Bylinná síla čínské tradice!®
Vše pro celostní přístup


O podzimu z pohledu čínské medicíny

Stejně jako listy se připravují opustit stromy, představuje období podzimu vhodný čas k tomu, abychom některé věci v našem životě nechali jít. Zastavili se a doslova vytřídili, co nám už více či méně neslouží, co nás irituje, ruší, rozesmutňuje či působí nerovnováhy všeho druhu. A tím, že to uděláme, získáme více jasnosti, objektivity, porozumění a řádnosti, nezbytných součástí pro nastolení rovnováhy a harmonie do další životní etapy. Podzimu vládne element kov, který představuje v oblasti lidských vlastností bystrý rozum, cit pro spravedlnost a smysl pro podstatné.

Čchi plic je spjata s čchi podzimu

„Tři podzimní měsíce se nazývají ‚naplňování a dozrávání‘. Příroda už nebují, ale dozrává a utišuje se, čchi nebes se stává ostřejší a čchi země se projasňuje. V tomto období má člověk chodit spávat časněji, vstávat má zároveň se slepicemi, aby si zabezpečil duševní klid a zmírnil vliv ostrého podzimního vzduchu. Má shromažďovat duševní energii, což je v souladu s charakterem podzimu, a pozornost už nemá obracet na vnější svět, aby si zachoval čistou čchi plic. Tak to odpovídá podzimní atmosféře a takový je způsob shromažďování čchi na podzim. Kdo se mu protiví, poškozuje si plíce. Jelikož si nevytvoří dostatečné zásoby energie, v zimě může trpět na průjmová onemocnění.“

Su-wen, kap. 1, s. 13, překlad Vladimír Ando: Klasická čínská medicína, základní teorie I

Podzimní nálada

Teorie pěti prvků - prvek Kov

5 elementů - kov

Ve výše uvedeném schématu, zobrazujícím teorii vzájemného působení pěti elementů, můžeme najít vztahy mezi jednotlivými elementy a některé další souvislosti.

  • Podzim je spjat s elementem kovu.
  • Z pěti směrů mu přináleží západ.
  • Transformací jeho čchi v podnebí vzniká sucho.
  • Vlastností kovu je podléhat změnám a formovat se, jeho funkcí je svírat a stahovat.
  • Tělesná forma kovu je hranatá.
  • Jeho přirozenost čistá.
  • Ve fázi cyklu proměn představuje dozrání.
  • V lidském těle dle teorie tradiční čínské medicíny odpovídají elementu kovu plíce a tlusté střevo, oba s úlohami rozptylování a filtrování. Plíce řídí dýchání, hlas, pohyb čchi a pohyb a přeměnu tekutin celého těla. Spolu se srdcem řídí krevní oběh. Nos je orgánem, který spojuje plíce s okolním prostředím. Jeho úkolem je nejen vdechovat čistou čchi z prostředí, ale i vydechovat kalnou čchi z těla. Když jsou plíce v harmonii, potom nos dokáže dobře rozeznávat pachy a vůně.
  • Z pěti chutí přináleží kovu chuť pálivá.
  • Z pěti emocí smutek a žal.
Směřování energie:
Ven orientovaná čchi léta se obrací směrem dolů a dovnitř. Tzv. malý jin podzimu iniciuje pohyb zpět.
Orgán:
Plíce, tlusté střevo
Čas dle evropského kalendáře:
23. září – 21. prosince
Čas dle taoistického a keltského kalendáře:
11. září – 23. listopadu
Chuť:
ostrá, pikantní, rozptylující, expanzivní a pomáhá přirozené funkci plic rozptylovat energii po těle, podporuje trávení a rozptyluje hleny
Barva:
bílá - kovová

Plíce a jejich podpora v období podzimu

Po parném létě je třeba vyživit tekutiny plic a tím posílit čchi a ochránit proti náporům větru a chladu zejména důležité to je u osob konstitučního typu kov (bledý až bílý obličej, hranatá hlava, dlouhé nohy, racionální mysl, melancholici). Obecně je na podzim vhodná lehce pálivá a zejména kyselá svírající chuť, která uzavírá póry a pomáhá tělu odolávat chladu v následujících měsících. Mírně pálivá chuť pomáhá čelit suchosti, která v tuto dobu napadá plíce. Ačkoliv sucho ve středoevropském podnebí s podzimní sychravostí není tak závažné, i tak je dobré stav plic sledovat. I v našem okolí nalezneme mnoho vysušujících vlivů, jako je například stres, vzduch vysušený topením, klimatizací a v neposlední řadě i vysušující poživatiny jako cigarety, káva a černý čaj. Pálivá chuť nejen rozptyluje chlad a uvolňuje stagnaci, ale také zamezuje množení bakterií a výrazněji zahřívá, čímž představuje ideální stravu pro chladnější období. Těchto vlastností využíváme v případě nachlazení a u prázdnoty jangu.

Černá ředkevKurkumaSkořiceMaitake

Základem naší imunity je čchi plic, jež je vyživována prostřednictvím čchi sleziny. Nedostatek čchi a vlhkost sleziny jsou příčinou sklonu k nachlazení jak u dětí, tak dospělých.

Jakými potravinami můžeme zvlhčovat plíce a tělo?

Využijeme všechny bílé druhy zeleniny:

  • celer,
  • květák,
  • bílá ředkev,
  • černý kořen,
  • cibule,
  • pórek,
  • křen
  • a malé množství ostrého koření.

Tyto potraviny nejen posilují plíce, ale i zvyšují imunitu. Velmi vhodné jsou masové vývary a zeleninové polévky s luštěninami, dostatkem pórku, cibule a koření. Říká se, že pokud je budeme jíst 2 týdny v době, kdy se začíná ochlazovat, vyhneme se kašli, rýmě a chrapotu.

Prázdnota jangu

U osob s prázdnotou jangu je nutno zahřívat a posilovat jang před nacházející zimou, takže se vysloveně vyhýbáme potravinám chladného typu (ale též zmrzlinám, chladným nápojům, potravinám přímo z ledničky apod.), v jídle užíváme zahřívající, lehce pálivé koření, jako jsou:

Dbáme na dostatek bílkovin, ať už rostlinných, nebo živočišných v lehce stravitelné podobě.

Prázdnota jin

Při prázdnotě jin pro osoby s tendencí k přehřívání je nutno naopak doplňovat spíše jin, a to hlavně jin plic a tělesné tekutiny jinye, případně ještě odvětrávat zbytky vlhké horkosti z léta. Vlhké horkosti můžeme pomoci houbařením, budeme-li mít štěstí a nalezneme-li a následně uvaříme-li si vynikající a po oříškách chutnající trstnatec lupenitý, který je též znám pod japonským názvem maitake.

Potraviny elementu kov

Potraviny osvěžující povahy Potraviny vyrovnané povahy Potraviny zahřívající povahy Potraviny horké povahy
bílá ředkev burákové máslo anýz cayennský pepř
chřest divoký zajíc bazalka (sušená) černý pepř
králík fazole černé bažant česnek
květák husa bobkový list čili
mátový čaj kachní maso buráky jelení maso
rukola (roketa) kedlubna cibule syrová kari
ředkvička koriandr divoké prase nové koření
řeřicha krůtí maso estragon pálenka (tvrdý alkohol)
tofu křepelčí maso fenykl yogi čaj
  olej z burských ořechů hořčice zázvor
  pistácie hřebíček  
  rýže jarní cibulka  
  řeřicha tmavá kardamom  
    kmín  
    kopr  
    křen  
    kurkuma  
    lékořice  
    majoránka  
    masala  
    muškátový oříšek  
    olomoucké tvarůžky  
    oregano  
    oves  
    pórek  
    rozmarýn  
    rýžové víno  
    saturejka  
    srnčí maso  
    tymián  

Podzimní recepty

Na několika případech si uvedeme, jakým směrem by se naše stravování mělo v této době ubírat.

Pikantní zeleninová pánev s tofu

Ingredience:

Příprava:

  1. Na horké pánvi rozpálíme sezamový olej.
  2. Lehce osmažíme nadrobno nakrájenou mrkev nebo fenykl.
  3. Přidáme kolečka pórku, trochu soli, pár kapek citrónové šťávy a kurkumu.
  4. Tofu nakrájíme na kostičky a přidáme na pánev. Společně smažíme asi 2 min.
  5. Dochutíme pepřem nebo chilli.
  6. Přikryté pokličkou podusíme asi 5 min.
  7. Na závěr pokapeme sójovou omáčkou.

Tento pokrm se ideálně hodí k rýži nebo prosu. Posiluje a lehce osvěžuje. Vytváří čchi a šťávy. Je tedy vhodným pokrmem při nedostatku čchi (při nedostatku šťáv podáváme bez chilli a pórku)

Jáhly s vejci a máslem

Ingredience:

Příprava:

  1. Do hrnce s horkou vodou vsypeme jáhly (1díl jáhel na 2,5 dílu vody).
  2. Přidáme trochu nadrobno nakrájeného zázvoru a dovaříme.
  3. Dochutíme špetkou soli, nadrobno nasekanou petrželí a špetkou červené papriky.
  4. Zvlášť uvaříme ve vodě vejce naměkko (1 vejce na osobu) a oloupeme.
  5. Z jáhel vytvoříme kopečky a do důlku vložíme vejce.
  6. Dozdobíme kousíčky másla.

Tento pokrm je posilující. Doporučuje se při prázdnotě čchi a krve a při fyzické a psychické vyčerpanosti.


Zdroje:

  1. Vladimír Ando: Klasická čínská medicína, základy teorie I
  2. Barbara Temelie, Beatrice Trebuth: Kuchařka podle pěti elementů
  3. MUDr. Ludmila Bendová: Čínská dietetika v moderním světě
  4. Joerg Kastner: Chinese Nutrition Therapy

Diskuze: