Bylinná síla čínské tradice!®
Vše pro celostní přístup


Články

Menu pro podzimní období

Menu pro podzimní období má posílit plíce a zahřát. Zeleniny jako jsou bílé ředkve, kulaté ředkve, černé ředkve nebo pórku se v podzimním odbdobí nepřejíte, tyto plody vás uchrání před nepříznivými vlivy podzimního počas...

O podzimu z pohledu čínské medicíny

Stejně jako listy se připravují opustit stromy, představuje období podzimu vhodný čas k tomu, abychom některé věci v našem životě nechali jít. Zastavili se a doslova vytřídili, co nám už více či méně neslouží, co nás irituje,...

Jin-jangové protikladné páry

„Jin a jang jsou cestou nebes a země, osnovou desetitisíců věcí, otcem a matkou přeměn, kořenem života a smrti a sídlem ducha.“ Suwen,kap.Yinyang yingxiang dalun Symbol jin a jangu graficky zobrazující vzájemně pr...

Menu pro jarní období

Polévka Jarní polévka ze zeleného hrášku Ingredience 400 g čerstvého nebo mraženého hrášku 1 větší nová brambora 1 l zeleninového vývaru (čerstvého nebo z BIO kostky) 1 cibule 1 lžíce ghí (nebo m...

Tuky a oleje

Tuky představují jednu ze tří základních složek živin a do zdravého způsobu stravování rozhodně patří. Podle výživových doporučení by měly zastoupit 30 % energie z celkového denního energetického příjmu. Jak...

Menu pro zimní období

Zima je podle tradiční čínské medicíny obdobím, které je spjato s ledvinami a močovým měchýřem. Do jídelníčku proto zařazujeme potraviny, které je podporují, zahřívají a zároveň doplňují čchi, jang a krev (viz náš člán...

O zimě z pohledu čínské medicíny

Z odkazu čínské tradice, která pojednává o teorii Jin a Jangu a Pěti elementech, se dozvídáme, že období zimy, tzv. velké jin, je spjato s elementem vody. Čas, kdy vesmírná energie klesá dolů, je markantní především v přírodě...

Menu pro babí léto

Sestavené menu je určeno pro podporu žaludku a sleziny, kterou posiluje sladká chuť, oranžová a žlutá barva a z potravin zejména slzovka, dýně, šalvěj či melta. Uvedené množství je pro čtyři osoby. Přejeme vám dobrou chuť! Pol...