu z pohledu čínské medicíny

Léto s hojnou nadílkou hub a lesního ovoce, střídají chladnější mlhavá rána s množstvím ranní rosy a všudypřítomnými třpytivými pavučinami. Příroda je nádherně vybarvená do zlatova, dozrává spousta druhů ovoce a zeleniny, země se začíná připravovat na energii podzimu. Máme tu babí léto, jehož symbolem by mohla být dýně Hokkaidó - kulatá, jako energie pozdního léta, oranžovožlutá, sladká a harmonizující a pro naše zdraví v tomto období velmi prospěšná.

Čchi země je spjata s čchi babího léta

Pozdní (babí) léto začíná okolo poloviny srpna a končí podzimní rovnodenností. Podle staré čínské tradice vládne tomuto období element země, který se projevuje ve středu všeho živého a všech věcí. Transformuje, sjednocuje a spojuje vše, co je v nerovnováze. Je to vyrovnávací element přírody, který pomáhá jednotlivým ročním obdobím překlenout se v následující. Především však v období sklizně nastává moment, kdy se v rámci celoroční energie přeměňuje jang v jin. V důsledku této proměny vzniká vlhkost. Proto je dobré dbát na teplejší oblékání, abychom předešli proniknutí chladu a vlhkosti do organismu. Ani naši předkové ze Západu nepodceňovali tuto skutečnost. Zároveň bychom měli využít těchto příjemných slunečných dní a trávit více času venku v přírodě, hýbat se, chodit na procházky a cvičit qiqong, který pomáhá harmonizovat tělo i ducha.

Odkvetlá pampeliška a pavučina s rosou

Teorie pěti prvků - prvek Země

5 prvků

Ve výše uvedeném schématu, zobrazujícím teorii pěti prvků, můžeme najít vztahy mezi jednotlivými elementy a některé další souvislosti. Jak jsme již zmínili, pozdní léto je spojeno s elementem zem. Z pěti směrů zemi přináleží střed, v podnebí transformací její čchi vzniká vlhkost. Vlastností země je, že plodí a pěstuje, její funkcí je rozhojňovat a zmnožovat. Tělesná forma země je oblá a přirozeností zapařování se. Ve fázi cyklu proměn představuje změnu, dospění. V lidském těle je element země zastoupen zejména orgány slezinou a žaludkem s úlohou transformační, přepravovací a vyživovací. S výživou úzce souvisí kvalita svalové tkáně, proto svaly odráží kondici sleziny stejně jako rty, jimiž čchi sleziny prochází. Z pěti chutí je to chuť mírně sladká, jako většina ovoce, zeleniny a obilnin, které v tuto dobu dozrávají. Z pěti emocí je pro zemi typické přemítání, kontemplace.

Směřování energie:
dokola do všech směrů, ale po kružnici, podobně jako kulaté plody tykve, melounu, kapusty, zelí a dalších plodů dozrávajících v této době
Orgán:
slezina, žaludek
Čas:
babí léto připadá měsíci září a je přechodem mezi létem a podzimem
Chuť:
sladká, harmonizuje, zpomaluje trávení, tiší bolesti, vyživuje prázdnotu
Barva:
oranžová – sytě žlutá

O slezině, její podpoře a výživě v období babího léta

„Hlavním úkolem sleziny je spolu se svým párovým orgánem žaludkem řídit trávicí proces. Slezina pomáhá rozkládat potravu a část z ní přeměňovat na jemnou esenci, kterou v sobě absorbuje a dále distribuuje do celého těla. Tato esence jednak stále doplňuje krev, proto slezina odpovídá i za tvorbu krve, a jednak představuje zdroj hybné životní síly; z toho důvodu se o slezině říká, že u člověka představuje jeho ‚postnatální základ‘, a také že je „zdrojem vytváření a přeměňování čchi a krve“1)

K dalším funkcím sleziny patří zvlhčovat. Osvěžující jin ze stravy dodává elasticitu svalům a tkáním, stejně tak schopnost se uvolnit a regenerovat. Nyní je nejhodnější doba k posílení a podpoře tohoto meridiánu. Do jídelníčku zahrnujeme zejména potraviny zemitého charakteru – jemné, sladké, výživné a syté.

Celková kondice „postnatálního kořene“, tedy sleziny a žaludku, má vliv dle čínské medicíny i na schopnost rekonvalescence a také schopnost vyrovnat se s dlouhodobějšími onemocněními.

Sladká chuť posiluje čchi. Toto tvrzení se však týká pouze sladkých neutrálních a sladkých zahřívajících druhů zeleniny, všech druhů obilnin, masa, ryb, vajec, luštěnin, tuků, ořechů a semínek – jinými slovy se vztahuje na vše výživné, co vykazuje jemnou chuť. Všechny tyto potraviny (přestože některé se vztahují i k jiným orgánům) posilují čchi sleziny.

DýněJavorový sirup

Sladké zvlhčuje. Toto tvrzení se týká obilí, kořenové zeleniny, ovoce, sušeného ovoce, ovocných šťáv a sladidel, jako je např. třtinový cukr, med, třtinová melasa, javorový sirup, obilný slad apod. Tyto potraviny, konzumujeme-li je v rozumném množství, tvoří šťávy, uklidňují nervovou soustavu, jsou uvolňující a zkvalitňují spánek. Bohužel stejný účinek nemá rafinovaný cukr. Jeho metabolismus čchi sleziny dusí a odvádí z těla vitaminy a minerály. Následně přispívá k hromadění nadměrné vlhkosti a hlenu. Ze stejných důvodů bychom měli v tomto období vynechat i potraviny, které vlhko produkují, jako jsou mléčné výrobky, smažená a tučná jídla.

Slezina má ráda teplo. Proto je vhodné jíst i pít teplé nápoje. Krátká tepelná úprava potravin zlepšuje jejich stravitelnost. Vhodné jsou ranní obilné kaše (např. viz recept níže) a polévky ze sladkých a kořenových zelenin.

Do jídelníčku můžeme zařadit hořkou chuť, která pomáhá vysušovat vlhkost (například přidat do polévky lístky pampelišky).

I během pozdního léta mohou nastat velmi teplé dni, mějme však na paměti, že konzumace studených nápojů a potravin nebo nápojů s ledem, není pro slezinu dobré. Pro zchlazení horka si můžeme uvařit zelený čaj, dát si meloun nebo okurku, ale ne z chladničky.

Z houbové výživy během babího léta doporučujeme zejména pórnatku kokosovou PORIA-MRL, kterou naleznete v naší nabídce produktů. Další vhodné bylinné směsi nejen na podporu středu najdete v kategorii e-shopu Piweilun (Pojednání o slezině a žaludku).

Potraviny elementu země

Potraviny chladné povahy Potraviny osvěžující povahy Potraviny vyrovnané povahy Potraviny zahřívající povahy
banán avokádo cukr třtinový broskev
meloun červený brambory sladké čaj lékořicový cibule mírně osmažená (sklovatá)
meloun žlutý brokolice datle sušená čaj fenyklový
papája celer – hlíza i stonek dýně lahvová, máslová, zahradní dýně Hokkaido
  cuketa fíky čerstvé i sušené fenykl
  cukr rafinovaný hlíva ústřičná kaštan jedlý
  čaj z kukuřičných vlasů houba shiitake kokosové mléko
  čaj z pomerančového květu houby lesní korintka
  černý kořen hrášek likér
  estragon čerstvý jam maso hovězí
  hrozny bílé i červené kapusta kadeřavá medovina
  hruška kedlubna meruňka
  chřest kukuřičný klas olej řepkový
  jablko mandle olej sójový
  ječmen med olej z dýňových jader
  kuzu melasa ořech burský
  květák mrkev ořech kokosový
  lilek ořech lískový ořech piniový
  mango ořech pistáciový ořech vlašský
  mangold polenta portské
  olej lněný proso rozinka
  olej olivový semínko dýňové rýže sladká
  olej sezamový semínko sezamové skořice
  olej slunečnicový semínko slunečnicové sultánka
  olej z pšeničných klíčků slad (všechny druhy) třešeň
  ořechy kešu šafrán  
  paprika šťáva z červených i bílých hroznů  
  okurka salátová švestka sušená  
  sirupy (všechny druhy) tuřín  
  špenát vanilka  
  šťáva jablečná a hrušková vejce  
  zelí čínské zelené fazole  
  žampion zelí bílé  
    zelí červené  

Recepty

Výživná sladká kaše s jablky

Ingredience:

Příprava:

  1. V horké vodě uvaříme sladkou rýži.
  2. V horkém hrnci rozehřejeme jablečnou šťávu, přidáme na drobno nakrájená sladká jablka, meruňky nebo jiné sladké ovoce (neutrální nebo zahřívající), skořici, špetku soli, strouhanou citronovou kuru, trochu kakaa a dáme na několik minut vařit.
  3. Potom do ovoce vmícháme uvařenou rýži, trochu mandlového krému, trochu ječného sladu a zahřejeme.
  4. Navrch posypeme opraženými ořechy.

Působení:

Je lehce zahřívající a posilující. Posiluje střed.

Doporučení:

při nedostatku čchi, krve a jangu

Mandlové máslo

Mandlové máslo (nebo mandlová pasta, či mandlový krém) je vynikající ingredience, jak po chuťové, tak po výživové stránce. Pokud máme doma výkonný mixér (např. Vitamix), je příprava velmi jednoduchá. Mandle vložíme do mixéru a mixujeme 30 min, než vznikne požadovaná pasta. Pokud jej nemáme, můžeme si mandlové máslo zakoupit již hotové v prodejnách zdravé výživy. Není to však nejlevnější. Nabízíme Vám jednu „ekonomičtější“ variantu, kde není potřeba tolik výkonného mixéru, ale je určen k okamžité spotřebě.

Ingredience:

  • 200g blanšírovaných oloupaných mandlí

Postup:

  1. Do trouby předehřáté na 250°C dáme „zpotit“ bílé mandle. Na povrch mandlí vystoupí tuk.
  2. Horké mandle nasypeme do mixeru a mixujeme 10-15 min, až do vzniku tekuté hmoty. Nepřidáváme ani vodu ani jiné tekutiny.

Zdroje:

  1. Vladimír Ando: Klasická čínská medicína, základy teorie I
  2. Barbara Temelie, Beatrice Trebuth: Kuchařka podle pěti elementů
  3. Ellasara Kling: Late Summer (http://yang-sheng.com)
  4. MUDr. Ludmila Bendová: Čínská dietetika v moderním světě

Diskuze: