V létě je příroda aktivní, plody zrají, co jsme s jarem zaseli, v létě sklízíme. Léto je čas, kdy bychom se měli radovat, smát, užívat si s přáteli společné chvilky. Radost a smích jsou pocity, které prospívají našemu srdci. ...
Názory Celý článek »
Zima je podle tradiční čínské medicíny obdobím, které je spjato s ledvinami a močovým měchýřem. Do jídelníčku proto zařazujeme potraviny, které je podporují, zahřívají a zároveň doplňují čchi, jang a krev (viz náš člán...
Názory Celý článek »
Z odkazu čínské tradice, která pojednává o teorii Jin a Jangu a Pěti elementech, se dozvídáme, že období zimy, tzv. velké jin, je spjato s elementem vody. Čas, kdy vesmírná energie klesá dolů, je markantní především v přírodě...
Názory Celý článek »
Menu pro podzimní období má posílit plíce a zahřát. Zeleniny jako jsou bílé ředkve, kulaté ředkve, černé ředkve nebo pórku se v podzimním odbdobí nepřejíte, tyto plody vás uchrání před nepříznivými vlivy podzimního počas...
Názory Celý článek »
Stejně jako listy se připravují opustit stromy, představuje období podzimu vhodný čas k tomu, abychom některé věci v našem životě nechali jít. Zastavili se a doslova vytřídili, co nám už více či méně neslouží, co nás irituje,...
Názory Celý článek »
Sestavené menu je určeno pro podporu žaludku a sleziny, kterou posiluje sladká chuť, oranžová a žlutá barva a z potravin zejména slzovka, dýně, šalvěj či melta. Uvedené množství je pro čtyři osoby. Přejeme vám dobrou chuť!
Pol...
Názory Celý článek »
Léto s hojnou nadílkou hub a lesního ovoce, střídají chladnější mlhavá rána s množstvím ranní rosy a všudypřítomnými třpytivými pavučinami. Příroda je nádherně vybarvená do zlatova, dozrává spousta druhů ovoce a zeleniny,...
Názory Celý článek »
Salát je vhodný konzumovat právě v těchto horkých letních měsících. Chladná povaha munga a hořká chuť rukoly naše tělo osvěží, makadamové ořechy a avokádo dodají kvalitní tuky. Dobrou chuť.
Ingredience:
125g fazol...
Názory Celý článek »
„Tři letní měsíce se nazývají ‘bujnost a nádhera’. Je to období, kdy všechno bují a krásní, čchi nebes se promíchává s čchi země, rostliny rozkvétají a jsou v plné síle. Lidé mají v létě chodit spávat po...
Názory Celý článek »
S příchodem zimy si připomeneme, jak můžeme tělu pomoci obrnit se vůči chladu, mrazům a ledovému větru pomocí správného zimního stravování podle tradiční čínské medicíny.
Zima – voda – velká Jin
Směřov...
Názory Celý článek »
Pro sychravé podzimní počasí Vám přinášíme pár praktických rad a tipů, co a jak během tohoto ročního období do své stravy podle tradiční čínské medicíny zahrnout.
Podzim – kov – malá Jin
Směřování energie:...
Názory Celý článek »
Léto se přehouplo do své druhé poloviny, v čínské medicíně označované jako pozdní (indiánské, babí) léto. I v tomto čase je nutné brát na zřetel jeho specifika, jimž je vhodné přizpůsobit svůj stravovací režim.
Pozdní lé...
Názory Celý článek »
Už i do našich končin přišlo léto, a proto Vám přinášíme pár praktických rad a tipů, jak se během tohoto ročního období stravovat. V letním období kulminuje energie prvku ohně, a jelikož srdce naleží k tomuto prvku, nejvíce j...
Názory Celý článek »