Bylinná síla čínské tradice!®
Vše pro celostní přístup


Zimní období dle čínské medicíny

S příchodem zimy si připomeneme, jak můžeme tělu pomoci obrnit se vůči chladu, mrazům a ledovému větru pomocí správného zimního stravování podle tradiční čínské medicíny.

 

Zima – voda – velká Jin

Směřování energie:
do hloubky, zpevňuje kosti, změkčuje zatvrdliny
Orgán:
ledviny, močový měchýř
Čas:
od 21. prosince do 20. března
Chuť:
slaná, ochlazuje, směřuje dovnitř a dolů, zvlhčuje sucho
Barva:
černá

Zima a její zákonitosti dle čínské medicíny 2)

Čchi ledvin je spjata s čchi zimy.

Ledviny, jakožto zhmotnění prvku voda v lidském těle, jsou spojeny se zimou, což znamená, že na jejich čchi nejvíce působí atmosféra tohoto období. Během něho jsou nejvíce náchylné ztratit rovnováhu své čchi, onemocnět, zejména když životní styl člověka se odchyluje od toho, jak by měl v souladu s děním v zimní přírodě vypadat.

V případě prázdnoty jangu

U osob s prázdnotou jangu je nutno se vyvarovat chladných potravin a nepravidelností v životosprávě i příjmech jídla. Ještě před sto lety lidé v zimě tolik nesvítili, více odpočívali a spali – podobně jako příroda kolem nich. V dnešní době v zimě intenzivně sportujeme, životospráva je nepravidelná, proto není divu, že nám to tělo oplácí nemocemi.

Na doplnění jangu v zimě jsou vhodné

  • klasické dlouhodobé vývary (8–48 hod.) z kostí zvířat,
  • mořských řas s luštěninami a zeleninou - vhodné jsou tvrdé dýně hokkaidó, kořenová zelenina,
  • kuřecí, jehněčí, skopové, zejména z ekologických chovů
  • vynikající jsou veškeré druhy nákypů pečených v troubě,
  • dobře vařené obilniny  nebo rýže s luštěninami,
  • sójové boby zejména ve formě tofu, tempehu se zázvorem a kořenovou zeleninou atd. 3)

Jak se vypořádat s prázdnotou jin

U osob s prázdnotou jin je naopak potřeba vyživovat v zimě esenci ledvin,

  • tedy konzumovat dlouho vařené luštěniny, zejména adzuki, černé sójové boby, malé černé nebo červené fazolky,
  • mořské řasy, případně tučné ryby mořské i sladkovodní, kaviár apod
  • Tradičně se rovněž doporučoval morek z kostí nebo 12 – 24 hodinové vývary z podrcených kostí zvířat se zeleninou, případně čínský vývar z prasečích ledvin s bílými ředkvemi apod. V dnešní době je lépe konzumovat ekologicky chovaná zvířata 3)

Zimní recepty

Na několika případech si uvedeme, jakým směrem by se naše stravování mělo v této době ubírat.

Červená čočka s avokádem a ředkví 4)

Ingredience:

Instrukce:

  1. Do hrnce přidejte studenou vodu loupanou červenou čočku.
  2. Přidejte pokrájenou řasu wakame, zázvor a uvařte.
  3. Na avokádový dip použijte půlku avokáda, které oloupejte a rozetřete na jemnou pastu.
  4. Přidejte špetku soli, pokapejte citronovou šťávou
  5. Přelijte sezamovým olejem a posypte červenou paprikou
  6. Na třetinu talíře přidejte pokrm z čočky, na druhou avokádo a na třetí nakrouhejte ředkev.

Posilující ranní polévka z masového vývaru 5)

Dle čínské medicíny je polévka vhodná v případě, že chcete doplnit čchi, jang sleziny a ledvin. Také jí bývá přisuzován zahřívající a posilující účinek. Zahřívající účinek se dá zvýšit přidáním ohřívajícího koření (česnek, pepř, cayenský pepř, zázvor, skořice, kari...)

Ingredience:

  • brokolice
  • bílé zelí
  • zelené fazolky
  • sušené bylinky
  • citron
  • kurkuma
  • masový vývar
  • sójová omáčka Shoyu nebo Tamari

Instrukce:

  1. Do vývaru přidejte zeleninu a hrstku sušených bylinek dle chuti.
  2. Povařte tak, aby zelenina byla uvařená, ale stále ještě křehká.
  3. Ochuťte troškou citronu, sójovou omáčkou a kurkumou.

Tip: pro zvýšení nutriční hodnoty je možné přidat do polévky rýži nebo jáhly.

Pilaf s fazolemi adzuki 6)

Ingredience:

Instrukce:

  1. 200 g fazolek adzuki nechat namočit ve studené vodě několik hodin nebo přes noc.
  2. Fazole společné s wakame povařte přibližně hodinu, dokud nejsou fazolky uvařené.
  3. Do dalšího hrnce nasypte 200 g rýže a jeden bobkový list.
  4. Vařte ve 400 ml vody na mírném ohni, po 15 minutách přistrouhejte citronovou kůru.
  5. Dále přidejte špetku červené papriky, 4 polévkové lžíce piniových jader, 2 polévkové lžíce rozinek a rýži dovařte do měkka.
  6. V horkém hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte trochu česneku, půl čajové lžičky strouhaného zázvoru, jednu nadrobno nasekanou cibuli, chilli koření, sůl, čtyř středně velká nadrobno pokrájená rajčata. Jednu polévkovou lžíci nasekané petržele, špetku kurkumy a vše osmažte.
  7. Vmíchejte špetku třtinového cukru, skořici a špetku kardamomu. Vše povařte asi 10 minut.
  8. Smíchejte rýži s fazolemi a ostatními ingrediencemi. Nechte spojit na mírném ohni 20 minut.

Zdroje:

Diskuze: