Bylinná síla čínské tradice!®
Vše pro celostní přístup


Menu pro zimní období

Zima je podle tradiční čínské medicíny obdobím, které je spjato s ledvinami a močovým měchýřem. Do jídelníčku proto zařazujeme potraviny, které je podporují, zahřívají a zároveň doplňují čchi, jang a krev (viz náš článek O zimním období z pohledu čínské medicíny). Co se týče tepelné úpravy, obecně platí, že doba vaření v průběhu zimy je delší a můžeme si dovolit více než kdy jindy i jídel pečených a smažených. Teplé jídlo 2x-3x denně podpoří naši imunitu v tomto chladném období. Níže uvedené menu je malým návodem a inspirací pro naše stravování v zimním období.

Polévka

Bramboračka s pohankou

 Recept - zimní menu - polévka - bramboračka s pohankou

Ingredience:

Postup:

  1. V hrnci se silným dnem rozehřejte ghí.
  2. Na něm orestujete cibulku nakrájenou na kostičky. Až zesklovatí, přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu nebo nastrouhanou na hrubém struhadle. Orestujte se špetkou soli a kmínem.
  3. Zalijte horkou vodou, přidejte bramboru nakrájenou na kostky, houby a zasypte pohankou lámankou.
  4. Vařte 15 minut.
  5. Přidejte česnek a majoránku promnutou v dlani, šťávu z nastrouhaného zázvoru a po vypnutí plotny přidejte miso – lžíci misa rozmíchejte v hrnečku s trochou horké vody, nebo vývaru z polévky. Vlijte do polévky a nechte ještě 5 minut prolnout chuti pod pokličkou.
  6. Na pánvi s rozehřátým olejem osmahněte krutonky z nakrájeného kváskového chleba a přidejte do každého talíře s polévkou.

Hlavní jídlo - Špaldové mašličky s houbovou omáčkou a tofu-kukuřičnými karbanátky

Recept - zimní menu - hlavní jídlo - Špaldové mušličky s houbovou omáčkou a tofu-kukuřičnými karbanátky

Špaldové mašličky s houbovou omáčkou

Ingredience:

Postup:

  1. Celozrnné špaldové mašličky uvařte podle návodu.
  2. Na oleji orestujte cibulku a kmín, zalijte horkou vodou a přidejte houby. Vařte asi 10 minut.
  3. Přidejte růžičky brokolice a pod pokličkou duste 5 minut.
  4. Voda pomalu mizí, nedolévejte jí. Přidejte smetanu, Shoyu, a přiveďte znovu k varu.
  5. V trošce studené vody rozmíchejte kuzu nebo kukuřičný škrob a vlijte do omáčky.
  6. Zahustěte tak, jak máte rádi. Nechte projít varem a podávejte s nastrouhaným tempehem.

Tofu-kukuřičné karbanátky

Ingredience:

Postup:

  1. Nakrájenou cibulku (nebo pórek) lehce osmahněte na oleji a přidejte mrkev nastrouhanou na hrubém struhadle. Duste do změknutí, při tom podlévejte trochou vody a přidejte Shoyu.
  2. Přendejte do mísy, přidejte nastrouhané tofu na jemném struhadle a zasypte kukuřičnou strouhankou a škrobem.
  3. Pokud použijete kuzu, rozmíchejte ho předem v minimu studené vody.
  4. Umíchejte těsto a tvarujte karbanátky, které na plechu v troubě pečte asi 15 minut.

Tip: Karbanátky můžete podávat jak k hlavnímu jídlu tak k polévce. Tato varianta je bez lepku, na rozdíl od kváskového žitného chleba.


Dezert

Adzuki meruňkový krém s pomerančem

Recept - zimní menu - dezert - Adzuki meruňkový krém s pomerančem

Ingredience:

Postup:

  1. Fazolky Adzuki a meruňky namočíme zvlášť asi na 10 hodin, nebo přes noc.
  2. Vodu z namočených fazolek slijeme. Dáme do tlakového hrnce nebo do běžného hrnce se silným dnem. Přidáme kůru z bio pomeranče, meruňky s namáčecí vodou a přidáme trochu vody tak, aby byla voda v tlakovém hrnci asi 1 cm nad fazolkami.
  3. Vařte 40 minut.
  4. V běžném hrnci vařte asi hodinu a přidejte k varu více vody.
  5. Po uvaření rozmixujte na jemný krém.
  6. Pokud máte rádi konzistenci želé, přidejte na začátku varu agarové vločky.
  7. Rozmixujte, a ještě teplé dejte do misek nebo tvořítek s vámi oblíbenými tvary.

Diskuze: