O babím létu z pohledu čínské medicíny
Léto s hojnou nadílkou hub a lesního ovoce, střídají chladnější mlhavá rána s množstvím ranní rosy a všudypřítomnými třpytivými pavučinami. Příroda je nádherně vybarvená do zlatova, dozrává spousta druhů ovoce a zeleniny, země se začíná připravovat na energii podzimu. Máme tu babí léto, jehož symbolem by mohla být dýně Hokkaidó - kulatá, jako energie pozdního léta, oranžovožlutá, sladká a harmonizující a pro naše zdraví v tomto období velmi prospěšná.
Pozdní (babí) léto začíná okolo poloviny srpna a končí podzimní rovnodenností. Podle staré čínské tradice vládne tomuto období element země, který se projevuje ve středu všeho živého a všech věcí. Transformuje, sjednocuje a spojuje vše, co je v nerovnováze. Je to vyrovnávací element přírody, který pomáhá jednotlivým ročním obdobím překlenout se v následující. Především však v období sklizně nastává moment, kdy se v rámci celoroční energie přeměňuje jang v jin. V důsledku této proměny vzniká vlhkost. Proto je dobré dbát na teplejší oblékání, abychom předešli proniknutí chladu a vlhkosti do organismu. Ani naši předkové ze Západu nepodceňovali tuto skutečnost. Zároveň bychom měli využít těchto příjemných slunečných dní a trávit více času venku v přírodě, hýbat se, chodit na procházky a cvičit qiqong, který pomáhá harmonizovat tělo i ducha.
Teorie pěti prvků - prvek Země
Ve výše uvedeném schématu, zobrazujícím teorii pěti prvků, můžeme najít vztahy mezi jednotlivými elementy a některé další souvislosti. Jak jsme již zmínili, pozdní léto je spojeno s elementem zem. Z pěti směrů zemi přináleží střed, v podnebí transformací její čchi vzniká vlhkost. Vlastností země je, že plodí a pěstuje, její funkcí je rozhojňovat a zmnožovat. Tělesná forma země je oblá a přirozeností zapařování se. Ve fázi cyklu proměn představuje změnu, dospění. V lidském těle je element země zastoupen zejména orgány slezinou a žaludkem s úlohou transformační, přepravovací a vyživovací. S výživou úzce souvisí kvalita svalové tkáně, proto svaly odráží kondici sleziny stejně jako rty, jimiž čchi sleziny prochází. Z pěti chutí je to chuť mírně sladká, jako většina ovoce, zeleniny a obilnin, které v tuto dobu dozrávají. Z pěti emocí je pro zemi typické přemítání, kontemplace.
- Směřování energie:
- dokola do všech směrů, ale po kružnici, podobně jako kulaté plody tykve, melounu, kapusty, zelí a dalších plodů dozrávajících v této době
- Orgán:
- slezina, žaludek
- Čas:
- babí léto připadá měsíci září a je přechodem mezi létem a podzimem
- Chuť:
- sladká, harmonizuje, zpomaluje trávení, tiší bolesti, vyživuje prázdnotu
- Barva:
- oranžová – sytě žlutá
O slezině, její podpoře a výživě v období babího léta
„Hlavním úkolem sleziny je spolu se svým párovým orgánem žaludkem řídit trávicí proces. Slezina pomáhá rozkládat potravu a část z ní přeměňovat na jemnou esenci, kterou v sobě absorbuje a dále distribuuje do celého těla. Tato esence jednak stále doplňuje krev, proto slezina odpovídá i za tvorbu krve, a jednak představuje zdroj hybné životní síly; z toho důvodu se o slezině říká, že u člověka představuje jeho ‚postnatální základ‘, a také že je „zdrojem vytváření a přeměňování čchi a krve“1)
K dalším funkcím sleziny patří zvlhčovat. Osvěžující jin ze stravy dodává elasticitu svalům a tkáním, stejně tak schopnost se uvolnit a regenerovat. Nyní je nejhodnější doba k posílení a podpoře tohoto meridiánu. Do jídelníčku zahrnujeme zejména potraviny zemitého charakteru – jemné, sladké, výživné a syté.
Celková kondice „postnatálního kořene“, tedy sleziny a žaludku, má vliv dle čínské medicíny i na schopnost rekonvalescence a také schopnost vyrovnat se s dlouhodobějšími onemocněními.
Sladká chuť posiluje čchi. Toto tvrzení se však týká pouze sladkých neutrálních a sladkých zahřívajících druhů zeleniny, všech druhů obilnin, masa, ryb, vajec, luštěnin, tuků, ořechů a semínek – jinými slovy se vztahuje na vše výživné, co vykazuje jemnou chuť. Všechny tyto potraviny (přestože některé se vztahují i k jiným orgánům) posilují čchi sleziny.
Sladké zvlhčuje. Toto tvrzení se týká obilí, kořenové zeleniny, ovoce, sušeného ovoce, ovocných šťáv a sladidel, jako je např. třtinový cukr, med, třtinová melasa, javorový sirup, obilný slad apod. Tyto potraviny, konzumujeme-li je v rozumném množství, tvoří šťávy, uklidňují nervovou soustavu, jsou uvolňující a zkvalitňují spánek. Bohužel stejný účinek nemá rafinovaný cukr. Jeho metabolismus čchi sleziny dusí a odvádí z těla vitaminy a minerály. Následně přispívá k hromadění nadměrné vlhkosti a hlenu. Ze stejných důvodů bychom měli v tomto období vynechat i potraviny, které vlhko produkují, jako jsou mléčné výrobky, smažená a tučná jídla.
Slezina má ráda teplo. Proto je vhodné jíst i pít teplé nápoje. Krátká tepelná úprava potravin zlepšuje jejich stravitelnost. Vhodné jsou ranní obilné kaše (např. viz recept níže) a polévky ze sladkých a kořenových zelenin.
Do jídelníčku můžeme zařadit hořkou chuť, která pomáhá vysušovat vlhkost (například přidat do polévky lístky pampelišky).
I během pozdního léta mohou nastat velmi teplé dni, mějme však na paměti, že konzumace studených nápojů a potravin nebo nápojů s ledem, není pro slezinu dobré. Pro zchlazení horka si můžeme uvařit zelený čaj, dát si meloun nebo okurku, ale ne z chladničky.
Z houbové výživy během babího léta doporučujeme zejména pórnatku kokosovou PORIA-MRL, kterou naleznete v naší nabídce produktů. Další vhodné bylinné směsi nejen na podporu středu najdete v kategorii e-shopu Piweilun (Pojednání o slezině a žaludku).
Potraviny elementu země
Potraviny chladné povahy | Potraviny osvěžující povahy | Potraviny vyrovnané povahy | Potraviny zahřívající povahy |
---|---|---|---|
banán | avokádo | cukr třtinový | broskev |
meloun červený | brambory sladké | čaj lékořicový | cibule mírně osmažená (sklovatá) |
meloun žlutý | brokolice | datle sušená | čaj fenyklový |
papája | celer – hlíza i stonek | dýně lahvová, máslová, zahradní | dýně Hokkaido |
cuketa | fíky čerstvé i sušené | fenykl | |
cukr rafinovaný | hlíva ústřičná | kaštan jedlý | |
čaj z kukuřičných vlasů | houba shiitake | kokosové mléko | |
čaj z pomerančového květu | houby lesní | korintka | |
černý kořen | hrášek | likér | |
estragon čerstvý | jam | maso hovězí | |
hrozny bílé i červené | kapusta kadeřavá | medovina | |
hruška | kedlubna | meruňka | |
chřest | kukuřičný klas | olej řepkový | |
jablko | mandle | olej sójový | |
ječmen | med | olej z dýňových jader | |
kuzu | melasa | ořech burský | |
květák | mrkev | ořech kokosový | |
lilek | ořech lískový | ořech piniový | |
mango | ořech pistáciový | ořech vlašský | |
mangold | polenta | portské | |
olej lněný | proso | rozinka | |
olej olivový | semínko dýňové | rýže sladká | |
olej sezamový | semínko sezamové | skořice | |
olej slunečnicový | semínko slunečnicové | sultánka | |
olej z pšeničných klíčků | slad (všechny druhy) | třešeň | |
ořechy kešu | šafrán | ||
paprika | šťáva z červených i bílých hroznů | ||
okurka salátová | švestka sušená | ||
sirupy (všechny druhy) | tuřín | ||
špenát | vanilka | ||
šťáva jablečná a hrušková | vejce | ||
zelí čínské | zelené fazole | ||
žampion | zelí bílé | ||
zelí červené |
Recepty
Výživná sladká kaše s jablky
Ingredience:
- sladká rýže
- jablečná šťáva
- sladká jablka
- meruňky nebo jiné sladké ovoce
- skořice
- sůl
- kůra z bio citronu
- kakao
- mandlový krém (mandlové máslo) – postup viz níže
- ořechy - například lískové nebo vlašské
- ječný slad nebo jiný sirup
Příprava:
- V horké vodě uvaříme sladkou rýži.
- V horkém hrnci rozehřejeme jablečnou šťávu, přidáme na drobno nakrájená sladká jablka, meruňky nebo jiné sladké ovoce (neutrální nebo zahřívající), skořici, špetku soli, strouhanou citronovou kuru, trochu kakaa a dáme na několik minut vařit.
- Potom do ovoce vmícháme uvařenou rýži, trochu mandlového krému, trochu ječného sladu a zahřejeme.
- Navrch posypeme opraženými ořechy.
Působení:
Je lehce zahřívající a posilující. Posiluje střed.
Doporučení:
při nedostatku čchi, krve a jangu
Mandlové máslo
Mandlové máslo (nebo mandlová pasta, či mandlový krém) je vynikající ingredience, jak po chuťové, tak po výživové stránce. Pokud máme doma výkonný mixér (např. Vitamix), je příprava velmi jednoduchá. Mandle vložíme do mixéru a mixujeme 30 min, než vznikne požadovaná pasta. Pokud jej nemáme, můžeme si mandlové máslo zakoupit již hotové v prodejnách zdravé výživy. Není to však nejlevnější. Nabízíme Vám jednu „ekonomičtější“ variantu, kde není potřeba tolik výkonného mixéru, ale je určen k okamžité spotřebě.
Ingredience:
- 200g blanšírovaných oloupaných mandlí
Postup:
- Do trouby předehřáté na 250°C dáme „zpotit“ bílé mandle. Na povrch mandlí vystoupí tuk.
- Horké mandle nasypeme do mixeru a mixujeme 10-15 min, až do vzniku tekuté hmoty. Nepřidáváme ani vodu ani jiné tekutiny.
Zdroje:
- Vladimír Ando: Klasická čínská medicína, základy teorie I
- Barbara Temelie, Beatrice Trebuth: Kuchařka podle pěti elementů
- Ellasara Kling: Late Summer (http://yang-sheng.com)
- MUDr. Ludmila Bendová: Čínská dietetika v moderním světě