Špalda (druh pšenice) je prastará obilovina, která nebyla šlechtěna, tudíž si zachovala velké množství cenných látek. Špalda obsahuje zejména hodně hořčíku a vitamínů skupiny B.
Jedním z nich je i vitamín B17. Celozrnná mouka se liší od bílé tím, že je zpracováno a mleto celé vyčištěné zrno obilovin. Nejsou odstraňovány obalové vrstvy a klíček, které obsahují největší množství cenných látek (vitamíny, minerály, kvalitní tuk) a vlákniny. Celozrnnou mouku můžeme přidávat jako příměs do bílé mouky anebo jí bílou mouku zcela nahradit. Pečivo připravené z celozrnné mouky má tmavší zabarvení.
Návod k přípravě:
Ze špaldové mouky lze vařit a péci různé pokrmy – dodá jim výjimečnou chuť. Výborná je do koláčových těst, ale i do polévek, kaší či na běžné zahuštění omáček. Chléb s přídavkem špaldové mouky má výraznou chlebovou vůni, velký objem, popraskanou kůrku a výbornou (lehce ořechovou) chuť. Vydrží dlouho vláčný a čerstvý.
Doporučujeme recepty:
Složení:
Pšenice špalda*. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota |
1419 kJ / 340 kcal |
---|
Tuky: |
1,9 g |
---|
z toho nasycené mastné kyseliny: |
0,4 g |
Sacharidy: |
72,6 g |
---|
z toho cukry: |
0,4 g |
Vláknina: |
-- |
---|
Bílkoviny: |
11,0 g |
---|
Sůl: |
0,00 g |
---|
Skladování:
Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti vzduchu do 75 %.
Alergeny: Lepek.
Legislativní zařazení: Mlýnský obilný výrobek - mouky