Podzimní období dle čínské medicíny

Pro sychravé podzimní počasí Vám přinášíme pár praktických rad a tipů, co a jak během tohoto ročního období do své stravy podle tradiční čínské medicíny zahrnout.

Čchi plic je spjata s čchi podzimu

 

Podzim – kov – malá Jin

Směřování energie:

plíce rozptylují energii po celém těle, ale tlusté střevo dolů a ven

Orgán: plíce, tlusté střevo

Čas: od 22. září

Chuť: ostrá , pikantní, je rozptylující, expanzivní a pomáhá přirozené funkci plic rozptylovat energii po těle, podporuje trávení a rozptyluje hleny 1)

Barva: bílá - stříbrná

Podzim a jeho zákonitosti dle čínské medicíny

Čchi plic je spjata s čchi podzimu

Plíce patří k prvku kov. Jeho ročním obdobím je podzim, čili v přírodě převládá čchi kovu a z orgánů v těle je nejsilnější čchi plic 2) . „Expozice“ plic má ale i svůj líc, neboť právě tehdy jsou náchylnější ke zranění, a to zejména suchostí, jež způsobuje vysychání jinových, tj. tekutých složek v plicích a následný suchý kašel, vysychání pleti, sucho v ústech a nosu, atd. Vysušování plic díky středoevropskému podnebí s podzimní sychravostí jistě není tak závažné, ale i tak je dobré stav plic sledovat, neboť i tak v našem okolí nalezneme dost vysušujících vlivů: silný vítr, klimatizace, ústřední topení, kouř z cigaret atp.

V případě prázdnoty jangu

U osob s prázdnotou jangu je nutno zahřívat a posilovat jang před nacházející zimou, takže se vysloveně vyhýbáme potravinám chladného typu, v jídle užíváme zahřívající, lehce pálivé koření, jako jsou:

    • kari,
    • hořčice,
    • fenykl atd.

Dbáme na dostatek bílkovin, ať už rostlinných, nebo živočišných v lehce stravitelné podobě.

Jak se vypořádat s prázdnotou jin

Pro osoby s tendencí k přehřívání je nutno naopak doplňovat spíše jin, a to hlavně jin plic a vnitřní tekutiny, případně ještě odvětrávat zbytky vlhké horkosti z léta.

Vhodné potraviny a jejich úprava během podzimu

V tomto období je třeba vyživit tekutiny plic, což posílí čchi a ochrání proti atakám větru a chladu.

Obecně je na podzim vhodná lehce pálivá a zejména kyselá svírající chuť, která bude uzavírat póry a pomáhat tělu odolávat chladu v následujících měsících. Slabě pálivá chuť bude pomáhat čelit suchosti, která v tuto dobu napadá plíce. Na vyživení jin a tekutin jsou vhodné

    • tofu a sójové boby i výrobky z nich,
    • kroupy,
    • špenát,
    • med,
    • vejce,
    • mořské plody
    • a vepřové maso. 3)

Podzimní recepty

Na několika případech si uvedeme, jakým směrem by se naše stravování mělo v této době ubírat.

Elixír na posílení plic 4)

Ingredience:

Instrukce:

    • Zázvor pokrájejte na malé kousky.
    • Do mixéru vložte všechny ingredience a rozmixujte.
    • Výslednou směs uložte do ledničky.
    • Ráno a večer užívejte po jedné lžíci zapíjené sklenicí teplé až horké vody.
    • Elixír posiluje prvek kovu a díky své příjemné chuti je vhodný i pro děti.

Posilující polévka z ovesných vloček 5)

Dle čínské medicíny je polévka vhodná v případě, že chcete doplnit čchi, jang a posílit imunitu.
Také jí bývá přisuzován zahřívající a posilující účinek.

Ingredience:

    • jarní cibulka, případně pórek či menší cibule
    • sůl
    • citrón
    • mrkev
    • čínské zelí, případně zelí či kapusta

Instrukce:

    • Na horké pánvi rozpalte sezamový olej.
    • Lehce osmažte nadrobno nakrájenou jarní cibulku.
    • Přidejte ovesné vločky, sůl, citrón a špetku papriky.
    • Přilijte dostatek horké vody.
    • Přidejte na kostky pokrájenou mrkev a dochuťte pepřem.
    • Nechte 30 minut vařit.
    • Dochuťte trochou sójové omáčky, citronovou šťávou, mletou paprikou a pepřem.
    • Přidejte na proužky pokrájené zelí a nechte pár minut odstát.  

Tento pokrm je ideální jako večeře při prázdnotě jangu a nedostatečnosti čchi plic.

Očistné mořské řasy s míchanými vejci 6)

Ingredience:

    • 2 polévkové lžíce slzovky (30 g)
    • 1 polévková lžíce mořských řas wakame
    • 3 vejce
    • špetka soli a pepře podle chuti

 Instrukce:

    • Namočte slzovku asi na 30 - 60 minut do teplé vody.
    • Do vody přidejte mořské řasy wakame a vařte, dokud ingredience nezměknou, zhruba 30 minut. Během této doby by se měla také vyvařit většina vody.
    • Do misky rozklepněte vejce a rozmíchejte je, zahřejte olej na pánvi, poté přidejte rozmíchaná vejce, vařte za stálého míchání, dokud nebudou hotová a pak přidejte mořské řasy a slzovku a vařte další 1 - 2 minuty.
    • Dochuťte solí, případně pepřem a poté podávejte.

 

Zdroje:

    • 2) Vladimír Ando - Klasická čínská medicína základy teorie 1, str. 191
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Podrobné nastaveníPovolit vše