Vybrané přípravky z Piweilun (Pojednání o slezině a žaludku)
Piweilun je klasické dílo, které po uveřejnění ve 13. století významným způsobem posunulo perspektivy vnímání některých souvislostí v tradiční čínské medicíně (TČM). Jeho autor, Li Dongyuan (1180-1251), v něm uveřejnil několik zásadních receptur, které ztělesňovaly jeho inovativní pohled na vzájemné vyrovnávání se působení jednotlivých složek receptur, zejména v kontextu jeho nového konceptu yinhuo.
V současnosti se setkáváme s velmi chybnou zkratkou, která zužuje význam Li Dongyuana jen na vznik „pentagramu se slezinou uprostřed“ a na důraz na doplňování sleziny a žaludku sladkými a teplými produkty. Doplňování sleziny a žaludku sladce teplými produkty se totiž týká v zásadě jen jeho směsi buzhong yiqi tang. Pokud bychom se k tomuto zjednodušujícímu proudu připojili, zapomněli bychom na sílu faktů, že Li Gao byl již za svého života velmi ceněn a že byl jedním ze čtyř nejvýznamnějších lékařů v období „renesance“ čínské medicíny v Číně. Na jeho odkaz pak navázal další z věhlasné čtveřice, a to Zhu Danxi (mj. autor yupingfensanu, yuejuwanu, nebo baohewanu).
Níže jsme pro Vás sestavili výběr přípravků, které buď pocházejí z Piweilun a dalších děl Li Dongyuana, nebo využívají principy čínské medicíny zdůrazňované tímto klasikem.