Bylinná síla čínské tradice!®
Vše pro celostní přístup


Podzimní období dle čínské medicíny

Pro sychravé podzimní počasí Vám přinášíme pár praktických rad a tipů, co a jak během tohoto ročního období do své stravy podle tradiční čínské medicíny zahrnout.

Čchi plic je spjata s čchi podzimu

Podzim – kov – malá Jin

Směřování energie:
plíce rozptylují energii po celém těle, ale tlusté střevo dolů a ven
Orgán:
plíce, tlusté střevo
Čas:
od 22. září
Chuť:
ostrá , pikantní, je rozptylující, expanzivní a pomáhá přirozené funkci plic rozptylovat energii po těle, podporuje trávení a rozptyluje hleny 1)
Barva:
bílá - stříbrná

Podzim a jeho zákonitosti dle čínské medicíny

Čchi plic je spjata s čchi podzimu

Plíce patří k prvku kov. Jeho ročním obdobím je podzim, čili v přírodě převládá čchi kovu a z orgánů v těle je nejsilnější čchi plic 2). „Expozice“ plic má ale i svůj líc, neboť právě tehdy jsou náchylnější ke zranění, a to zejména suchostí, jež způsobuje vysychání jinových, tj. tekutých složek v plicích a následný suchý kašel, vysychání pleti, sucho v ústech a nosu, atd. Vysušování plic díky středoevropskému podnebí s podzimní sychravostí jistě není tak závažné, ale i tak je dobré stav plic sledovat, neboť i tak v našem okolí nalezneme dost vysušujících vlivů: silný vítr, klimatizace, ústřední topení, kouř z cigaret atp.

V případě prázdnoty jangu

U osob s prázdnotou jangu je nutno zahřívat a posilovat jang před nacházející zimou, takže se vysloveně vyhýbáme potravinám chladného typu, v jídle užíváme zahřívající, lehce pálivé koření, jako jsou:

Dbáme na dostatek bílkovin, ať už rostlinných, nebo živočišných v lehce stravitelné podobě.

Jak se vypořádat s prázdnotou jin

Pro osoby s tendencí k přehřívání je nutno naopak doplňovat spíše jin, a to hlavně jin plic a vnitřní tekutiny, případně ještě odvětrávat zbytky vlhké horkosti z léta.

Vhodné potraviny a jejich úprava během podzimu

V tomto období je třeba vyživit tekutiny plic, což posílí čchi a ochrání proti atakám větru a chladu.

Obecně je na podzim vhodná lehce pálivá a zejména kyselá svírající chuť, která bude uzavírat póry a pomáhat tělu odolávat chladu v následujících měsících. Slabě pálivá chuť bude pomáhat čelit suchosti, která v tuto dobu napadá plíce. Na vyživení jin a tekutin jsou vhodné

Podzimní recepty

Na několika případech si uvedeme, jakým směrem by se naše stravování mělo v této době ubírat.

Elixír na posílení plic 4)

Ingredience:

Instrukce:

  1. Zázvor pokrájejte na malé kousky.
  2. Do mixéru vložte všechny ingredience a rozmixujte.
  3. Výslednou směs uložte do ledničky.
  4. Ráno a večer užívejte po jedné lžíci zapíjené sklenicí teplé až horké vody.
  5. Elixír posiluje prvek kovu a díky své příjemné chuti je vhodný i pro děti.

Posilující polévka z ovesných vloček 5)

Dle čínské medicíny je polévka vhodná v případě, že chcete doplnit čchi, jang a posílit imunitu.
Také jí bývá přisuzován zahřívající a posilující účinek.

Ingredience:

Instrukce:

  1. Na horké pánvi rozpalte sezamový olej.
  2. Lehce osmažte nadrobno nakrájenou jarní cibulku.
  3. Přidejte ovesné vločky, sůl, citrón a špetku papriky.
  4. Přilijte dostatek horké vody.
  5. Přidejte na kostky pokrájenou mrkev a dochuťte pepřem.
  6. Nechte 30 minut vařit.
  7. Dochuťte trochou sójové omáčky, citronovou šťávou, mletou paprikou a pepřem.
  8. Přidejte na proužky pokrájené zelí a nechte pár minut odstát.  

Tento pokrm je ideální jako večeře při prázdnotě jangu a nedostatečnosti čchi plic.

Očistné mořské řasy s míchanými vejci 6)

Ingredience:

 Instrukce:

  1. Namočte slzovku asi na 30 - 60 minut do teplé vody.
  2. Do vody přidejte mořské řasy wakame a vařte, dokud ingredience nezměknou, zhruba 30 minut. Během této doby by se měla také vyvařit většina vody.
  3. Do misky rozklepněte vejce a rozmíchejte je, zahřejte olej na pánvi, poté přidejte rozmíchaná vejce, vařte za stálého míchání, dokud nebudou hotová a pak přidejte mořské řasy a slzovku a vařte další 1 - 2 minuty.
  4. Dochuťte solí, případně pepřem a poté podávejte.

Zdroje:

Diskuze: