Shiitake–MRL, Houževnatec jedlý (šitake)
Domovinou této lupenité dřevní houby s hnědými klobouky červenavého nádechu a bělavými šupinami je Japonsko, Čína a asijské státy s mírným podnebím. Jako potravina s blahodárnými účinky se používá v Japonsku a Číně již tisíce let. První písemné odkazy sahají až k roku 199 n. l.
Shiitake-MRL (šitake) mycélium/tablety 90 tbl.
doplněk stravy
- Originální název: Lentinula edodes, houževnatec jedlý (šitake)
- Kód: MRLshii
Shiitake-MRL BIO (šitake) mycélium/biomasa 250 g
doplněk stravy
- Originální název: BIO Lentinula edodes
- Kód: MRLshii250BIO
Shiitake-MRL BIO (šitake) mycélium/biomasa 100 g
doplněk stravy
- Originální název: BIO Lentinula edodes
- Kód: MRLshii100BIO
Shiitake-MRL v BIO kvalitě
Shiitake-MRL je certifikován BIO v podobně volné jemně mleté biomasy (100 g a 250 g). Balení v tabletách (90 kusů, každá s 500 mg biomasy) tvoří stejná biomasa jako v BIO certifikovaných variantách. S nutnými pojivy pak každá tableta váží mírně přes 700 mg. Právě pojiva ale představují prozatímní překážku v možnosti BIO certifikace tablet, neboť prováděcí předpisy použitá pojiva zatím neuvádějí mezi povolenými přídatnými látkami, navíc by se nedařilo ani plnit 5% limit pro obsah přídatných látek.
Význam houbové biomasy MRL (Mycology Research Laboratories)
Houbová biomasa MRL je přírodní prášek asepticky (sterilně) pěstovaného podhoubí (mycélium) se zárodky, tedy „pupeny“ mladých plodnic (primordia) příslušných hub. Biomasa je dále šetrně a hygienicky zpracována v prostředí s pozitivním tlakem vzduchu filtrovaného přes HEPA filtry.
Biomasa MRL proto nabízí zajímavý nutriční přínos, neboť v jejím případě nedochází k nežádoucímu posunu účinků jako u extraktů či koncentrátů, a tak výsledný přípravek svojí aktivitou odpovídá zdrojové houbě a je dále umocněn využitím celého podhoubí. Plně respektuje celostní principy, protože nabízí samotnou přírodou připravený koktejl z přehršle navzájem spolupracujících a spolusouvisejících prospěšných biodostupných složek - jedná se o skutečně plnokrevný přírodní produkt se zachovanou vysokou enzymatickou aktivitou, která se v biomase neničí díky absenci vyšších teplot při zpracování (suší se při nízké teplotě, nízká teplota se udržuje i při mletí, nic se nepřevařuje ani nevyvařuje).
Další názvy této houby, ale s nesprávným přepisem: shitake, šiitake.