Podzimní období dle čínské medicíny
Pro sychravé podzimní počasí Vám přinášíme pár praktických rad a tipů, co a jak během tohoto ročního období do své stravy podle tradiční čínské medicíny zahrnout.
Podzim – kov – malá Jin
- Směřování energie:
- plíce rozptylují energii po celém těle, ale tlusté střevo dolů a ven
- Orgán:
- plíce, tlusté střevo
- Čas:
- od 22. září
- Chuť:
- ostrá , pikantní, je rozptylující, expanzivní a pomáhá přirozené funkci plic rozptylovat energii po těle, podporuje trávení a rozptyluje hleny 1)
- Barva:
- bílá - stříbrná
Podzim a jeho zákonitosti dle čínské medicíny
Čchi plic je spjata s čchi podzimu
Plíce patří k prvku kov. Jeho ročním obdobím je podzim, čili v přírodě převládá čchi kovu a z orgánů v těle je nejsilnější čchi plic 2). „Expozice“ plic má ale i svůj líc, neboť právě tehdy jsou náchylnější ke zranění, a to zejména suchostí, jež způsobuje vysychání jinových, tj. tekutých složek v plicích a následný suchý kašel, vysychání pleti, sucho v ústech a nosu, atd. Vysušování plic díky středoevropskému podnebí s podzimní sychravostí jistě není tak závažné, ale i tak je dobré stav plic sledovat, neboť i tak v našem okolí nalezneme dost vysušujících vlivů: silný vítr, klimatizace, ústřední topení, kouř z cigaret atp.
V případě prázdnoty jangu
U osob s prázdnotou jangu je nutno zahřívat a posilovat jang před nacházející zimou, takže se vysloveně vyhýbáme potravinám chladného typu, v jídle užíváme zahřívající, lehce pálivé koření, jako jsou:
Dbáme na dostatek bílkovin, ať už rostlinných, nebo živočišných v lehce stravitelné podobě.
Jak se vypořádat s prázdnotou jin
Pro osoby s tendencí k přehřívání je nutno naopak doplňovat spíše jin, a to hlavně jin plic a vnitřní tekutiny, případně ještě odvětrávat zbytky vlhké horkosti z léta.
Vhodné potraviny a jejich úprava během podzimu
V tomto období je třeba vyživit tekutiny plic, což posílí čchi a ochrání proti atakám větru a chladu.
Obecně je na podzim vhodná lehce pálivá a zejména kyselá svírající chuť, která bude uzavírat póry a pomáhat tělu odolávat chladu v následujících měsících. Slabě pálivá chuť bude pomáhat čelit suchosti, která v tuto dobu napadá plíce. Na vyživení jin a tekutin jsou vhodné
- tofu a sójové boby i výrobky z nich,
- kroupy,
- Jobovy slzy (slzovka),
- špenát,
- mandle,
- piniové oříšky,
- sezam,
- med,
- ječný a rýžový slad,
- třtinová melasa,
- vejce,
- mořské plody
- a vepřové maso. 3)
Podzimní recepty
Na několika případech si uvedeme, jakým směrem by se naše stravování mělo v této době ubírat.
Elixír na posílení plic 4)
Ingredience:
- 50 g ječného sladu
- 50 g vlašských ořechů
- 10 g zázvoru
Instrukce:
- Zázvor pokrájejte na malé kousky.
- Do mixéru vložte všechny ingredience a rozmixujte.
- Výslednou směs uložte do ledničky.
- Ráno a večer užívejte po jedné lžíci zapíjené sklenicí teplé až horké vody.
- Elixír posiluje prvek kovu a díky své příjemné chuti je vhodný i pro děti.
Posilující polévka z ovesných vloček 5)
Dle čínské medicíny je polévka vhodná v případě, že chcete doplnit čchi, jang a posílit imunitu.
Také jí bývá přisuzován zahřívající a posilující účinek.
Ingredience:
- sezamový olej
- jarní cibulka, případně pórek či menší cibule
- ovesné vločky
- sůl
- citrón
- červená paprika mletá
- mrkev
- pepř
- sójová omáčka
- čínské zelí, případně zelí či kapusta
Instrukce:
- Na horké pánvi rozpalte sezamový olej.
- Lehce osmažte nadrobno nakrájenou jarní cibulku.
- Přidejte ovesné vločky, sůl, citrón a špetku papriky.
- Přilijte dostatek horké vody.
- Přidejte na kostky pokrájenou mrkev a dochuťte pepřem.
- Nechte 30 minut vařit.
- Dochuťte trochou sójové omáčky, citronovou šťávou, mletou paprikou a pepřem.
- Přidejte na proužky pokrájené zelí a nechte pár minut odstát.
Tento pokrm je ideální jako večeře při prázdnotě jangu a nedostatečnosti čchi plic.
Očistné mořské řasy s míchanými vejci 6)
Ingredience:
- 2 polévkové lžíce slzovky (30 g)
- 1 polévková lžíce mořských řas wakame
- 3 vejce
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- špetka soli a pepře podle chuti
Instrukce:
- Namočte slzovku asi na 30 - 60 minut do teplé vody.
- Do vody přidejte mořské řasy wakame a vařte, dokud ingredience nezměknou, zhruba 30 minut. Během této doby by se měla také vyvařit většina vody.
- Do misky rozklepněte vejce a rozmíchejte je, zahřejte olej na pánvi, poté přidejte rozmíchaná vejce, vařte za stálého míchání, dokud nebudou hotová a pak přidejte mořské řasy a slzovku a vařte další 1 - 2 minuty.
- Dochuťte solí, případně pepřem a poté podávejte.
Zdroje:
- 1) MUDr. Ludmila Bendová - Čínská dietetika v moderním světě, str. 23
- 2) Vladimír Ando - Klasická čínská medicína základy teorie 1, str. 191
- 3) MUDr. Ludmila Bendová - Čínská dietetika v moderním světě, str. 34, 35
- 4) Christine Li - Čínská medicína pro každý den, str. 93
- 5) Barbara Temelie – Kuchařka podle pěti elementů, str. 120
- 6) MUDr. Ludmila Bendová - Čínská dietetika v moderním světě, str. 74