Nori je nejrozšířenější mořská řasa především díky své výborné chuti. Název "Nori" pochází z japonštiny a označuje jedlé mořské řasy. Jsou přirozeně bezlepkové a vhodné pro vegetariány.
Největšími producenty této řasy jsou Japonsko, Korea a Čína. Rostlina vyžaduje neznečištěné prostředí, takže ji lze pěstovat jen v čistých pobřežních vodách. Pěstování je komplikované, je totiž potřeba čistá voda, správná teplota vody, kvalitní setba i správné načasování setby a sklizně. Řasy jsou sbírány tradičním způsobem, v některých oblastech dokonce stále ještě ručně. Následně se suší na slunci na listech papíru nebo se řasy rozdrtí a suší se na sítech.
Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota |
1 936 kJ / 462 kcal |
---|
Tuky: |
31,24 g |
---|
z toho nasycené mastné kyseliny: |
3,19 g |
Sacharidy: |
30,84 g |
---|
z toho cukry: |
0,09 g |
Vláknina: |
-- |
---|
Bílkoviny: |
29,71 g |
---|
Sůl: |
1,0 g |
---|
Složení:
Mořské řasy 62 %, řepkový olej 35 %, jedlá sůl mořská 3 %. Může obsahovat korýše a stopy hořčice a sezamu.
Alergeny:
Sezam
Skladování:
Skladujte při pokojové teplotě. Po otevření skladujte v uzavřeném obalu v chladničce.