Menu pro zimní období

Zima je podle tradiční čínské medicíny obdobím, které je spjato s ledvinami a močovým měchýřem. Do jídelníčku proto zařazujeme potraviny, které je podporují, zahřívají a zároveň doplňují čchi, jang a krev (viz náš článek O zimním období z pohledu čínské medicíny ). Co se týče tepelné úpravy, obecně platí, že doba vaření v průběhu zimy je delší a můžeme si dovolit více než kdy jindy i jídel pečených a smažených. Teplé jídlo 2x-3x denně podpoří naši imunitu v tomto chladném období. Níže uvedené menu je malým návodem a inspirací pro naše stravování v zimním období.

Polévka

Bramboračka s pohankou

Recept - zimní menu - polévka - bramboračka s pohankou

Ingredience:

    • 1 větší mrkev
    • 1 menší kořenová petržel
    • ½ menšího celeru
    • 1 cibule
    • 2 lžíce ghí (přepuštěného másla) anebo másla
    • 1 brambora
    • kousek čerstvého zázvoru
    • hrstka sušených hub
    • špetka soli
    • 1 – 2 stroužky česneku (nemusí být)
    • 1 l vody
    • 2 plátky chleba (nejlépe žitného kváskového)

Postup:

    • V hrnci se silným dnem rozehřejte ghí.
    • Na něm orestujete cibulku nakrájenou na kostičky. Až zesklovatí, přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu nebo nastrouhanou na hrubém struhadle. Orestujte se špetkou soli a kmínem.
    • Zalijte horkou vodou, přidejte bramboru nakrájenou na kostky, houby a zasypte pohankou lámankou.
    • Vařte 15 minut.
    • Přidejte česnek a majoránku promnutou v dlani, šťávu z nastrouhaného zázvoru a po vypnutí plotny přidejte miso – lžíci misa rozmíchejte v hrnečku s trochou horké vody, nebo vývaru z polévky. Vlijte do polévky a nechte ještě 5 minut prolnout chuti pod pokličkou.
    • Na pánvi s rozehřátým olejem osmahněte krutonky z nakrájeného kváskového chleba a přidejte do každého talíře s polévkou.

 

Hlavní jídlo - Špaldové mašličky s houbovou omáčkou a tofu-kukuřičnými karbanátky

Recept - zimní menu - hlavní jídlo - Špaldové mušličky s houbovou omáčkou a tofu-kukuřičnými karbanátky

Špaldové mašličky s houbovou omáčkou

Ingredience:

    • Cca 400g celozrnných špaldových mašliček
    • sojová smetana (nebo běžná)
    • 1 menší brokolice
    • 1 cibule
    • 250 ml vody
    • uzeného tofu, nebo tempehu, ten se do zimy hodí více.

Postup:

    • Celozrnné špaldové mašličky uvařte podle návodu.
    • Na oleji orestujte cibulku a kmín, zalijte horkou vodou a přidejte houby. Vařte asi 10 minut.
    • Přidejte růžičky brokolice a pod pokličkou duste 5 minut.
    • Voda pomalu mizí, nedolévejte jí. Přidejte smetanu, Shoyu, a přiveďte znovu k varu.
    • V trošce studené vody rozmíchejte kuzu nebo kukuřičný škrob a vlijte do omáčky.
    • Zahustěte tak, jak máte rádi. Nechte projít varem a podávejte s nastrouhaným tempehem.

Tofu-kukuřičné karbanátky

Ingredience:

    • 1 velká, nebo 2 malé mrkve
    • ½ - ¾ uzeného tofu
    • cibulka (nebo pórek)
    • 100g kukuřičné strouhanky

Postup:

    • Nakrájenou cibulku (nebo pórek) lehce osmahněte na oleji a přidejte mrkev nastrouhanou na hrubém struhadle. Duste do změknutí, při tom podlévejte trochou vody a přidejte Shoyu.
    • Přendejte do mísy, přidejte nastrouhané tofu na jemném struhadle a zasypte kukuřičnou strouhankou a škrobem.
    • Pokud použijete kuzu, rozmíchejte ho předem v minimu studené vody.
    • Umíchejte těsto a tvarujte karbanátky, které na plechu v troubě pečte asi 15 minut.

Tip: Karbanátky můžete podávat jak k hlavnímu jídlu tak k polévce. Tato varianta je bez lepku, na rozdíl od kváskového žitného chleba.

 

Dezert

Adzuki meruňkový krém s pomerančem

Recept - zimní menu - dezert - Adzuki meruňkový krém s pomerančem

Ingredience:

    • kůra z bio pomeranče (nebo z chemicky neošetřeného pomeranče)

Postup:

    • Fazolky Adzuki a meruňky namočíme zvlášť asi na 10 hodin, nebo přes noc.
    • Vodu z namočených fazolek slijeme. Dáme do tlakového hrnce nebo do běžného hrnce se silným dnem. Přidáme kůru z bio pomeranče, meruňky s namáčecí vodou a přidáme trochu vody tak, aby byla voda v tlakovém hrnci asi 1 cm nad fazolkami.
    • Vařte 40 minut.
    • V běžném hrnci vařte asi hodinu a přidejte k varu více vody.
    • Po uvaření rozmixujte na jemný krém.
    • Pokud máte rádi konzistenci želé, přidejte na začátku varu agarové vločky.
    • Rozmixujte, a ještě teplé dejte do misek nebo tvořítek s vámi oblíbenými tvary.

Zimní téma studujte i v dalších článcích

 

Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Podrobné nastaveníPovolit vše