Pro sychravé podzimní počasí Vám přinášíme pár praktických rad a tipů, co a jak během tohoto ročního období do své stravy podle tradiční čínské medicíny zahrnout.
Směřování energie:
Orgán: plíce, tlusté střevo
Čas: od 22. září
Chuť: ostrá , pikantní, je rozptylující, expanzivní a pomáhá přirozené funkci plic rozptylovat energii po těle, podporuje trávení a rozptyluje hleny 1)
Barva: bílá - stříbrná
Čchi plic je spjata s čchi podzimu
Plíce patří k prvku kov. Jeho ročním obdobím je podzim, čili v přírodě převládá čchi kovu a z orgánů v těle je nejsilnější čchi plic 2) . „Expozice“ plic má ale i svůj líc, neboť právě tehdy jsou náchylnější ke zranění, a to zejména suchostí, jež způsobuje vysychání jinových, tj. tekutých složek v plicích a následný suchý kašel, vysychání pleti, sucho v ústech a nosu, atd. Vysušování plic díky středoevropskému podnebí s podzimní sychravostí jistě není tak závažné, ale i tak je dobré stav plic sledovat, neboť i tak v našem okolí nalezneme dost vysušujících vlivů: silný vítr, klimatizace, ústřední topení, kouř z cigaret atp.
U osob s prázdnotou jangu je nutno zahřívat a posilovat jang před nacházející zimou, takže se vysloveně vyhýbáme potravinám chladného typu, v jídle užíváme zahřívající, lehce pálivé koření, jako jsou:
Dbáme na dostatek bílkovin, ať už rostlinných, nebo živočišných v lehce stravitelné podobě.
Pro osoby s tendencí k přehřívání je nutno naopak doplňovat spíše jin, a to hlavně jin plic a vnitřní tekutiny, případně ještě odvětrávat zbytky vlhké horkosti z léta.
V tomto období je třeba vyživit tekutiny plic, což posílí čchi a ochrání proti atakám větru a chladu.
Obecně je na podzim vhodná lehce pálivá a zejména kyselá svírající chuť, která bude uzavírat póry a pomáhat tělu odolávat chladu v následujících měsících. Slabě pálivá chuť bude pomáhat čelit suchosti, která v tuto dobu napadá plíce. Na vyživení jin a tekutin jsou vhodné
Na několika případech si uvedeme, jakým směrem by se naše stravování mělo v této době ubírat.
Dle čínské medicíny je polévka vhodná v případě, že chcete doplnit čchi, jang a posílit imunitu.
Také jí bývá přisuzován zahřívající a posilující účinek.
Tento pokrm je ideální jako večeře při prázdnotě jangu a nedostatečnosti čchi plic.