Sušení je tradiční způsob konzervování datlí. Sušené datle jsou vhodné když vám schází energie .Datle patří mezi plodiny nejbohatší na energii, protože 100 g (asi 10 datlí) dodává až 275 kcal.
Podrobná charakteristika
Datle bez pecek 250 g
Sacharidy v datlích se skládají převážně z glukózy a fruktózy. Obsah cukru v datlích představuje jednu z nejvyšších hodnot u ovocných druhů. Sto gramů datlí dodá takřka třetinu doporučené denní dávky vlákniny. Tu tvoří především rozpustná vláknina ve formě pektinu a gumy, ale i malé množství nerozpustné celulózové vlákniny. Datle jsou bohaté i na vitaminy (skupiny B) a minerály (draslík, železo, hořčík, vápník).
Složení:
Datle sušené
Návod k přípravě:
Vzhledem k tomu, že sušené datle mají tuhou konzistenci, je dobré je před jídlem namočit do vody. Sušené datle jsou určeny k přímé spotřebě. Díky svému obsahu cukru mohou posloužit i při přípravě vynikající zdravé nutely – carobelly.
Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota |
1 181 kJ / 282 kcal |
---|
Tuky: |
0,4 g |
---|
z toho nasycené mastné kyseliny: |
0,1 g |
Sacharidy: |
75,3 g |
---|
z toho cukry: |
64,0 g |
Vláknina: |
8,0 g |
---|
Bílkoviny: |
2,5 g |
---|
Sůl: |
0,05 g |
---|
Skladování: Skladujte při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Alergeny: Ovocná složka. Baleno na lince, která zpracovává i lepkové obiloviny.
Legislativní zařazení: Zpracované ovoce – sušené