Zima je podle tradiční čínské medicíny obdobím, které je spjato s ledvinami a močovým měchýřem. Do jídelníčku proto zařazujeme potraviny, které je podporují, zahřívají a zároveň doplňují čchi, jang a krev (viz náš článek O zimním období z pohledu čínské medicíny ). Co se týče tepelné úpravy, obecně platí, že doba vaření v průběhu zimy je delší a můžeme si dovolit více než kdy jindy i jídel pečených a smažených. Teplé jídlo 2x-3x denně podpoří naši imunitu v tomto chladném období. Níže uvedené menu je malým návodem a inspirací pro naše stravování v zimním období.
Polévka
Bramboračka s pohankou

Ingredience:
- 2 lžíce ghí (přepuštěného másla) anebo másla
- 1 – 2 stroužky česneku (nemusí být)
- 2 plátky chleba (nejlépe žitného kváskového)
Postup:
-
- V hrnci se silným dnem rozehřejte ghí.
-
- Na něm orestujete cibulku nakrájenou na kostičky. Až zesklovatí, přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu nebo nastrouhanou na hrubém struhadle. Orestujte se špetkou soli a kmínem.
-
- Zalijte horkou vodou, přidejte bramboru nakrájenou na kostky, houby a zasypte pohankou lámankou.
-
- Přidejte česnek a majoránku promnutou v dlani, šťávu z nastrouhaného zázvoru a po vypnutí plotny přidejte miso – lžíci misa rozmíchejte v hrnečku s trochou horké vody, nebo vývaru z polévky. Vlijte do polévky a nechte ještě 5 minut prolnout chuti pod pokličkou.
-
- Na pánvi s rozehřátým olejem osmahněte krutonky z nakrájeného kváskového chleba a přidejte do každého talíře s polévkou.
Hlavní jídlo - Špaldové mašličky s houbovou omáčkou a tofu-kukuřičnými karbanátky

Špaldové mašličky s houbovou omáčkou
Ingredience:
- Cca 400g celozrnných špaldových mašliček
- sojová smetana (nebo běžná)
- uzeného tofu, nebo tempehu, ten se do zimy hodí více.
Postup:
-
- Celozrnné špaldové mašličky uvařte podle návodu.
-
- Na oleji orestujte cibulku a kmín, zalijte horkou vodou a přidejte houby. Vařte asi 10 minut.
-
- Přidejte růžičky brokolice a pod pokličkou duste 5 minut.
-
- Voda pomalu mizí, nedolévejte jí. Přidejte smetanu, Shoyu, a přiveďte znovu k varu.
-
- V trošce studené vody rozmíchejte kuzu nebo kukuřičný škrob a vlijte do omáčky.
-
- Zahustěte tak, jak máte rádi. Nechte projít varem a podávejte s nastrouhaným tempehem.
Tofu-kukuřičné karbanátky
Ingredience:
- 1 velká, nebo 2 malé mrkve
- 100g kukuřičné strouhanky
Postup:
-
- Nakrájenou cibulku (nebo pórek) lehce osmahněte na oleji a přidejte mrkev nastrouhanou na hrubém struhadle. Duste do změknutí, při tom podlévejte trochou vody a přidejte Shoyu.
-
- Přendejte do mísy, přidejte nastrouhané tofu na jemném struhadle a zasypte kukuřičnou strouhankou a škrobem.
-
- Pokud použijete kuzu, rozmíchejte ho předem v minimu studené vody.
-
- Umíchejte těsto a tvarujte karbanátky, které na plechu v troubě pečte asi 15 minut.
Tip: Karbanátky můžete podávat jak k hlavnímu jídlu tak k polévce. Tato varianta je bez lepku, na rozdíl od kváskového žitného chleba.
Dezert
Adzuki meruňkový krém s pomerančem

Ingredience:
- kůra z bio pomeranče (nebo z chemicky neošetřeného pomeranče)
Postup:
-
- Fazolky Adzuki a meruňky namočíme zvlášť asi na 10 hodin, nebo přes noc.
-
- Vodu z namočených fazolek slijeme. Dáme do tlakového hrnce nebo do běžného hrnce se silným dnem. Přidáme kůru z bio pomeranče, meruňky s namáčecí vodou a přidáme trochu vody tak, aby byla voda v tlakovém hrnci asi 1 cm nad fazolkami.
-
- V běžném hrnci vařte asi hodinu a přidejte k varu více vody.
-
- Po uvaření rozmixujte na jemný krém.
-
- Pokud máte rádi konzistenci želé, přidejte na začátku varu agarové vločky.
-
- Rozmixujte, a ještě teplé dejte do misek nebo tvořítek s vámi oblíbenými tvary.
Zimní téma studujte i v dalších článcích