Bylinná síla čínské tradice!®
Vše pro celostní přístup


Babí léto dle čínské medicíny

Léto se přehouplo do své druhé poloviny, v čínské medicíně označované jako pozdní (indiánské, babí) léto. I v tomto čase je nutné brát na zřetel jeho specifika, jimž je vhodné přizpůsobit svůj stravovací režim.

Pozdní léto1)

Nepovažuje se za roční období, ale za prvek země, který je vždy a všudypřítomný (objevuje se ve všech ročních období). Na toto období se dá nahlížet jako na „střed“ upravující vlivy 4 ročních období.

Směřování energie:
dokola do všech směrů, ale po kružnici, podobně jako kulaté plody tykve, melounu, kapusty, zelí a dalších plodů dozrávajících v této době
Orgán:
slezina, žaludek
Čas:
babí léto připadá měsíci září a je přechodem mezi létem a podzimem
Chuť:
sladká, harmonizuje, zpomaluje trávení, tiší bolesti, vyživuje prázdnotu
Barva:
oranžová – sytě žlutá

Babí léto a jeho zákonitosti dle čínské medicíny

Na konci léta, ke kterému je přiřazován element země, je ještě teplo, ale už se začínají objevovat ranní mlhy a noci jsou chladné. V této době se objevuje nadměrná vlhkost, a proto bychom se měli vyvarovat prochladnutí. Pokud se vlhkost usazuje v dutinách čelních či nosních, můžeme vyzkoušet ušní svíce. Jang je ještě poměrně silný, ale jin už se snaží prosazovat. Období přechodu je ideálním obdobím k posílení elementu země našeho těla a načerpání čchi, potřebné k novému začátku. Z houbové výživy během babího léta doporučujeme zejména PORIA-MRL (pórnatka kokosová)

.

Zemi přináleží střed a v podnebí transformací jeho čchi vzniká vlhkost. Vlastností země je, že plodí a pěstuje, její funkcí je rozhojňovat a zmnožovat; tělesná forma země je oblá a její přirozeností je zapařování se. Ve fázi cyklu proměn představuje změnu, dospění.2)

Vhodná úprava potravin během pozdního léta

K elementu země patří slezina, která je podle čínské medicíny úzce spjata s trávením. Právě ona odpovídá za přeměnu a přepravu výživných látek. Z důvodu, že potřebujeme organismus předpřipravit a stabilizovat na nadcházející roční období, měli bychom slezině práci ulehčit. Proto bychom měli jídla pouze krátce tepelně upravovat, čímž se zlepšuje stravitelnost. Slezina podle tradiční čínské medicíny nemá ráda vlhkost, a proto bychom se měli v pozdním létě vyhýbat potravinám, které vlhko produkují. To jsou mj. mléčné výrobky, smažená jídla, tuky a v neposlední řadě nadměrně konzumované citrusové plody.

Potraviny vhodné v období pozdního léta 3)

Pozdní léto spjaté s elementem země je vhodným obdobím na posílení čchi. Sladká chuť vytváří čchi, hlavně neutrálně a přirozeně sladké potraviny (teplá sladká zelenina – dýně Hokkaido, sladké brambory, obilí – proso, polenta, kukuřice, ořechy a semena). Na druhé straně je tato chuť i zvlhčující. Co jí dává tuto vlastnost? Hlavně kořenová zelenina, ovoce, sušené ovoce, ovocné šťávy, přírodní sladidlatřtinový cukr, javorový sirup, melasa, slad. Pozor ale na nadměrný konzum sladkého, který se může přeměnit na nadměrnou vlhkost. Pokud však zvolíme tu správnou míru, uklidníme si nervy a budeme dobře spát.

Pro pozdní léto je typické jíst všechno, co v této době dozrává a má žlutou/oranžovou až hnědou barvu.

  • dýně a tykve
  • kapusty a kapustičky
  • zelí červené i bílé
  • brambory i sladké
  • ředkve, tuřín
  • fazolové lusky

Nápoj vhodný pro toto období je heřmánkový čaj s mletou schizandrou.

Recepty

Na několika případech si uvedeme, jakým směrem by se naše stravování mělo v této době ubírat.

Fazolové karbanátky (4 porce)

Ingredience:

  • 4 hrnečky vařených fazolek adzuki
  • 3/4 hrnečku vařené quinoy
  • 1 větší šalotka
  • 2 mrkve
  • 1 vejce
  • 1-2 stroužky česneku
  • olej
  • sůl

Instrukce:

  1. Předehřejeme troubu na 200 °C.
  2. Pokrájíme cibuli a mrkev a následně orestujeme na pánvi s troškou oleje.
  3. Vařené fazole adzuki rozmixujeme nebo ručně rozmačkáme (dle vaší oblíbené textury).
  4. Ve větší míse smícháme veškeré ingredience, přidáme prolisovaný česnek a vejce.
  5. Těsto dobře promísíme a dosolíme.
  6. Vytvarujeme karbanátky a vložíme na plech vyložený pečícím papírem.
  7. Pečeme 20-30 minut.

Pokrm je vhodné konzumovat samotný, či s přílohou jako jsou brambory, lehký salát.

Tip: vodu, ve které jste vařili fazolky adzuki nevylévejte, může být vhodným pomocníkem při odstraňování nadměrné vlhkosti

Jáhly s černou čočkou, zelenými lusky a tofu (2 porce)

Každý z nás již jistě ochutnal čočku v tradičním českém podání „na kyselo“. Pojďme se společně podívat na trochu racionálnější využití této starodávné luštěniny v kombinaci se staročeskou surovinou – jáhly.

Ingredience:

Instrukce:

  1. Do vroucí osolené vody přisypte jáhly s čočkou a povařte přibližně 20 minut. Poté 20 minut nechte odležet pod pokličkou
  2. Pokrájejte tofu na kostičky, či jiný vámi oblíbený tvar a promíchejte se dvěma polévkovými lžícemi olivového oleje, dochuťte a nechte přibližně hodinu odpočinout
  3. Tofu s fazolkami zprudka orestujte na pánvi a nakonec přidejte zbylé ingredience, abyste promísili chutě

Zdroje:

Diskuze: