Tmavý třtinový cukr můžete v kuchyni používat jako běžný cukr, odmění se vám nezaměnitelnou přírodní vůní po ovoci a karamelu.
Vyrábí se z cukrové třtiny jejím lisováním a následně vařením získané šťávy. Cukrová třtina je vysoká mohutná tráva, která může mít až 6 metrů. Ve stéblech se nachází dřeň s obsahem cukru kolem 20 %. Vyskytuje se pouze v tropických oblastech s bohatou půdou.
V Čechách známe třtinový cukr až od dob křižáckých válek. Ze začátku se jednalo spíše o vzácnost, rozšířil se až s dovozem z amerického kontinentu. V čase Napoleona byl vytlačen cukrem řepným, dnes se do našich kuchyň zase vrací.
Zkuste ho místo cukru řepného bílého a zjistíte jeho přidanou hodnotu, vašim pokrmům dodá typickou chuť a vůni ovoce a karamelu.
Kde můžete tmavý třtinový cukr použít:
- Pečení: koláčům, bábovkám nebo loupákům dodá zajímavou chuť.
- Kaše: oslaďte si svou oblíbenou obilnou kaši.
- Nápoje: oslaďte si osvěžující limonády
Doporučujeme recept:
Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota |
1 700 kJ / 400 kcal |
---|
Tuky: |
0,0 g |
---|
z toho nasycené mastné kyseliny: |
0,0 g |
Sacharidy: |
99,9 g |
---|
z toho cukry: |
99,9 g |
Vláknina: |
- |
---|
Bílkoviny: |
0,0 g |
---|
Sůl: |
0,01 g |
---|
Složení: Cukr třtinový tmavý.
Skladování: Skladujte při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti vzduchu do 65 %.
Alergeny: Může obsahovat stopy lepku.
Legislativní zařazení: Přírodní sladidlo – přírodní cukr.