O zimě z pohledu čínské medicíny
Z odkazu čínské tradice, která pojednává o teorii Jin a Jangu a Pěti elementech, se dozvídáme, že období zimy, tzv. velké jin, je spjato s elementem vody. Čas, kdy vesmírná energie klesá dolů, je markantní především v přírodě. Dožínky skončily, listy stromů opadaly, míza se stáhla ke kořenům. Dny jsou chladné a noci dlouhé. I pro člověka platí, že by měl redukovat svou aktivitu a plánovat více odpočinku.
V současné době, kdy umělé osvětlení podstatně zkracuje dlouhé zimní večery, se nic nemění na tom, že bychom měli víc než kdy jindy věnovat více prostoru spánku, relaxaci a meditaci. Trávit více času v kruhu svých blízkých a méně cestovat. Chránit ledviny a močový měchýř (orgány elementu vody) teplým oblečením a stravou bohatou na bílkoviny, vybíráme potraviny teplé povahy a doplňujeme zahřívajícím kořením.
Podle evropského kalendáře zima trvá od 21. prosince do 20. března, podle taoistického a keltského kalendáře od 23. listopadu do 4. února.
Teorie pěti prvků
Ve výše uvedeném schématu, zobrazujícím teorii Pěti elementů, můžeme najít vztahy mezi jednotlivými elementy a některé další souvislosti.
- Zima je spjata s elementem vody.
- Prvku voda ze světových stran přináleží sever.
- Transformací její čchi v podnebí vzniká chlad.
- Vlastností vody je vlhkost a prosakování směrem dolů.
- Její funkcí je svlažovat.
- Tělesná forma vody je plochá.
- Její přirozenost studená.
- Ve fázi cyklu proměn představuje uschování, konzervování.
- Z pěti chutí přináleží vodě chuť slaná.
- Z barev černá.
- Z pěti emocí strach, obavy, úzkosti.
- Směřování energie:
- do hloubky, zpevňuje kosti, změkčuje zatvrdliny
- Orgán:
- ledviny, močový měchýř
- Čas:
- od 21. prosince do 20. března
- Chuť:
- slaná, ochlazuje, směřuje dovnitř a dolů, zvlhčuje sucho
- Barva:
- černá
Jak již bylo zmíněno, v lidském těle odpovídají elementu vody ledviny a močový měchýř. Podle čínské medicíny představují ledviny nejdůležitější orgán těla. Říká se o nich, že jsou „kořenem jin-jangu všech vnitřních orgánů“ a „pramenem života“. Ledviny představují skladiště naší životní a sexuální energie. Funkcí ledvin je uschování esence ťing, „základní substance, z níž se formuje universum“, jejíž kvalita má přímý vliv na schopnost rodit nové, ovlivňuje růst i vývoj organismu, jeho zdravotní stav i délku života. K dalším funkcím ledvin patří transformace, vylučování i zadržování tekutin. Ledviny též řídí nasávání energie čchi, díky své schopnosti stahovat dolů, slouží pro plíce jako kořen čchi, jsou tedy zodpovědné za kvalitu (hloubku) nádechu.
„Ledviny v těle řídí kosti a dřeň… Když je v čchi ledvin horkost, páteř v pasu nemá sílu se narovnat, kosti vysychají, dřeně ubývá a vzniká nemoc zvaná slabost kostí.“V. Ando: Klasická čínská medicína 1, překlad z knihy Su-wen, kap. 44, s. 574-575
Velmi často je projevem vyčerpaných ledvin hučení v uších (tinitus), které je doprovázeno závratěmi.
Stravování v zimním období
Zimní období představuje skvělý čas k tomu, abychom pomocí stravy doplnili čchi, jang a krev.
Co je vhodné do jídelníčku zařadit?
Co se týče úpravy pokrmů, obecně platí, že potraviny déle vaříme. Vhodné jsou zejména dlouhé vývary z kostí (viz recept níže), nebo kořenové zeleniny. Můžeme si více než kdy jindy užít i pečených a v malém množství smažených jídel, koláčů, buchet, placek, nákypů a kompotů se zahřívajícím kořením.
Je vhodné zařadit více bílkovin ať již ve formě masa nebo vajec, ryb a luštěnin. Teplé jídlo 2×-3× denně velmi dobře podpoří imunitu a posílí schopnost odolávat chladu.
Slaná je chutí elementu vody
Do jídelníčku zařazujeme v menší míře to, co voní mořem: mořské řasy (wakame, nori, kombu, a to zejména do vývarů a k obilným jídlům – působí příznivě na obnovu kostí a celkově směřují doplňující účinky potravy do ledvin), ryby a plody moře. Slaná chuť změkčuje a uvolňuje blokády, avšak nadměrné množství soli, které obsahují zejména méně kvalitní sýry, uzeniny a polotovary, poškozuje jin ledvin.
Vzhledem ke snížené fyzické aktivitě v zimních měsících můžeme rozproudit čchi občasnou konzumací malého množství pálenky nebo svařeného vína s kořením. Staří Slované si pomáhali ohřátou medovinou.
Jakým potravinám se v zimě naopak vyhnout?
Zcela jistě konzumaci potravin a nápojů přímo z ledničky. Obložené chlebíčky, saláty, tropické ovoce, zmrzliny a obecně strava, která obsahuje mnoho rafinovaného cukru a je u nás tolik typická pro období Vánoc. Navíc s vyčerpanými ledvinami budeme s příchodem jara trpět únavou a bolestmi hlavy, namísto toho, abychom byli plní elánu a tvořivé energie.
Potraviny vhodné v období zimy:
- jehněčí,hovězí, drůbeží a kachní maso, zvěřina,
- luštěniny (zejména drobné fazole adzuki),
- pohanka,
- pikantní koření, anýz, hřebíček, fenykl,
- pórek,
- kaviár, ústřice, mořské řasy,
- nakládané zelí, kvašáky a obecně všechny zeleniny (pickles),
- vlašské ořechy, jedlé kaštany, slunečnicová semínka, černý sezam,
- sůl, sójová omáčka,
- vysoko procentní alkohol, červené víno.
Potraviny elementu vody
Potraviny osvěžující povahy | Potraviny vyrovnané povahy | Potraviny zahřívající povahy | Potraviny horké povahy |
---|---|---|---|
jahody | černý sezam | maso bažantí | maso jehněčí |
maso vepřové | čočka | úhoř | |
pšenice | fazole adzuki | ořech vlašský | |
chřest | hrách | škeble, slávky | |
sůl | humr | jedlý kaštan | |
minerální voda | chobotnice | losos | |
langusty | jáhly | maso jelení, srnčí | |
ječmen | kukuřice | ||
mořské řasy | maso kančí | ||
krab sladkovodní | miso | ||
krevety | mušle (mořské) | ||
okoun | |||
pstruh | |||
sardinky | |||
slunečnicová semínka | |||
tuňák | |||
ústřice | |||
olej z vlašských ořechů |
Recept
Hovězí vývar
Ingredience
- Hovězí maso a kosti,
- citrónová šťáva,
- kurkuma,
- mrkev,
- celer,
- petržel,
- cibule,
- bobkový list,
- koriandr,
- zázvor,
- mořské řasy wakame,
- petrželová nať.
Příprava
- Dáme vařit hrnec studené vody (dostatečné množství, aby maso bylo zcela ponořené). Přidáme citrónovou šťávu, trochu kurkumy, hovězí maso a kosti.
- Přivedeme k varu a necháme chvíli vřít.
- Potom tekutinu slijeme, hrnec očistíme, maso a kosti omyjeme horkou vodou (abychom se vyhnuli tvoření pěny).
- Dáme vařit, tentokrát do horké vody (množství dle potřeby). Přidáme špetku kurkumy, mrkev, celer, petržel, cibuli, bobkový list, koriandr, kousek zázvoru nakrájeného na plátky, plátek wakame (o velikosti 2 poštovních známek) a petrželovou nať.
- Vše přivedeme do varu a vaříme 2-6 hodin (má-li být maso dále použito, je třeba po 1,5 -2 h vyjmout z vývaru; kosti vložit zpět do vývaru).
- Po uvaření vývar scedíme a pevné části vyhodíme.
Tipy
- Čím déle se vývar vaří, tím více bude posilující.
- Vývar je možno uchovat v lednici 3-4 dny
- Teplý vývar je možno pít na posílení, anebo může tvořit základ pro další polévky s obilím, bramborami, čerstvou zeleninou ap.
Působení
- je zahřívající a posilující
- doplňuje čchi, rodí krev a tělesné tekutiny
- zpevňuje střed
- posiluje svaly, šlachy a kosti
Doporučení
- při oslabení čchi a jangu; při vyčerpání, nedostatku motivace, přecitlivělosti na chlad, oslabené imunitě, slabosti spojené s vyčerpáním fyzickým, duševním, věkem, nebo jejich kombinací, v době rekonvalescence, k celkovému posílení
- vhodné jako posilující ranní polévka s nakrájenou čerstvou zeleninou naklíčenými semínky např. řeřichou nebo obilím
- pro zvýšení posilujícího a doplňujícího účinku je možné do hotového již ohřátého vývaru těsně před podáním rozmíchat denní dávku CORDYCEPS-MRL
Diskuze:
-
keltská zima Roman Benda (20.1.2017 14:22:24) - Odpovědět
Zdravím, kde jste vzali, že keltská zima začíná 23. listopadu? Dle mě dostupných zdrojů začíná keltská zima 1. listopadu a končí 31. ledna. RB