7 zdravých receptů z 5 panenských olejů
V naší nabídce zdravé výživy již nějaký čas máme panenské oleje rozličných chutí. Jistě znáte olej lněný, dýňový nebo sezamový. Ale co takový olej z hroznových jader, olej rakytníkový nebo česnekový! V tomto článku vám přinášíme inspiraci na jejich využítí v kuchyni. Oleje nejsou v receptech tím hlavním hráčem, ale jsou tou poslední kapičkou, která rozehraje vaše chuťové smysly. Jistě neodoláte jahůdkám v peřince nebo odhalíte tajemství cizrnové pomazánky, dovzíte se jak ozvláštit klasický dresink nebo vyrobit veganské pesto z medvědího česneku. Přejeme vám dobrou chuť!
Olej z vlašských ořechů
Tip na skvělý dresink, který s malými obměnami můžete použít na různé saláty, ale i na Pařížský salát z tmavozelené čočky, nebo na chřest, který k jaru patří:
Základní dresink z oleje z vlašských ořechů
Ingredience:
- 60 ml balsamikového octa - aceto balsamico
- ½ nasekané cibulky šalotky (velmi nadrobno, množství cca 2 lžíce)
- 3 PL oleje z vlašských ořechů
- 1 PL agávového nebo rýžového sirupu
- 1 PL citronové šťávy
- ½ ČL soli (nebo podle chuti)
Postup: Protřepat, promíchat
Všechny ingredience spolu smícháme a vyšleháme nejlépe metličkou nebo vidličkou, nebo zavřeme do skleničky se šroubovacím víkem a protřepeme. V lednici vydrží až 14 dnů. Před každým použitím stačí protřepat.
Pařížský čočkový salát
Ingredience:
- čočka tmavozelená
- dijonská hořčice
- listový salát
- snítek čerstvé petrželky
Postup: Opatrně smícháme
- Drobnou tmavozelenou čočku připravte dle návodu na obalu. Vařte na mírném plameni aby čočka zůstala celistvá.
- Hotovou čočku opatrně zamíchejte s dijonskou hořčicí, přelijte dresinkem z vlašských ořechů, který jste si připravili dle návodu výše
- Servírujte na lůžku z listu salátu posypané čerstvou petrželkou.
Chřest s ořechy
Ingredience:
- Čerstvý chřest
- Hrst vlašských ořechů
Postup: Chřest na skus
- Chřest připravte, jak jste zvyklí. Pro zelený chřest je nejlepší blanšírování (rychlé uvaření ve velkém množství osolené vody), bílý má rád vaření delší.
- Vlašské ořechy nasucho opražte na pánvi, jsou hotové, jakmile vás vůně ořechů praští do nosu, pánev sundejte z ohně, aby se nesplálily.
- Hotový chřest přelijte dresinkem z vlašských ořechů,, který jste si připravili dle návodu výše, a posypejte ořechy.
Olej z hroznových jader
Tento olej byste spíš čekali u receptu k přípravě masa a různých marinád, ale my ho použijeme v kombinaci s ovocem. Přídavek oleje z hroznových jader udělá z ovocného salátu úžasný neodolatelný zdravý dezert.
Jahody s peřinkou
Ingredience
- 400 g jahod
- 1 kvalitní bílý jogurt smetanový (nebo ½ zakysané smetany)
- 2 PL rýžového sirupu, nebo agávového či javorového
- 1 PL oleje z hroznových jader
- 20 g pistáciových oříšků
- buď - pokud máte rádi vanilku, přidejte vanilku z jednoho lusku
- nebo - pokud máte rádi mátu, přidejte nasekané lístky máty
Postup: S láskou k jahodám
- Omyté jahody nakrájejte na plátky.
- Jogurt, či smetanu smíchejte s olejem z hroznových jader, oslaďte sirupem. Můžete přidat i zrníčka z lusku vanilky.
- Na misku jahod přidejte peřinku ze sladkého dresinku a posypte nasekanými pistáciemi.
- V případě, že máte raději mátu, posypte nasekanými lístky máty a nepřidávejte vanilku.
Olivový olej
Mezi oleje od organik oil se vloudil jeden klasický olej olivový, pesto s ním je ale základním kamenem pro vaření, že jsme ho museli zařadit.
Bazalkové pesto
Ingredience:
- 50 g čerstvých bazalkových lístků
- 100 ml olivového oleje
- 8 lžic strouhaného parmezánu
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce piniových oříšků
- Špetka soli
- Pokud chcete, přidejte pár kapek citronové šťávy
Postup: Nasekáno
- Při přípravě pesta nám nejlépe poslouží kuchyňský robot, který jemně naseká celé pesto a udělá práci za nás. Jinak jde samozřejmě vše jemně nastrouhat, nebo nasekat nožem, a pak dobře smíchat.
- Hotové pesto uložte do ledničky a přidávejte do pokrmů, kde kralují těstoviny. Využít k tomu můžete těstoviny z naší nabídky - Pšeničné celozrnné špagety nebo Pšeničná celozrnná kolínka.
TIP: Celozrnné těstoviny promíchejte se lžičkou pesta, posypte hoblinkami sýra parmezánu, přidejte černé olivy a ozdobte rukolou. A máte připravný výborný rychlý oběd nebo večeři.
Lněný olej česnekový
Jarní pesto z medvědího česneku
Ingredience:
- 50 g medvědího česneku
- 100 ml avokádového nebo slunečnicového oleje s česnekem
- 50 g slunečnicových semínek
- 1 PL lahůdkového droždí
- Špetka soli
- Pokud chcete, přidejte pár kapek citronové šťávy
Postup: Nasekáno na druhou
- Medvědí česnek a slunečnicová semínka nasekejte najemno a smíchejte olejem a lahůdkovým droždím, dochuťte solí.
- Hotové pesto uložte do ledničky a používejte stejně jako pesto bazalkové.
TIP: Pesto je svým složením vhodné pro vegetariány a vegany, nebo pro osoby, které mají intoleranci laktózy.
Dýňový olej
Dýňový olej je delikatesa sama o sobě, ale pokud ho přidáte do této jednoduché pomazánky z cizrny, uspějete i u těch, kteří luštěniny moc v lásce nemají.
Tajná cizrnová pomazánka
Ingredience
- 400 g vařené cizrny (nebo cizrny z plechovky)
- 1 větší cibule
- 5 PL dýňového oleje
- 1 PL umeocta (už nepřidávejte sůl, je hodně slaný)
Postup: Odhalení tajemství
- Cibulku nakrájejte nadrobno a orestujte na trošce oleje dozlatova.
- Hotovou cibulku přidejte k ostatním ingrediencím a vše rozmixujte dohladka.