V magickém prostoru mezi hrnci a ingrediencemi, se skrývá neuvěřitelný potenciál umožňující vzájemně propojovat energii nejen použitých surovin, ale též lidí.
Zdravotní koncepty západní i východní provenience se shodují, že pro udržování našich těl v mantinelech dynamického zdraví (homeostáza) potřebujeme přísun kvalitní energie (ze stravy, ale i vzduchu), dobrou průchodnost nejrůznějších tělesných systémů (fyziologické funkce organismu podpoříme snadno pohybem, ale i dostatkem duševních podnětů, neřkuli optimistickým nastavením mysli), a dostatečnou regeneraci (schopnost se vypnout, aktivita střídaná kvalitním odpočinkem, vč. dostatku občerstvujícího spánku).
Nesmírně cennou inspiraci ohledně podpory ochranyschopnosti našich těl můžeme najít v čínské nauce o výživě (čínsky: yaoshan ), která je jednou z pěti základních metod tradiční čínské medicíny (TČM). I když se čínskomedicinální výživářství studuje několik let (a pak po zbytek života člověk průběžně objevuje další nové souvislosti, vč. průniků s moderním poznáním), naše aktuální rada do kuchyně bude praktická a jednoduchá:
Alespoň 1× denně moudře využijte vlastností běžně dostupných štiplavě teplých aromatických koření.
Nebude třeba žádných extra velkých kuchařských dovedností! Nebude třeba znát ani čínskou medicínu; ostatně některé z rad by nám ani nepřišly nové, kdybychom bývali nez(a)tratili naše vlastní kulturní dědictví - odkaz evropských bylinářů.
Na Západě často mluvíme o funkčních potravinách, takže tento termín využijeme. Do připravované stravy budeme chtít vložit nad rámec běžné funkce výživy ještě funkci dynamickou, aby jídlo nebylo jen hutná nudná hromada přes sebe naskládaných výživových látek, ale aby zároveň podporovalo pohyb (tedy průchodnost). Tyto vlastnosti jsme se odnaučili ve stravě vidět a vědomě využívat, ale přece jen každý z nás určitě někdy postřehl, že po některých jídlech je mu více těžko než po jiných, že některá rychleji nabijí okamžitě použitelnou energií, či že po některých je člověku najednou tepleji atp.
Vezměte jakékoliv jídlo, které běžně konzumujete. Nejlépe jídlo, které máte rádi a po kterém cítíte blažené pocity „v bříšku jako v pokojíčku“. Takové jídlo většinou sestává z mdlé/fádní (to neznamená nechutné) či sladké chuti, což jsou potraviny jemné, sladké, výživné a syté typu všech druhů obilí, mas a ryb, vajec, luštěnin, tuků, ořechů a semínek, kořenové zeleniny. Sladkou chutí se nemyslí chuť cukru. Praobrazem sladké chuti v TČM je vařená obilovina – vybavte si chuť rýže, krup, jáhel, kuskusu ap.
jídlo dle bodu (A) obohatíme o dynamickou „třešničku“ (B), když přidáme alespoň jednu z následujících štiplavě teplých aromatických ingrediencí. Některé můžeme získat i během procházek v přírodě, když se občas zastavíme, zrak z výšin a horizontů sklopíme k zemi, (p)opatříme, co roste kolem nás, co nám příroda v časném jaře nabízí čerstvého (se sekundárními metabolity!) k použití pro podporu naší kondice. (pozn: aromatické složky jednotlivých ingrediencí jsou negativně ovlivňovány varem, takže se běžně přidávají až na konci varu, při odstavení z plotny, nebo se zvlášť zlehka orestují či napaří, nebo se konzumují přímo syrové)
Seznam řadíme abecedně a jejich výčet není úplný. Složky mají různě silně vystupňovaný účinek zahřívání, proto individuálně vybírejte, co Vám vyhovuje, zvažujte i dávkování. U složek a koření, které jste ještě v pokrmech nevyzkoušeli, začínejte s nižším množstvím.
Vaší fantazii se meze nekladou, výše uvedené příklady nemusíte nutně všechny vyzkoušet , spíše mají sloužit pro ilustraci , jak snadné je pro každého kombinovat běžnou řádnou výživu (A) se vzhůru k povrchu dynamicky působícími štiplavě teplými aromatickými složkami (B).
Principy kombinací „(A) + (B)“ jsou obecně platné pro každého, neboť základní výživu (A) i štiplavě teplé aromatické koření (B) si každý vybírá dle osobních zkušeností a preferencí.
Jako strávníka nás de facto nemusí zajímat teorie a principy čínské medicíny v pozadí uvedených kombinací „(A)+(B)“. Je to i díky tomu, že elegantnost nauky o výživě ( yaoshan ), coby nástroje podpory dynamického zdraví, spočívá v tom, že při použití běžných kuchyňských ingrediencí v rozumných množstvích nemůžeme vytvořit neočekávaně silný účinek. A kdyby se tak snad náhodou přece jen stalo, všimneme si toho v průběhu konzumace pokrmu, ve které pak moudře nebudeme pokračovat.
Pro běžné zájemce o vaření a funkční podporu zdraví pestrou stravou jsou předchozí řádky dostatečné, protože nepředstavují nic jiného, než poučenější variantu obvyklých kuchařek – kapitola „Co vařit na jaře?“.
Ač jsou uvedená doporučení hluboce inspirována dávnou moudrostí čínské medicíny, výsledná kulinářská rovnice je jednoduchá:
Výživná mana (C) = dobré a kvalitní jídlo (A) + štiplavě teplé aromatické koření (B)
kde: (A) je Vaše vyzkoušené a oblíbené jídlo typu „v bříšku jako v pokojíčku“ doplněné o (B) štiplavě teplé aromatické ( xin-wen fangxiang ) koření, přičemž výsledná kombinace (C) má přirozenou schopnost kvalitně vyživovat tělo včetně jeho přirozených mechanismů ochrany, v čínské medicíně nazývaných energií ochrany ( weiqi )
Podělte se s námi i ostatními o fotky vytvořených jídel a o své originální receptury na našem Facebooku .
Souvislosti receptury s teorií a principy čínské medicíny (TČM) naleznete ve druhé části článku. Přečíst