O podzimu z pohledu čínské medicíny
Stejně jako listy se připravují opustit stromy, představuje období podzimu vhodný čas k tomu, abychom některé věci v našem životě nechali jít. Zastavili se a doslova vytřídili, co nám už více či méně neslouží, co nás irituje, ruší, rozesmutňuje či působí nerovnováhy všeho druhu. A tím, že to uděláme, získáme více jasnosti, objektivity, porozumění a řádnosti, nezbytných součástí pro nastolení rovnováhy a harmonie do další životní etapy. Podzimu vládne element kov, který představuje v oblasti lidských vlastností bystrý rozum, cit pro spravedlnost a smysl pro podstatné.
„Tři podzimní měsíce se nazývají ‚naplňování a dozrávání‘. Příroda už nebují, ale dozrává a utišuje se, čchi nebes se stává ostřejší a čchi země se projasňuje. V tomto období má člověk chodit spávat časněji, vstávat má zároveň se slepicemi, aby si zabezpečil duševní klid a zmírnil vliv ostrého podzimního vzduchu. Má shromažďovat duševní energii, což je v souladu s charakterem podzimu, a pozornost už nemá obracet na vnější svět, aby si zachoval čistou čchi plic. Tak to odpovídá podzimní atmosféře a takový je způsob shromažďování čchi na podzim. Kdo se mu protiví, poškozuje si plíce. Jelikož si nevytvoří dostatečné zásoby energie, v zimě může trpět na průjmová onemocnění.“
Su-wen, kap. 1, s. 13, překlad Vladimír Ando: Klasická čínská medicína, základní teorie I
Teorie pěti prvků - prvek Kov
Ve výše uvedeném schématu, zobrazujícím teorii vzájemného působení pěti elementů, můžeme najít vztahy mezi jednotlivými elementy a některé další souvislosti.
- Podzim je spjat s elementem kovu.
- Z pěti směrů mu přináleží západ.
- Transformací jeho čchi v podnebí vzniká sucho.
- Vlastností kovu je podléhat změnám a formovat se, jeho funkcí je svírat a stahovat.
- Tělesná forma kovu je hranatá.
- Jeho přirozenost čistá.
- Ve fázi cyklu proměn představuje dozrání.
- V lidském těle dle teorie tradiční čínské medicíny odpovídají elementu kovu plíce a tlusté střevo, oba s úlohami rozptylování a filtrování. Plíce řídí dýchání, hlas, pohyb čchi a pohyb a přeměnu tekutin celého těla. Spolu se srdcem řídí krevní oběh. Nos je orgánem, který spojuje plíce s okolním prostředím. Jeho úkolem je nejen vdechovat čistou čchi z prostředí, ale i vydechovat kalnou čchi z těla. Když jsou plíce v harmonii, potom nos dokáže dobře rozeznávat pachy a vůně.
- Z pěti chutí přináleží kovu chuť pálivá.
- Z pěti emocí smutek a žal.
- Směřování energie:
- Ven orientovaná čchi léta se obrací směrem dolů a dovnitř. Tzv. malý jin podzimu iniciuje pohyb zpět.
- Orgán:
- Plíce, tlusté střevo
- Čas dle evropského kalendáře:
- 23. září – 21. prosince
- Čas dle taoistického a keltského kalendáře:
- 11. září – 23. listopadu
- Chuť:
- ostrá, pikantní, rozptylující, expanzivní a pomáhá přirozené funkci plic rozptylovat energii po těle, podporuje trávení a rozptyluje hleny
- Barva:
- bílá - kovová
Plíce a jejich podpora v období podzimu
Po parném létě je třeba vyživit tekutiny plic a tím posílit čchi a ochránit proti náporům větru a chladu zejména důležité to je u osob konstitučního typu kov (bledý až bílý obličej, hranatá hlava, dlouhé nohy, racionální mysl, melancholici). Obecně je na podzim vhodná lehce pálivá a zejména kyselá svírající chuť, která uzavírá póry a pomáhá tělu odolávat chladu v následujících měsících. Mírně pálivá chuť pomáhá čelit suchosti, která v tuto dobu napadá plíce. Ačkoliv sucho ve středoevropském podnebí s podzimní sychravostí není tak závažné, i tak je dobré stav plic sledovat. I v našem okolí nalezneme mnoho vysušujících vlivů, jako je například stres, vzduch vysušený topením, klimatizací a v neposlední řadě i vysušující poživatiny jako cigarety, káva a černý čaj. Pálivá chuť nejen rozptyluje chlad a uvolňuje stagnaci, ale také zamezuje množení bakterií a výrazněji zahřívá, čímž představuje ideální stravu pro chladnější období. Těchto vlastností využíváme v případě nachlazení a u prázdnoty jangu.
Základem naší imunity je čchi plic, jež je vyživována prostřednictvím čchi sleziny. Nedostatek čchi a vlhkost sleziny jsou příčinou sklonu k nachlazení jak u dětí, tak dospělých.
Jakými potravinami můžeme zvlhčovat plíce a tělo?
Využijeme všechny bílé druhy zeleniny:
- celer,
- květák,
- bílá ředkev,
- černý kořen,
- cibule,
- pórek,
- křen
- a malé množství ostrého koření.
Tyto potraviny nejen posilují plíce, ale i zvyšují imunitu. Velmi vhodné jsou masové vývary a zeleninové polévky s luštěninami, dostatkem pórku, cibule a koření. Říká se, že pokud je budeme jíst 2 týdny v době, kdy se začíná ochlazovat, vyhneme se kašli, rýmě a chrapotu.
Prázdnota jangu
U osob s prázdnotou jangu je nutno zahřívat a posilovat jang před nacházející zimou, takže se vysloveně vyhýbáme potravinám chladného typu (ale též zmrzlinám, chladným nápojům, potravinám přímo z ledničky apod.), v jídle užíváme zahřívající, lehce pálivé koření, jako jsou:
Dbáme na dostatek bílkovin, ať už rostlinných, nebo živočišných v lehce stravitelné podobě.
Prázdnota jin
Při prázdnotě jin pro osoby s tendencí k přehřívání je nutno naopak doplňovat spíše jin, a to hlavně jin plic a tělesné tekutiny jinye, případně ještě odvětrávat zbytky vlhké horkosti z léta. Vlhké horkosti můžeme pomoci houbařením, budeme-li mít štěstí a nalezneme-li a následně uvaříme-li si vynikající a po oříškách chutnající trstnatec lupenitý, který je též znám pod japonským názvem maitake.
Potraviny elementu kov
Potraviny osvěžující povahy | Potraviny vyrovnané povahy | Potraviny zahřívající povahy | Potraviny horké povahy |
---|---|---|---|
bílá ředkev | burákové máslo | anýz | cayennský pepř |
chřest | divoký zajíc | bazalka (sušená) | černý pepř |
králík | fazole černé | bažant | česnek |
květák | husa | bobkový list | čili |
mátový čaj | kachní maso | buráky | jelení maso |
rukola (roketa) | kedlubna | cibule syrová | kari |
ředkvička | koriandr | divoké prase | nové koření |
řeřicha | krůtí maso | estragon | pálenka (tvrdý alkohol) |
tofu | křepelčí maso | fenykl | yogi čaj |
olej z burských ořechů | hořčice | zázvor | |
pistácie | hřebíček | ||
rýže | jarní cibulka | ||
řeřicha tmavá | kardamom | ||
kmín | |||
kopr | |||
křen | |||
kurkuma | |||
lékořice | |||
majoránka | |||
masala | |||
muškátový oříšek | |||
olomoucké tvarůžky | |||
oregano | |||
oves | |||
pórek | |||
rozmarýn | |||
rýžové víno | |||
saturejka | |||
srnčí maso | |||
tymián |
Podzimní recepty
Na několika případech si uvedeme, jakým směrem by se naše stravování mělo v této době ubírat.
Pikantní zeleninová pánev s tofu
Ingredience:
- sezamový olej
- mrkev nebo fenykl
- pórek
- sůl
- citrón
- kurkuma
- tofu
- pepř bílý nebo zelený nebo černý nebo chilli
- sójová omáčka Shoyu nebo Tamari
Příprava:
- Na horké pánvi rozpálíme sezamový olej.
- Lehce osmažíme nadrobno nakrájenou mrkev nebo fenykl.
- Přidáme kolečka pórku, trochu soli, pár kapek citrónové šťávy a kurkumu.
- Tofu nakrájíme na kostičky a přidáme na pánev. Společně smažíme asi 2 min.
- Dochutíme pepřem nebo chilli.
- Přikryté pokličkou podusíme asi 5 min.
- Na závěr pokapeme sójovou omáčkou.
Tento pokrm se ideálně hodí k rýži nebo prosu. Posiluje a lehce osvěžuje. Vytváří čchi a šťávy. Je tedy vhodným pokrmem při nedostatku čchi (při nedostatku šťáv podáváme bez chilli a pórku)
Jáhly s vejci a máslem
Ingredience:
- jáhly
- zázvor
- sůl
- petržel
- červená paprika
- vejce
- máslo
Příprava:
- Do hrnce s horkou vodou vsypeme jáhly (1díl jáhel na 2,5 dílu vody).
- Přidáme trochu nadrobno nakrájeného zázvoru a dovaříme.
- Dochutíme špetkou soli, nadrobno nasekanou petrželí a špetkou červené papriky.
- Zvlášť uvaříme ve vodě vejce naměkko (1 vejce na osobu) a oloupeme.
- Z jáhel vytvoříme kopečky a do důlku vložíme vejce.
- Dozdobíme kousíčky másla.
Tento pokrm je posilující. Doporučuje se při prázdnotě čchi a krve a při fyzické a psychické vyčerpanosti.
Zdroje:
- Vladimír Ando: Klasická čínská medicína, základy teorie I
- Barbara Temelie, Beatrice Trebuth: Kuchařka podle pěti elementů
- MUDr. Ludmila Bendová: Čínská dietetika v moderním světě
- Joerg Kastner: Chinese Nutrition Therapy