O jaru z pohledu čínské medicíny
A je tu, jaro je tu…“ …aneb pojednání o jaru z pohledu tradiční čínské medicíny uvádíme tentokrát historickým citátem z díla Su-wen: „Tři jarní měsíce se nazývají rozvíjení nového a odstraňov...
Bylinná síla čínské tradice!®
Vše pro celostní přístup
A je tu, jaro je tu…“ …aneb pojednání o jaru z pohledu tradiční čínské medicíny uvádíme tentokrát historickým citátem z díla Su-wen: „Tři jarní měsíce se nazývají rozvíjení nového a odstraňov...
Polévka Jarní polévka ze zeleného hrášku Ingredience 400 g čerstvého nebo mraženého hrášku 1 větší nová brambora 1 l zeleninového vývaru (čerstvého nebo z BIO kostky) 1 cibule 1 lžíce ghí (nebo m...
Dodatek: Kontext tradiční čínské medicíny kulinářské rovnice C=A+B Pokud jste připraveni strávit další porci informací, nebo jste přímo fajnšmekry tradiční čínské medicíny (TČM), chceme se s Vámi podělit ještě o pár dal...
V magickém prostoru mezi hrnci a ingrediencemi, se skrývá neuvěřitelný potenciál umožňující vzájemně propojovat energii nejen použitých surovin, ale též lidí. Zdravotní koncepty západní i východní provenience se shodují, že ...
Světový den spánku bývá vždy v březnu a je navázán na poslední pátek před jarní rovnodenností. Motto pro 15. březen 2019: je „zdravé spaní, zdravé stárnutí“ Ve spánku strávíme až jednu třetinu svého života. Kv...
V naší nabídce zdravé výživy již nějaký čas máme panenské oleje rozličných chutí. Jistě znáte olej lněný, dýňový nebo sezamový. Ale co takový olej z hroznových jader, olej rakytníkový nebo česnekový! V to...
K tématu konce léta, babího léta i podzimu jsme se rozepsali již vícekrát (viz odkazy na konci textu), tak jen jako čerstvou švestičku korunující všemožné symboly podzimu nabízíme pár krátkých zamyšlení, inspirací vzešlých z ...
Starobylý čínský zemědělský kalendář rozděluje rok na 24 údobí, které jsou většinou pojmenovány podle svých charakteristických klimatických, biologických či botanických okolností. Zimě přináleží následující údobí: ...
Období babího léta přináleží hybateli/prvku země, z orgánů tedy slezině a žaludku, tj. trávení. Na prospívání či neprospívání orgánů během něj následně hned navazuje podzim přináležející hybateli kov, z orgánů plíce...
„Jin a jang jsou cestou nebes a země, osnovou desetitisíců věcí, otcem a matkou přeměn, kořenem života a smrti a sídlem ducha.“ Suwen,kap.Yinyang yingxiang dalun Symbol jin a jangu graficky zobrazující vzájemně pr...
Pro sezónní zamyšlení nad vlastnostmi chladu jsme vybrali několik citátů a výroků. Lepší pochopení chladu nám pomůže lépe využívat i vyvažovat jím způsobované změny. Základní povahy chladu (han) a chladné škodliviny (...
V létě je příroda aktivní, plody zrají, co jsme s jarem zaseli, v létě sklízíme. Léto je čas, kdy bychom se měli radovat, smát, užívat si s přáteli společné chvilky. Radost a smích jsou pocity, které prospívají našemu srdci. ...
Tuky představují jednu ze tří základních složek živin a do zdravého způsobu stravování rozhodně patří. Podle výživových doporučení by měly zastoupit 30 % energie z celkového denního energetického příjmu. Jak...
Zima je podle tradiční čínské medicíny obdobím, které je spjato s ledvinami a močovým měchýřem. Do jídelníčku proto zařazujeme potraviny, které je podporují, zahřívají a zároveň doplňují čchi, jang a krev (viz náš člán...
Z odkazu čínské tradice, která pojednává o teorii Jin a Jangu a Pěti elementech, se dozvídáme, že období zimy, tzv. velké jin, je spjato s elementem vody. Čas, kdy vesmírná energie klesá dolů, je markantní především v přírodě...
Menu pro podzimní období má posílit plíce a zahřát. Zeleniny jako jsou bílé ředkve, kulaté ředkve, černé ředkve nebo pórku se v podzimním odbdobí nepřejíte, tyto plody vás uchrání před nepříznivými vlivy podzimního počas...
Stejně jako listy se připravují opustit stromy, představuje období podzimu vhodný čas k tomu, abychom některé věci v našem životě nechali jít. Zastavili se a doslova vytřídili, co nám už více či méně neslouží, co nás irituje,...
Sestavené menu je určeno pro podporu žaludku a sleziny, kterou posiluje sladká chuť, oranžová a žlutá barva a z potravin zejména slzovka, dýně, šalvěj či melta. Uvedené množství je pro čtyři osoby. Přejeme vám dobrou chuť! Pol...