7 zdravých receptů z 5 panenských olejů

V naší nabídce zdravé výživy již nějaký čas máme panenské oleje rozličných chutí. Jistě znáte olej lněný, dýňový nebo sezamový. Ale co takový olej z hroznových jader, olej rakytníkový nebo česnekový!   V tomto článku vám přinášíme inspiraci na jejich využítí v kuchyni. Oleje nejsou v receptech tím hlavním hráčem, ale jsou tou poslední kapičkou, která rozehraje vaše chuťové smysly. Jistě neodoláte jahůdkám v peřince nebo odhalíte tajemství cizrnové pomazánky, dovzíte se jak ozvláštit klasický dresink nebo vyrobit veganské pesto z medvědího česneku. Přejeme vám dobrou chuť!

Olej z vlašských ořechů

Tip na skvělý dresink, který s malými obměnami můžete použít na různé saláty, ale i na Pařížský salát z tmavozelené čočky, nebo na chřest, který k jaru patří:

Základní dresink z oleje z vlašských ořechů

Ingredience:

    • 60 ml balsamikového octa - aceto balsamico
    • ½ nasekané cibulky šalotky (velmi nadrobno, množství cca 2 lžíce)
    • 1 PL citronové šťávy
    • ½ ČL soli (nebo podle chuti)

Postup: Protřepat, promíchat

Všechny ingredience spolu smícháme a vyšleháme nejlépe metličkou nebo vidličkou, nebo zavřeme do skleničky se šroubovacím víkem a protřepeme. V lednici vydrží až 14 dnů. Před každým použitím stačí protřepat.

Pařížský čočkový salát

Pařížský salát s čočkou

Ingredience:

    • dijonská hořčice
    • listový salát
    • snítek čerstvé petrželky

Postup: Opatrně smícháme

    • Drobnou tmavozelenou čočku připravte dle návodu na obalu. Vařte na mírném plameni aby čočka zůstala celistvá.
    • Servírujte na lůžku z listu salátu posypané čerstvou petrželkou.

Chřest s ořechy

Ingredience:

    • Čerstvý chřest

Postup: Chřest na skus

    • Chřest připravte, jak jste zvyklí. Pro zelený chřest je nejlepší blanšírování (rychlé uvaření ve velkém množství osolené vody), bílý má rád vaření delší.
    • Vlašské ořechy nasucho opražte na pánvi, jsou hotové, jakmile vás vůně ořechů praští do nosu, pánev sundejte z ohně, aby se nesplálily.

 

Olej z hroznových jader

Tento olej byste spíš čekali u receptu k přípravě masa a různých marinád, ale my ho použijeme v kombinaci s ovocem. Přídavek oleje z hroznových jader udělá z ovocného salátu úžasný neodolatelný zdravý dezert.

Jahody s peřinkou

Jahody s peřinkou

Ingredience

    • 400 g jahod
    • 1 kvalitní bílý jogurt smetanový (nebo ½ zakysané smetany)
    • buď - pokud máte rádi vanilku, přidejte vanilku z jednoho lusku
    • nebo - pokud máte rádi mátu, přidejte nasekané lístky máty

Postup: S láskou k jahodám

    • Omyté jahody nakrájejte na plátky.
    • Jogurt, či smetanu smíchejte s olejem z hroznových jader, oslaďte sirupem. Můžete přidat i zrníčka z lusku vanilky.
    • Na misku jahod přidejte peřinku ze sladkého dresinku a posypte nasekanými pistáciemi.
    • V případě, že máte raději mátu, posypte nasekanými lístky máty a nepřidávejte vanilku.

Olivový olej

Mezi oleje od organik oil se vloudil jeden klasický olej olivový, pesto s ním je ale základním kamenem pro vaření, že jsme ho museli zařadit.

Bazalkové pesto

Ingredience:

    • 50 g čerstvých bazalkových lístků
    • 8 lžic strouhaného parmezánu
    • 1 stroužek česneku
    • Pokud chcete, přidejte pár kapek citronové šťávy

Postup: Nasekáno

    • Při přípravě pesta nám nejlépe poslouží kuchyňský robot, který jemně naseká celé pesto a udělá práci za nás. Jinak jde samozřejmě vše jemně nastrouhat, nebo nasekat nožem, a pak dobře smíchat.

TIP: Celozrnné těstoviny promíchejte se lžičkou pesta, posypte hoblinkami sýra parmezánu, přidejte černé olivy a ozdobte rukolou. A máte připravný výborný rychlý oběd nebo večeři.

Lněný olej česnekový

Jarní pesto z medvědího česneku

Ingredience:

    • 50 g medvědího česneku
    • 1 PL lahůdkového droždí
    • Pokud chcete, přidejte pár kapek citronové šťávy

Postup: Nasekáno na druhou

    • Medvědí česnek a slunečnicová semínka nasekejte najemno a smíchejte olejem a lahůdkovým droždím, dochuťte solí.
    • Hotové pesto uložte do ledničky a používejte stejně jako pesto bazalkové.

TIP: Pesto je svým složením vhodné pro vegetariány a vegany, nebo pro osoby, které mají intoleranci laktózy.

Dýňový olej

Dýňový olej je delikatesa sama o sobě, ale pokud ho přidáte do této jednoduché pomazánky z cizrny, uspějete i u těch, kteří luštěniny moc v lásce nemají.

Tajná cizrnová pomazánka

Ingredience

    • 1 větší cibule
    • 1 PL umeocta (už nepřidávejte sůl, je hodně slaný)

Postup: Odhalení tajemství

    • Cibulku nakrájejte nadrobno a orestujte na trošce oleje dozlatova.
    • Hotovou cibulku přidejte k ostatním ingrediencím a vše rozmixujte dohladka.

 

Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Podrobné nastaveníPovolit vše