Menu pro jarní období
Polévka
Jarní polévka ze zeleného hrášku
Ingredience
- 400 g čerstvého nebo mraženého hrášku
- 1 větší nová brambora
- 1 l zeleninového vývaru (čerstvého nebo z BIO kostky)
- 1 cibule
- 1 lžíce ghí (nebo másla)
- 2 lžičky lístků čerstvého tymiánu
Postup
- Rozpusťte v hrnci ghí a zpěňte nakrájenou cibulku.
- Přidejte kostičky brambor, osmahněte a zalijte vývarem.
- Vařte na mírném ohni do změknutí.
- Potom vsypte hrášek a tymián a ještě tak 5 minut vařte.
- Stáhněte z ohně a do hladka rozmixujte.
TIP – Čerstvý tymián můžete nahradit ½ lžičky sušeného tymiánu, čerstvou bazalkou, mátou, nebo estragonem. Pro jemnější chuť můžete nakonec vmíchat trochu smetany, nebo ovesné alternativy smetany.
Hlavní jídlo
Jarní špaldové palačinky s čerstvým kozím sýrem, pažitkou, ředkvičkovým pickles a polníčkem
Ingredience
- 200 g špaldové celozrnné mouky jemné
- ½ lžičky jedlé sody
- 500 ml rýžového mléka (nebo běžného)
- 1 vejce
- Sůl
- Slunečnicový olej vhodný na smažení (k potření pánve)
- Čerstvý kozí sýr (žervé) nebo běžný čerstvý sýr
- Pažitka
- Polníček
Postup
- Špaldovou mouku promíchejte se solí a jedlou sodou, přidejte vejce, mléko a dobře promíchejte.
- Pánev s tlustým dnem potřete olejem a na mírném ohni opékejte z obou stran. Na každou stačí asi 2 minuty.
- Čerstvý kozí sýr dejte do misky, přidejte asi 2 lžíce rýžového mléka (nebo jiného), sůl a nadrobno nasekanou pažitku. Dobře našlehejte, nebo promíchejte.
- Potřete silnou vrstvou každou palačinku a zarolujte.
- Podávejte posypané jarními výhonky nebo pažitkou a přidejte polníček a ředkvičkové pickles.
Ředkvičkové pickles
Pickles, neboli nakládaná, kvašená zelenina, je starodávný způsob konzervování (nejen zeleniny). Prosolením a naložením zeleniny začne proces mléčného kvašení, ve kterém vzniká řada prospěšných látek pro střevní mikroflóru a imunitu. Pickles je také bohatý zdroj vitaminu C. V naší krajině má velkou tradici nakládané kysané zelí, které přinášelo našim předkům v časech dlouhé zimy potřebné živiny a vitamíny.
Ingredince
- Svazek ředkviček
- Umeocet
- Převařená a vychladlá voda
Postup
- Toto je nejjednodušší pickles, které určitě svedete.
- Ředkvičky nakrájejte na co nejtenčí plátky. Vložte je do zavařovací čisté sklenice. Smíchejte 4/5 převařené vychladlé vody a 1/5 umeoceta a zalijte ředkvičky asi do půlky sklenice.
- Důležité je zatížit plátky ředkviček tak, aby nevyplavaly na povrch. K tomu vám postačí sklenice s o něco menším průměru, než je hrdlo zavařovačky. Naplňte ji vodou, aby ztěžkla a stlačte jí ředkvičky ke dnu. Někdy pomůže i na plátky nakrájená mrkev. Plátky poskládejte přes ředkvičky, aby zabránily vyplavání, a pak zatižte sklenicí s vodou.
- Nechte na kuchyňské lince v pokojové teplotě 3 – 5 dní přikryté utěrkou. Kontrolujte, zda nevyplavala zelenina, mohla by začít plesnivět.
- Po 3 - 5 dnech dejte sklenici s pickles do lednice a můžete přidávat pár plátků ke každému jídlu.
TIP - Pokud jste netrpěliví, stačí nakrájet na tenké plátky, zakapat umeoctem přímo, promnout a zatížit v misce na pár hodin. Plátky krásně zrůžoví a jsou potěšením pro chuť i oko.
Jarní výhonky a klíčení
Místo pažitky lze pro obměnu použít další jarní natě jako např. výhonky řeřichy nebo vojtěšky (alfalfa). Řeřicha, vojtěška, mladé lístky pampelišek, kopřivy, bršlice kozí nohy, pupence nebo kvítky sedmikrásek a pažitka jsou v době nedostatku čerstvé zeleniny pravou vitaminovou bombou.
Výhonky řeřichy nebo vojtěšky jsou běžně k dostání v supermarketech, ale je snadné si je vypěstovat. Na vlhké vatě to trvá 10 – 14 dní. Doporučuji je předem namočit do vody na 6 hodin. Pak pravidelně zalévejte. Semínka se mohou dát i do zeminy a pěstovat v květináči. Pro mladé lístky pampelišky je třeba vyrazit do přírody.
Dezert
Sváteční citronové muffiny s karobovými pecičkami
Ingredience (pro 12 muffinů)
- 350 g špaldové celozrnné mouky jemně mleté
- 1 sáček bio prášku do pečiva (nebo 1 lžička jedlé sody)
- kůra z 1-2 bio citronů (případně se dá použít i sušená bio kůra)
- ½ lžičky vanilkového prášku, nebo z 1 lusku vanilky
- 200 ml rýžového mléka
- 100 ml slunečnicového oleje nebo jiného oleje hodného na smažení a pečení
- 1 vejce
- špetka soli
- hrst vlašských ořechů
- 100 g karobových peciček (karobové bonbony bez cukru)
- 70 g - 100g rozinek
- 250 g rýžového nebo datlového sirupu (pokud používáte cukr, použijte alespoň třtinový tmavý a jen 200 g či podle zvyku)
Postup
- Smíchejte suché suroviny a zamíchejte.
- Přidejte olej, vejce, rýžové mléko a zamíchejte.
- Přidejte nasekané ořechy a karobové pecičky.
- Do muffinových košíčku dejte těsto asi do ¾.
- Vložte do předehřáté trouby a pečte na 180°C asi 20 minut.
O jaru dle tradiční čínské medicíny se dočtete v našem článku. Přečíst