Menu pro podzimní období
Menu pro podzimní období má posílit plíce a zahřát. Zeleniny jako jsou bílé ředkve, kulaté ředkve, černé ředkve nebo pórku se v podzimním odbdobí nepřejíte, tyto plody vás uchrání před nepříznivými vlivy podzimního počasí. (Více si o podzimu přečtěte v článku O podzimu z pohledu čínské medicíny ) Uvedené množství je pro čtyři osoby. Přejeme vám dobrou chuť!
Polévka
Miso polévka s bílou ředkví a zázvorem
Ingredience:
- Bílá ředkev nebo ředkev vodnice (1,5 – 2 vodnice, nebo 1/3 bílé ředkve)
- Čerstvé nebo sušené houbičky xianggu/shiitake (4 ks, jsou-li hodně malé tak 6 ks )
- Kombu mořská řasa (stačí kousek o velikost cca 3 poštovních známek)
- Zázvor kořen (asi 7 cm)
- Rýžové miso Danival (2 lžičky, nebo podle chuti)
- 1 litr vody
- Pórek (kousek zelené části)
Postup:
- Houbičky xianggu/shiitake namočíme spolu s řasou do vody asi na 2 hodiny (můžeme nechat i přes noc)
- Přivedeme i s namáčecí vodou k varu a vaříme alespoň 15 minut. Houbičky vyndáme, zbavíme je nožičky a nakrájíme na tenké plátky. Přidáme je zpět do hrnce spolu s nakrájenou ředkví a vaříme 10 minut.
- V trošce vývaru si v hrnečku rozmícháme miso a vlijeme zpět do hrnce a vypneme oheň.
- Z oloupaného a nastrouhaného zázvoru vyždímáme rukou šťávu přímo do hrnce a necháme ještě 5 minut prolnout chuti.
- Posypeme na talíři zelenou částí pórku nakrájeného na drobno.
- Řasu Kombu můžeme buď nakrájet na drobné proužky a sníst s polévkou nebo vyndat a nejíst, je to na vás.
- Dužinu ze zázvoru můžeme použít později ještě na zázvorový čaj.
Hlavní jídlo
Rýžová pánev pěti chutí
Ingredience:
- 150g rýže dlouhozrnná natural
- 150g černé rýže
- 400 g cizrny (v suchém stavu asi 130 g)
- 1 malá plechovka kukuřice
- 3 ks oujie/kloubů lotosového kořene
- 2 mrkve
- ½ brokolice
- 1 červená paprika
- 1/3 pórku
- 2 malé stroužky česneku drcené
- 1-2 chilli papričky (podle chuti, pokud nemáte čerstvou, zkuste sušené Chilli kroužky Grešík )
- 2 lžíce Shoyu nebo Tamari
- 2 lžíce kvalitního oleje, vhodného k restování (slunečnicový, sezamový)
- listy pampelišky
- 4 lžíce kvašené zeleniny (pickles, kysané zelí)
- Garam masala koření Grešík (pokud máte rádi výrazné kořeněné chutě, zkuste na dochucení toto koření)
Postup:
- Rýži připravíme každou zvlášť (můžeme si vybrat i jen jeden druh). Obě před vařením důkladně propláchneme.
- Černou rýži zalijeme 2,5násobným množstvím vody a přivedeme k varu. Vaříme 30 - 40 minut a necháme dojít pod pokličkou.
- Dlouhozrnná natural rýže se vaří o něco déle asi 45 minut v 2násobném množství vody.
- Kořen lotosu předem namočíme a povaříme cca v 1/2 l vody cca 30 minut. Světlejší část kořene nakrájíme na plátky. Zbytek vyhodíme.
- Cizrnu předem namočíme na 12 hodin, slijeme vodu a vaříme s kouskem řasy Kombu 1 hodinu (je běžně k dostání i BIO cizrna v plechovce již uvařená).
- Rozehřejeme olej na pánvi, přidáme drcený česnek a chilli papričku. Poté přidáme nakrájenou papriku, mrkev, brokolici a chvíli restujeme. Podlijeme asi 100 – 150 ml vody a necháme podusit, až se voda skoro vypaří a zelenina bude uvařená do křehka (ne rozvařená).
- Přidáme kukuřici, cizrnu, plátky lotosového kořene, Shoyu a pórek nakrájený na drobné proužky.
- Přidáme uvařenou rýži a dobře promícháme.
- Na talíři zdobíme listy pampelišky a lžící kvašené zeleniny.
Tip: Na talíři máme kompletní pětici chutí – ostrá/kov koření a chilli, sladká/země – sladká zelenina, slaná/voda – Shoyu, hořká/oheň – listy pampelišky, kyselá/dřevo – kvašená zelenina (pickles).
Dezert
Jablečný štrůdl s kustovnicí čínskou
Ingredience:
- 300g špaldové celozrnné mouky jemně mleté
- 7 lžic oleje
- 1 vejce
- 1 lžíce jablečného nebo vinného octa
- špetka soli
- 4 jablka
- gouqiziji - kustovnice čínská, též známá pod japonským názvem goji, je zde místo rozinek
- hrst vlašských ořechů
- skořice
- kukuřičná strouhanka na podsypání (nebo běžná strouhanka)
- med k doslazení
Postup:
- Smíchejte mouku, sůl, vejce, olej a ocet. Vyválejte hladké těsto a nechte odpočinout v lednici.
- Mezitím si nastrouhejte jablíčka, smíchejte se skořicí, kustovnicí a ořechy.
- Těsto rozdělte na půl a uválejte dvě placky na vysypaném vále špaldovou moukou.
- Přeneste na plech a podsypejte kukuřičnou či jinou strouhankou.
- Teprve tam přidejte doprostřed pruh jablečné směsi.
- Pokud máte raději sladší štrúdl, přelijte ještě 1 – 2 lžičkami medu.
- Znovu posypte strouhankou na povrchu.
- Přeložte, zarolujte a zmáčkněte na krajích.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 35 – 40 minut.
Tip: Těsto je křehké, proto se vyplatí ho dát nejdříve na plech a pak ho plnit. Těsto by se při přenášení mohlo trhat. Pokud se vám nechce těsto vyrábět, poslouží i tradiční listové těsto.
Tipy na závěr
1 Rýže i cizrny si můžete uvařit do zásoby více. Přebytečnou rýži, ať již bílou či natural, pak můžete použít na ranní rýžovou kaši, která je hotová za pár minut, protože ji jen malinko nahřejete, dochutíte a dozdobíte, čím máte rádi.
2 Ze zbylé cizrny lze připravit výborné pomazánky. Nejznámější je určitě hummus. Vyzkoušejte cizrnu rozmixovat s nakládanými sušenými rajčaty, bazalkou, olivovým olejem a dochutit umeoctem. Je skvělá! Navíc fantazii se meze nekladou.
3 Odvar z lotosového kořene někomu vyloženě chutná, jinému zase moc ne. V Číně se pro odhleňující účinek přidává do vývarů polévek, což má i tu výhodu, že se jeho chuť trošku „ztratí“.
4 Zázvorový čaj - zbylou dužinu zázvoru přelijte horkou vodou a nechte louhovat pár minut. Přeceďte přes sítko a ochuťte medem a citronem. Vhodné zařadit za chladného počasí, při nachlazení a chrapotu. Zázvorový čaj by neměly používat těhotné ženy!
5 Těsto na štrůdl je možné připravit i bez vajíčka. Je jen potřeba ho nechat déle odpočinout v lednici. Asi 6 hodin. Pak na podsypaném vále vyválet placku. Tohle těsto se rádo trhá, tak buďte připraveni s ním opatrně pracovat. Zkuste místo posypání cukrem použít sušené ovesné mléko. Vypadá úplně stejně. A pokud nechcete doslazovat medem, zkuste přidat do jablek pár zrníček soli. Vytáhne hezky sladkou chuť.
Na podzimní notu si můžete číst i v dalších článcích:
- Babí léto dle čínské medicíny
- O babím létu z pohledu čínské medicíny
- Čím doplnit výživu během prodlouženého (babího) léta
- Menu pro babí léto
- O podzimu z pohledu čínské medicíny
- Jak ve vlhkém podzimu vyživit tělo – recept na koláčky s bylinami
- Podzimní krátká TČM zamyšlení