Bylinná síla čínské tradice!®
Vše pro celostní přístup


Články

Menu pro zimní období

Zima je podle tradiční čínské medicíny obdobím, které je spjato s ledvinami a močovým měchýřem. Do jídelníčku proto zařazujeme potraviny, které je podporují, zahřívají a zároveň doplňují čchi, jang a krev (viz náš člán...

O zimě z pohledu čínské medicíny

Z odkazu čínské tradice, která pojednává o teorii Jin a Jangu a Pěti elementech, se dozvídáme, že období zimy, tzv. velké jin, je spjato s elementem vody. Čas, kdy vesmírná energie klesá dolů, je markantní především v přírodě...

Menu pro podzimní období

Menu pro podzimní období má posílit plíce a zahřát. Zeleniny jako jsou bílé ředkve, kulaté ředkve, černé ředkve nebo pórku se v podzimním odbdobí nepřejíte, tyto plody vás uchrání před nepříznivými vlivy podzimního počas...

O podzimu z pohledu čínské medicíny

Stejně jako listy se připravují opustit stromy, představuje období podzimu vhodný čas k tomu, abychom některé věci v našem životě nechali jít. Zastavili se a doslova vytřídili, co nám už více či méně neslouží, co nás irituje,...

Menu pro babí léto

Sestavené menu je určeno pro podporu žaludku a sleziny, kterou posiluje sladká chuť, oranžová a žlutá barva a z potravin zejména slzovka, dýně, šalvěj či melta. Uvedené množství je pro čtyři osoby. Přejeme vám dobrou chuť! Pol...

Na letní notu

„Tři letní měsíce se nazývají ‘bujnost a nádhera’. Je to období, kdy všechno bují a krásní, čchi nebes se promíchává s čchi země, rostliny rozkvétají a jsou v plné síle. Lidé mají v létě chodit spávat po...

Babí léto dle čínské medicíny

Léto se přehouplo do své druhé poloviny, v čínské medicíně označované jako pozdní (indiánské, babí) léto. I v tomto čase je nutné brát na zřetel jeho specifika, jimž je vhodné přizpůsobit svůj stravovací režim. Pozdní lé...

Letní období dle čínské medicíny

Už i do našich končin přišlo léto, a proto Vám přinášíme pár praktických rad a tipů, jak se během tohoto ročního období stravovat. V letním období kulminuje energie prvku ohně, a jelikož srdce naleží k tomuto prvku, nejvíce j...