Jarní období dle čínské medicíny
V jarním období je příroda a lidský organizmus ve velice intenzivním propojení. Na jaře začíná nový biologický rok, v přírodě je to začátek nového životního cyklu. Protože je zejména časné jaro typické náhlými změnami počasí, je opět třeba dbát na správnou výživu a zásobovat tělo dostatkem látek pro péči a udržování zdraví.
Jaro – dřevo – Malý Jang
- Směřování energie:
- vzhůru, vítr rodí dřevo,
- Orgán:
- Játra , žlučník
- Čas:
- od 21. března do 21. června
- Chuť:
- kyselá, pohyb svíravý směrem dovnitř a dolů
- Barva:
- Zelená a modrá (tyrkysová)
Kromě jídla je vhodné dopřát sluchu i babičkovským radám, tedy být teple oblečeni, protože jarní chlad je jiný než třeba podzimní, protože v přírodě kolem nás ještě nic není zahřáté. Číňané říkají, že energie země je ještě studená, tedy že chlad nepanuje jen v povětří, ale i v zemi. To je dobře cítit, že když zaleze sluníčko za mraky nebo se zvedne vítr, hned je zima. Jarní vítr se podobá zimnímu, takže člověk, který se před větrem nechrání, snadno prochladne, i když už je celkem teplo.
Vítr navíc způsobuje stres a neklid, ovlivňuje nervovou soustavu, vyvolává bolesti hlavy, případně až pocity na zvracení. Jedno čínské pořekadlo říká, že vítr je nositelem sta nemocí. Jaro revmatikům připomíná jejich obtíže, které se také probouzejí k životu...
Po tři jarní měsíce už můžeme vstávat brzy a chodit spát později. Je třeba řídit se jarním klimatem, regulovat energetické procesy organizmu, aby byly v souladu s jarním růstem.
Je důležité nepropadat na jaře depresi a melancholii, neboť tyto emoce poškozují energii jater. Těm škodí i hněv. Pro celkovou podporu těla v jarním období je třeba zejména dobrá nálada (vždyť v přírodě se taky vše hezky zelená!), hlavně žádné rozčilování, protože hněvem a rozčilováním oslabovaná játra znamenají prohloubení případné únavy.
Jaro a jeho zákonitosti dle čínské medicíny 1)
Jaro je podle tradiční čínské medicíny obdobím elementu dřeva.
Čchi jara je spjata s čchi jater.
K prvku dřeva náleží játra a žlučník. Oba tyto orgány zodpovídají za hladký tok energie a krve v těle, napětí a uvolnění, za flexibilitu fyzickou (například klouby, šlachy, vazivo) i psychickou (hněv, agrese).
Pokud orgány nejsou v rovnováze, může to mít za následek širokou škálu zdravotních problémů:
- bolesti pod žebry,
- hučení v uších,
- potíže s očima,
- bolesti hlavy,
- zácpu,
- komplikace při menstruaci
- a další.
Podle zásad čínské medicíny všechny emoce procházejí přes játra – ta je musí zpracovat – např. hněv podněcuje jangovou čchi, ta stoupá vzhůru a s ní stoupá i krev do horní poloviny těla…
Potíže s játry a žlučníkem projevují také nerozhodností, neschopností něco naplánovat a prosadit, nebo naopak přehnanou agresí, vznětlivostí, popudlivostí, netrpělivostí a nervozitou.
Na jaře v lidském organizmu převládá element jang. Čchi stoupá vzhůru. Je třeba respektovat tyto skutečnosti, své chování i stravu jim přizpůsobit. Vyvarovat se například syrové zeleniny, chladných potravin, vystavování se chladu a prochladnutí. Pokud to člověk nedodrží, energie nestoupá, kam má, a vzniká tak její nedostatek pro další roční období. Projeví se to pak onemocněním příslušných orgánů. V létě srdce, na podzim dýchací cesty, v zimě močové cesty a ledviny, na jaře játra.
Potraviny pro jarní očistu
Vhodné jarní potraviny mají být kyselé chuti, a pokud možno zelené barvy. Kyselá chuť podporuje energii jater a žlučníku. Při oslabení obou těchto orgánů je vhodné přidat i potraviny sladké chuti. Základem stravy by měla být lehce stravitelná jídla, ne však syrové potraviny a studené jídlo, neboť ty zatěžují trávení.
V principu je vhodná veškerá jarní zelenina:
- petržel,
- pažitka,
- pórek,
- ale také třeba pampelišky,
- kopřivy,
- sedmikrásky
- medvědí česnek,
- dobrá je i růžičková kapusta nebo chřest.
K jídlu se přidává malé množství klíčků a výhonků:
V kuchyni lze použít také bílou ředkev a ředkvičky, které podle čínské medicíny pomáhají tělu trávit tuky. Kyselou chuť podporuje kvašená zelenina (okurky), je vhodné ji v malém množství přidávat k jídlu.
Při vaření potravin se upřednostňují krátkodobé úpravy, jako blanšírování, napařování, krátký var.
Vhodné potraviny na jaro jsou:
- česnek,
- pórek,
- jujuba (datle),
- lilek,
- špenát,
- čínské zelí.
Z obilnin jsou na jaře důležité:
Z luštěnin lze doporučit
- tempeh
- černé sójové boby.
Při vaření polévek je dobré používat houby šitake, dělají se z nich také zdravotní nápoje na rozpuštění usazenin z nadměrné konzumace živočišných bílkovin.
Pro jarní očistu a doplnění energie po prožitém zimním období je pro organismus žádoucí zlepšit obranné a imunitní schopnosti. To je možné provést s pomocí Jarního balíčku - MRL, který obsahuje kombinaci vysoce ceněného houbového mycélia určeného přesně pro jarní období.
Recepty pro jarní období
Šťavnatá zeleninová pánev s pšenicí 2)
Ingredience
- pšenice nebo pšeničný bulgur
- cuketa
- jarní cibulka, nebo jemně sekané mladé kopřivy
- rajče
- pepř
- sůl
- sezamový olej
- bílý jogurt
- petrželová nať, nebo mladé listy pampelišky nebo květy sedmikrásek
Instrukce
Pšenici nebo bulgur uvaříme podle návodu na obalu. Na lžíci sezamového oleje krátce podusíme pokrájenou cuketu, rajče a jarní cibulku a promícháme s uvařenou pšenicí (bulgurem).
Hotový pokrm osolíme a opepříme, přidáme do něj polévkovou lžíci bílého jogurtu a posypeme nasekanou petrželovou natí.
Pšeničné koblihy 3)
Ingredience
- 140 g celozrnné pšeničné mouky
- ¼ l zeleninového vývaru
- 50 g másla
- Čerstvě mletý muškátový oříšek a pepř, mořská sůl
- 100 g pšeničných klíčků
- špetka mleté papriky
- 4 – 5 vajec
- 40 g kukuřičného škrobu
- 125 g nastrouhaného parmezánu
- 1 svazeček pažitky nakrájené nadrobno, nebo mladé listy pampelišky či květy sedmikrásek
Instrukce
Rozehřejeme hrnec, zeleninový vývar s máslem přivedeme k varu, přidáme špetku muškátu a pepře, osolíme, zavaříme pšeničnou mouku a tak dlouho mícháme, až se hmota odlepuje od dna, sejmeme z plotny.
Vmícháme pšeničné klíčky, přidáme špetku papriky a zamícháme, vmícháme vejce a kukuřičný škrob.
Vmícháme parmezán a pažitku.
Lžící vykrajujeme koblihy a smažíme v horkém oleji. Jako příloha se hodí čerstvý sýr s bylinkami a salát z čerstvé zeleniny.
Zdroje:
- 1) Vladimír Ando - Klasická čínská medicína základy teorie 1, str. 222
- 2) Barbara Temelie – Kuchařka podle pěti elementů
- 3) Roswitha Fehrer- Vaření podle pěti elementů