Bylinná síla čínské tradice!®
Vše pro celostní přístup


Menu pro jarní období

Polévka

Jarní polévka ze zeleného hrášku

Hrášková polévka

Ingredience

  • 400 g čerstvého nebo mraženého hrášku
  • 1 větší nová brambora
  • 1 l zeleninového vývaru (čerstvého nebo z BIO kostky)
  • 1 cibule
  • 1 lžíce ghí (nebo másla)
  • 2 lžičky lístků čerstvého tymiánu

Postup

  1. Rozpusťte v hrnci ghí a zpěňte nakrájenou cibulku.
  2. Přidejte kostičky brambor, osmahněte a zalijte vývarem.
  3. Vařte na mírném ohni do změknutí.
  4. Potom vsypte hrášek a tymián a ještě tak 5 minut vařte.
  5. Stáhněte z ohně a do hladka rozmixujte.

TIP – Čerstvý tymián můžete nahradit ½ lžičky sušeného tymiánu, čerstvou bazalkou, mátou, nebo estragonem. Pro jemnější chuť můžete nakonec vmíchat trochu smetany, nebo ovesné alternativy smetany.


Hlavní jídlo

Jarní špaldové palačinky s čerstvým kozím sýrem, pažitkou, ředkvičkovým pickles a polníčkem

Jarní špaldové palačinky s čerstvým kozím sýrem, pažitkou, ředkvičkovým pickles a polníčkem

Ingredience

  • 200 g špaldové celozrnné mouky jemné
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 500 ml rýžového mléka (nebo běžného)
  • 1 vejce
  • Sůl
  • Slunečnicový olej vhodný na smažení (k potření pánve)
  • Čerstvý kozí sýr (žervé) nebo běžný čerstvý sýr
  • Pažitka
  • Polníček

Postup

  1. Špaldovou mouku promíchejte se solí a jedlou sodou, přidejte vejce, mléko a dobře promíchejte.
  2. Pánev s tlustým dnem potřete olejem a na mírném ohni opékejte z obou stran. Na každou stačí asi 2 minuty.
  3. Čerstvý kozí sýr dejte do misky, přidejte asi 2 lžíce rýžového mléka (nebo jiného), sůl a nadrobno nasekanou pažitku. Dobře našlehejte, nebo promíchejte.
  4. Potřete silnou vrstvou každou palačinku a zarolujte.
  5. Podávejte posypané jarními výhonky nebo pažitkou a přidejte polníček a ředkvičkové pickles.

Ředkvičkové pickles

Pickles, neboli nakládaná, kvašená zelenina, je starodávný způsob konzervování (nejen zeleniny). Prosolením a naložením zeleniny začne proces mléčného kvašení, ve kterém vzniká řada prospěšných látek pro střevní mikroflóru a imunitu. Pickles je také bohatý zdroj vitaminu C. V naší krajině má velkou tradici nakládané kysané zelí, které přinášelo našim předkům v časech dlouhé zimy potřebné živiny a vitamíny.

Ingredince

  • Svazek ředkviček
  • Umeocet
  • Převařená a vychladlá voda

Postup

  1. Toto je nejjednodušší pickles, které určitě svedete.
  2. Ředkvičky nakrájejte na co nejtenčí plátky. Vložte je do zavařovací čisté sklenice. Smíchejte 4/5 převařené vychladlé vody a 1/5 umeoceta a zalijte ředkvičky asi do půlky sklenice.
  3. Důležité je zatížit plátky ředkviček tak, aby nevyplavaly na povrch. K tomu vám postačí sklenice s o něco menším průměru, než je hrdlo zavařovačky. Naplňte ji vodou, aby ztěžkla a stlačte jí ředkvičky ke dnu. Někdy pomůže i na plátky nakrájená mrkev. Plátky poskládejte přes ředkvičky, aby zabránily vyplavání, a pak zatižte sklenicí s vodou.
  4. Nechte na kuchyňské lince v pokojové teplotě 3 – 5 dní přikryté utěrkou. Kontrolujte, zda nevyplavala zelenina, mohla by začít plesnivět.
  5. Po 3 - 5 dnech dejte sklenici s pickles do lednice a můžete přidávat pár plátků ke každému jídlu.

TIP - Pokud jste netrpěliví, stačí nakrájet na tenké plátky, zakapat umeoctem přímo, promnout a zatížit v misce na pár hodin. Plátky krásně zrůžoví a jsou potěšením pro chuť i oko.

Jarní výhonky a klíčení

Místo pažitky lze pro obměnu použít další jarní natě jako např. výhonky řeřichy nebo vojtěšky (alfalfa). Řeřicha, vojtěška, mladé lístky pampelišek, kopřivy, bršlice kozí nohy, pupence nebo kvítky sedmikrásek a pažitka jsou v době nedostatku čerstvé zeleniny pravou vitaminovou bombou.

Výhonky řeřichy nebo vojtěšky jsou běžně k dostání v supermarketech, ale je snadné si je vypěstovat. Na vlhké vatě to trvá 10 – 14 dní. Doporučuji je předem namočit do vody na 6 hodin. Pak pravidelně zalévejte. Semínka se mohou dát i do zeminy a pěstovat v květináči. Pro mladé lístky pampelišky je třeba vyrazit do přírody.


Dezert

Sváteční citronové muffiny s karobovými pecičkami

Sváteční citronove muffiny s karobovými pecičkami

Ingredience (pro 12 muffinů)

Postup

  1. Smíchejte suché suroviny a zamíchejte.
  2. Přidejte olej, vejce, rýžové mléko a zamíchejte.
  3. Přidejte nasekané ořechy a karobové pecičky.
  4. Do muffinových košíčku dejte těsto asi do ¾.
  5. Vložte do předehřáté trouby a pečte na 180°C asi 20 minut.

O jaru dle tradiční čínské medicíny se dočtete v našem článku. Přečíst


Diskuze:

Kontakt:

Vložit nový příspěvek: