Pohankový bulgur má chuť podobnou pohance a nevyžaduje dlouhou dobu vaření. Po uvaření zůstává sypký, jednotlivá zrníčka se nelepí jako u pohanky lámanky, proto se výborně hodí třeba do salátů.
Pohankový bulgur se vyrábí z pohankových krup, které se nejdříve částečně uvaří, pak následně usuší a nakonec natrhají na menší kousky.
Chutná naslano jako příloha k luštěninám nebo masu. Vyzkoušejte ho místo rýže nebo brambor. Nasladko bulgur můžete připravit jako kaši. Vařte v rostlinném mléce, do hotové kaše přidejte oříšky, semínka a sušené ovoce oslaďte oblíbeným sirupem.
Jak pohankový bulgur připavit
Vařte v 2,5 násobném množství mírně osolené vody 7 minut, nechte dojít pod pokličkou 10 minut.
rizoto - použijte bulgur místo rýže a smíchejte ho s oblíbenou zeleninou nebo s houbami
nádivka - bulgur nakombinujte například s paprikou, restovanou cibulkou, bazalkou a petrželkou
polévka - bulgur přidávejte do polévky třeba místo těstovin, stačí ho vložit do polévky ke konci vaření a povařit ho v polévce jen 10 minut
salát - zkuste smíchat uvařený bulgur s avokádem, ledovým salátem, cizrnou a balkánským sýrem, dochucujte solí, pepřem a citrónovou šťávou
kaše - namočte datle do horké vody, nechte odstát, poté přidejte další vodu, přiveďte k varu a následně přisypte bulgur, trochu skořice a vařte 15 minut, po dovaření můžete přidat i arašídové máslo pro krémovitou konzistenci
Výživové údaje na 100 g
| Energetická hodnota |
1 486 kJ / 351 kcal |
|---|
| Tuky: |
1,3 g |
|---|
| z toho nasycené mastné kyseliny: |
0,3 g |
| Sacharidy: |
74,8 g |
|---|
| z toho cukry: |
1,2 g |
| Vláknina: |
- |
|---|
| Bílkoviny: |
7,4 g |
|---|
| Sůl: |
0,0 g |
|---|
Složení: Pohanka loupaná. Produkt kontrolovaného ekologického zemědělství.
Skladování: Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti nejvýše 70 %.
Alergeny: Může obsahovat stopy lepku.
Legislativní zařazení: Obilný mlýnský výrobek - obilovina pro přímou spotřebu.