Menu pro zimní období
Zima je podle tradiční čínské medicíny obdobím, které je spjato s ledvinami a močovým měchýřem. Do jídelníčku proto zařazujeme potraviny, které je podporují, zahřívají a zároveň doplňují čchi, jang a krev (viz náš článek O zimním období z pohledu čínské medicíny). Co se týče tepelné úpravy, obecně platí, že doba vaření v průběhu zimy je delší a můžeme si dovolit více než kdy jindy i jídel pečených a smažených. Teplé jídlo 2x-3x denně podpoří naši imunitu v tomto chladném období. Níže uvedené menu je malým návodem a inspirací pro naše stravování v zimním období.
Polévka
Bramboračka s pohankou
Ingredience:
- 1 větší mrkev
- 1 menší kořenová petržel
- ½ menšího celeru
- 1 cibule
- 2 lžíce ghí (přepuštěného másla) anebo másla
- 1 brambora
- kousek čerstvého zázvoru
- hrstka sušených hub
- 80-100g pohanky lámanky
- špetka soli
- lžička drceného kmínu
- lžíce majoránky
- 1 – 2 stroužky česneku (nemusí být)
- 1 lžíce miso pasty rýžové
- 1 l vody
- 2 plátky chleba (nejlépe žitného kváskového)
- 3 lžíce sezamového, nebo jiného oleje vhodného k osmažení chlebových kostiček
Postup:
- V hrnci se silným dnem rozehřejte ghí.
- Na něm orestujete cibulku nakrájenou na kostičky. Až zesklovatí, přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu nebo nastrouhanou na hrubém struhadle. Orestujte se špetkou soli a kmínem.
- Zalijte horkou vodou, přidejte bramboru nakrájenou na kostky, houby a zasypte pohankou lámankou.
- Vařte 15 minut.
- Přidejte česnek a majoránku promnutou v dlani, šťávu z nastrouhaného zázvoru a po vypnutí plotny přidejte miso – lžíci misa rozmíchejte v hrnečku s trochou horké vody, nebo vývaru z polévky. Vlijte do polévky a nechte ještě 5 minut prolnout chuti pod pokličkou.
- Na pánvi s rozehřátým olejem osmahněte krutonky z nakrájeného kváskového chleba a přidejte do každého talíře s polévkou.
Hlavní jídlo - Špaldové mašličky s houbovou omáčkou a tofu-kukuřičnými karbanátky
Špaldové mašličky s houbovou omáčkou
Ingredience:
- Cca 400g celozrnných špaldových mašliček
- sojová smetana (nebo běžná)
- 1 menší brokolice
- 1 cibule
- hrst sušených hub
- 2 lžíce sojové omáčky (Shoyu nebo Tamari)
- lžička drceného kmínu
- 1-2 lžíce kuzu nebo kukuřičného škrobu
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 250 ml vody
- uzeného tofu, nebo tempehu, ten se do zimy hodí více.
Postup:
- Celozrnné špaldové mašličky uvařte podle návodu.
- Na oleji orestujte cibulku a kmín, zalijte horkou vodou a přidejte houby. Vařte asi 10 minut.
- Přidejte růžičky brokolice a pod pokličkou duste 5 minut.
- Voda pomalu mizí, nedolévejte jí. Přidejte smetanu, Shoyu, a přiveďte znovu k varu.
- V trošce studené vody rozmíchejte kuzu nebo kukuřičný škrob a vlijte do omáčky.
- Zahustěte tak, jak máte rádi. Nechte projít varem a podávejte s nastrouhaným tempehem.
Tofu-kukuřičné karbanátky
Ingredience:
- 1 velká, nebo 2 malé mrkve
- ½ - ¾ uzeného tofu
- cibulka (nebo pórek)
- 2 lžíce sojové omáčky (Shoyu nebo Tamari)
- 100g kukuřičné strouhanky
- 4 lžíce oleje na smažení
- 1 lžíce kuzu nebo kukuřičného škrobu (nemusí být, karbanátky však hezky drží tvar)
- Můžete použít i koření, které máte rádi, např. kmín, tymián, majoránka, česnek
Postup:
- Nakrájenou cibulku (nebo pórek) lehce osmahněte na oleji a přidejte mrkev nastrouhanou na hrubém struhadle. Duste do změknutí, při tom podlévejte trochou vody a přidejte Shoyu.
- Přendejte do mísy, přidejte nastrouhané tofu na jemném struhadle a zasypte kukuřičnou strouhankou a škrobem.
- Pokud použijete kuzu, rozmíchejte ho předem v minimu studené vody.
- Umíchejte těsto a tvarujte karbanátky, které na plechu v troubě pečte asi 15 minut.
Tip: Karbanátky můžete podávat jak k hlavnímu jídlu tak k polévce. Tato varianta je bez lepku, na rozdíl od kváskového žitného chleba.
Dezert
Adzuki meruňkový krém s pomerančem
Ingredience:
- 170g fazolek Adzuki (v suchém stavu)
- 150g sušených bio meruněk
- kůra z bio pomeranče (nebo z chemicky neošetřeného pomeranče)
- Kdo má rád konzistenci želé, může k varu přidat 2 lžičky agarových vloček.
Postup:
- Fazolky Adzuki a meruňky namočíme zvlášť asi na 10 hodin, nebo přes noc.
- Vodu z namočených fazolek slijeme. Dáme do tlakového hrnce nebo do běžného hrnce se silným dnem. Přidáme kůru z bio pomeranče, meruňky s namáčecí vodou a přidáme trochu vody tak, aby byla voda v tlakovém hrnci asi 1 cm nad fazolkami.
- Vařte 40 minut.
- V běžném hrnci vařte asi hodinu a přidejte k varu více vody.
- Po uvaření rozmixujte na jemný krém.
- Pokud máte rádi konzistenci želé, přidejte na začátku varu agarové vločky.
- Rozmixujte, a ještě teplé dejte do misek nebo tvořítek s vámi oblíbenými tvary.
Zimní téma studujte i v dalších článcích
- O zimě z pohledu tradiční čínské medicíny
- Menu pro zimní období – právě čtete
- O chladu dle TČM v citátech a souvislostech
- Zimní jin-jangově protikladné páry