Využití:
müsli - při výrobě domácího snídaňového müsli můžete přidat i brusinky
kaše - posypte ráno svou oblíbenou kaši brusinkami a oslaďte si ji tak
saláty - v ovocném salátu můžou brusinky posloužit jako sladidlo, chutnají výtečně hlavně s jablky
pečení - nebojte se přidat například do těsta na bábovku chutné brusinky, sušené ovoce dobře nahrazuje při pečení čerstvé, jen je trochu sladší
pochoutka - brusinky jsou výtečné a můžete je zobat samotné, když vás honí mlsná
cukroví - brusinky můžete obalit v marcipánu nebo v čokoládě, také je můžete rozmixovat třeba s ořechy, semínky a karobem a obalit směs v kokosu
marokánky s karobem - recept s brusinkami najdete v časopise Dobroty zima 2014-15 na str. 5
pohankový dortík s ovocným agarem - dort z brusinek si můžete udělat podle receptu z Dobrot podzim 2015 (str. 18)
Sušení ovoce přispívá výrazně k jeho trvanlivosti a lze ho využít jako alternativu mimo sezónu čerstvého ovoce. Pro lepší chuť můžete brusinky na půl hodiny před použitím namočit do teplé vody.
U sušeného bioovoce dochází k tzv. cukernatění, které se projevuje bílými skvrnkami na ovoci. Tento stav nesnižuje kvalitu výrobku, ale naopak je viditelnou zárukou, že bioovoce nebylo ošetřeno žádným chemickým prostředkem, který by zabraňoval cukernatění.
Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota |
1 426 kJ / 340 kcal |
---|
Tuky: |
1,8 g |
---|
z toho nasycené mastné kyseliny: |
0,7 g |
Sacharidy: |
83,68 g |
---|
z toho cukry: |
72,75 g |
Vláknina: |
4,81 g |
---|
Bílkoviny: |
0,24 g |
---|
Sůl: |
0,01 g |
---|
Složení
Klikva velkoplodá 65 % (Vaccinium macrocarpon), cukr, antioxidant: kyselina citronová, bezinkový koncentrát 0,7–1,1 %, slunečnicový olej 0,3–1 %. Může obsahovat stopy lepku.
Skladování
Skladujte při teplotě do 20 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.