Už i do našich končin přišlo léto, a proto Vám přinášíme pár praktických rad a tipů, jak se během tohoto ročního období stravovat. V letním období kulminuje energie prvku ohně, a jelikož srdce naleží k tomuto prvku, nejvíce je spjato právě s touto roční dobou. Tehdy je i jeho čchi nejsilnější a nejaktivnější. Na druhé straně se tato souvislost přirozeně promítá i do chorobných stavů. Jestliže je srdce přeplněné jangem, nejvíce bude ohroženo právě v létě, kdy je nejsilnější i jang v přírodě. Proto je důležité, aby člověk respektoval zákonitosti tohoto ročního období a žil v souladu s nimi. 1)
Směřování energie Vzhůru a do všech stran, energie ohně lehce přeskakuje a šíří se
Orgán Srdce, tenké střevo
Čas evropský Od 21. června
Čas taoistický a keltský Od 18. dubna
Barva Červená
Chuť Hořká-směřuje dolů, ochlazuje, stahuje, vyrovnává nadměrný oheň 2)
Je třeba se vyhýbat všem potravinám, které zahřívají, a naopak dávat přednost potravinám, které vyživují organické tekutiny a jin srdce, to platí zejména pro osoby konstituce ohně. Mezi tyto potraviny patří obecně ovoce a zelenina, mořské plody a mořské řasy, kaše z celých zrníček obilí, rýže , špaldy , ovsa spolu se zeleninou nebo ovocem připravovanými na páře či syrovými atd. Pro osoby typu prázdnoty jangu (zimomřiví, bledí, studené končetiny a břicho, tendence k průjmům, nesmělí, nejistí) je třeba využít tepla na zahřátí a zpevnění jangu a nepřehánět to se syrovým ovocem ani zeleninou, zmrzlinou, ledovými nápoji apod. Pokud již je jíme, tak za opravdu horkého počasí a nejlépe po teplém jídle na jeho závěru a spíš v dopoledních (jangových) částech dne, nikoli večer na noc. 3)
Pro osoby s tendencí k přehřívání a prázdnotě jin je zejména za veder důležité vyhýbat se všem tučným, sladkým či slaným jídlům, která zatěžují trávení.
V letním období bychom neměli příliš často smažit, dlouho péct a dlouho tepelně upravovat potraviny. Vhodné je naopak spařování – blanšírování, vaření na páře, dušení, mléčné kvašení, a to zejména u zeleniny. Jako typické jídlo pro letní vedra se doporučuje polévka z malých zelených fazolek mungo , dále tofu se zeleninou, saláty ze spařované a syrové zeleniny se šťávou z čerstvého zázvoru nebo česnek na vyrovnání chladné povahy syrových zelenin. Obilí by mělo být lehce stravitelné, dlouhozrnná bílá rýže , kuskus , těstoviny apod.
V létě můžeme pít studený zelený nebo jasmínový čaj , které žízeň zaženou rozhodně účinněji než sladké limonády nebo koly. Můžeme si dopřát kupř. salát, čekanku, brokolici, květák, zelí, vodnici, hrášek, bílou ředkev, sójové výhonky. 4)
Vařit několik minut ve dvou šálcích vody, aby byly řasy měkké.
Vývar vypít a řasy sníst, pokud to nestojí příliš mnoho přemáhání (řasy možno použít do jídla).
Tato populární čínská polévka se tradičně podává v letních měsících (ne pouze v případě kocoviny) a navzdory jednoduchosti svého složení nabízí mnohavrstevnou chuť. Není třeba shánět drahé odrůdy mořských řas nori používaných pro sushi; místo toho můžete užít odrůdy užívané v polévkách, jako je například řasa wakame.
Odvádí vlhkou horkost a řeší horkou jedovatost
Odvar pijí lidé napadení letním vedrem a větrem.
Květ Chryzantémy je vhodný především na choroby hlavy a očí, jejichž příčinou je škodlivina větru, anebo ohně.