Babí léto dle čínské medicíny
Léto se přehouplo do své druhé poloviny, v čínské medicíně označované jako pozdní (indiánské, babí) léto. I v tomto čase je nutné brát na zřetel jeho specifika, jimž je vhodné přizpůsobit svůj stravovací režim.
Pozdní léto1)
Nepovažuje se za roční období, ale za prvek země, který je vždy a všudypřítomný (objevuje se ve všech ročních období). Na toto období se dá nahlížet jako na „střed“ upravující vlivy 4 ročních období.
- Směřování energie:
- dokola do všech směrů, ale po kružnici, podobně jako kulaté plody tykve, melounu, kapusty, zelí a dalších plodů dozrávajících v této době
- Orgán:
- slezina, žaludek
- Čas:
- babí léto připadá měsíci září a je přechodem mezi létem a podzimem
- Chuť:
- sladká, harmonizuje, zpomaluje trávení, tiší bolesti, vyživuje prázdnotu
- Barva:
- oranžová – sytě žlutá
Babí léto a jeho zákonitosti dle čínské medicíny
Na konci léta, ke kterému je přiřazován element země, je ještě teplo, ale už se začínají objevovat ranní mlhy a noci jsou chladné. V této době se objevuje nadměrná vlhkost, a proto bychom se měli vyvarovat prochladnutí. Pokud se vlhkost usazuje v dutinách čelních či nosních, můžeme vyzkoušet ušní svíce. Jang je ještě poměrně silný, ale jin už se snaží prosazovat. Období přechodu je ideálním obdobím k posílení elementu země našeho těla a načerpání čchi, potřebné k novému začátku. Z houbové výživy během babího léta doporučujeme zejména PORIA-MRL (pórnatka kokosová)
.Zemi přináleží střed a v podnebí transformací jeho čchi vzniká vlhkost. Vlastností země je, že plodí a pěstuje, její funkcí je rozhojňovat a zmnožovat; tělesná forma země je oblá a její přirozeností je zapařování se. Ve fázi cyklu proměn představuje změnu, dospění.2)
Vhodná úprava potravin během pozdního léta
K elementu země patří slezina, která je podle čínské medicíny úzce spjata s trávením. Právě ona odpovídá za přeměnu a přepravu výživných látek. Z důvodu, že potřebujeme organismus předpřipravit a stabilizovat na nadcházející roční období, měli bychom slezině práci ulehčit. Proto bychom měli jídla pouze krátce tepelně upravovat, čímž se zlepšuje stravitelnost. Slezina podle tradiční čínské medicíny nemá ráda vlhkost, a proto bychom se měli v pozdním létě vyhýbat potravinám, které vlhko produkují. To jsou mj. mléčné výrobky, smažená jídla, tuky a v neposlední řadě nadměrně konzumované citrusové plody.
Potraviny vhodné v období pozdního léta 3)
Pozdní léto spjaté s elementem země je vhodným obdobím na posílení čchi. Sladká chuť vytváří čchi, hlavně neutrálně a přirozeně sladké potraviny (teplá sladká zelenina – dýně Hokkaido, sladké brambory, obilí – proso, polenta, kukuřice, ořechy a semena). Na druhé straně je tato chuť i zvlhčující. Co jí dává tuto vlastnost? Hlavně kořenová zelenina, ovoce, sušené ovoce, ovocné šťávy, přírodní sladidla – třtinový cukr, javorový sirup, melasa, slad. Pozor ale na nadměrný konzum sladkého, který se může přeměnit na nadměrnou vlhkost. Pokud však zvolíme tu správnou míru, uklidníme si nervy a budeme dobře spát.
Pro pozdní léto je typické jíst všechno, co v této době dozrává a má žlutou/oranžovou až hnědou barvu.
- dýně a tykve
- kapusty a kapustičky
- zelí červené i bílé
- brambory i sladké
- ředkve, tuřín
- fazolové lusky
Nápoj vhodný pro toto období je heřmánkový čaj s mletou schizandrou.
Recepty
Na několika případech si uvedeme, jakým směrem by se naše stravování mělo v této době ubírat.
Fazolové karbanátky (4 porce)
Ingredience:
- 4 hrnečky vařených fazolek adzuki
- 3/4 hrnečku vařené quinoy
- 1 větší šalotka
- 2 mrkve
- 1 vejce
- 1-2 stroužky česneku
- olej
- sůl
Instrukce:
- Předehřejeme troubu na 200 °C.
- Pokrájíme cibuli a mrkev a následně orestujeme na pánvi s troškou oleje.
- Vařené fazole adzuki rozmixujeme nebo ručně rozmačkáme (dle vaší oblíbené textury).
- Ve větší míse smícháme veškeré ingredience, přidáme prolisovaný česnek a vejce.
- Těsto dobře promísíme a dosolíme.
- Vytvarujeme karbanátky a vložíme na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečeme 20-30 minut.
Pokrm je vhodné konzumovat samotný, či s přílohou jako jsou brambory, lehký salát.
Tip: vodu, ve které jste vařili fazolky adzuki nevylévejte, může být vhodným pomocníkem při odstraňování nadměrné vlhkosti
Jáhly s černou čočkou, zelenými lusky a tofu (2 porce)
Každý z nás již jistě ochutnal čočku v tradičním českém podání „na kyselo“. Pojďme se společně podívat na trochu racionálnější využití této starodávné luštěniny v kombinaci se staročeskou surovinou – jáhly.
Ingredience:
- 140 g jáhel
- 70 g černé čočky (lze použít i jiný druh například červenou nebo tmavozelenou čočku)
- 200 g tofu
- zelené fazolové lusky
- olivový olej
- koření dle uvážení (pepř, sůl, rozmarýn, kmín, koriandr)
Instrukce:
- Do vroucí osolené vody přisypte jáhly s čočkou a povařte přibližně 20 minut. Poté 20 minut nechte odležet pod pokličkou
- Pokrájejte tofu na kostičky, či jiný vámi oblíbený tvar a promíchejte se dvěma polévkovými lžícemi olivového oleje, dochuťte a nechte přibližně hodinu odpočinout
- Tofu s fazolkami zprudka orestujte na pánvi a nakonec přidejte zbylé ingredience, abyste promísili chutě
Zdroje:
- 1) MUDr. Ludmila Bendová - Čínská dietetika v moderním světě, str. 22
- 2) Mgr. Jana Arcimovičová - Čínská medicína pod pokličkou, str. 36
- 3) MUDr. Ludmila Bendová - Čínská dietetika v moderním světě, str. 22
Na podzimní notu si můžete číst i v dalších článcích:
- Jak ve vlhkém podzimu vyživit tělo – recept na koláčky s bylinami
- O babím létu z pohledu čínské medicíny
- Čím doplnit výživu během prodlouženého (babího) léta
- Menu pro babí léto
- O podzimu z pohledu čínské medicíny
- Menu pro podzimní období
- Podzimní krátká TČM zamyšlení