Bylinná síla čínské tradice!®
Vše pro celostní přístup


Jarní období dle čínské medicíny

V jarním období je příroda a lidský organizmus ve velice intenzivním propojení. Na jaře začíná nový biologický rok, v přírodě je to začátek nového životního cyklu. Protože je zejména časné jaro typické náhlými změnami počasí, je opět třeba dbát na správnou výživu a zásobovat tělo dostatkem látek pro péči a udržování zdraví.

Čchi jara je spjata s čchi jater

Jaro – dřevo – Malý Jang

Směřování energie:
vzhůru, vítr rodí dřevo,
Orgán:
Játra , žlučník
Čas:
od 21. března do 21. června
Chuť:
kyselá, pohyb svíravý směrem dovnitř a dolů
Barva:
Zelená a modrá (tyrkysová)

Kromě jídla je vhodné dopřát sluchu i babičkovským radám, tedy být teple oblečeni, protože jarní chlad je jiný než třeba podzimní, protože v přírodě kolem nás ještě nic není zahřáté. Číňané říkají, že energie země je ještě studená, tedy že chlad nepanuje jen v povětří, ale i v zemi. To je dobře cítit, že když zaleze sluníčko za mraky nebo se zvedne vítr, hned je zima. Jarní vítr se podobá zimnímu, takže člověk, který se před větrem nechrání, snadno prochladne, i když už je celkem teplo.

Vítr navíc způsobuje stres a neklid, ovlivňuje nervovou soustavu, vyvolává bolesti hlavy, případně až pocity na zvracení. Jedno čínské pořekadlo říká, že vítr je nositelem sta nemocí. Jaro revmatikům připomíná jejich obtíže, které se také probouzejí k životu...

Po tři jarní měsíce už můžeme vstávat brzy a chodit spát později. Je třeba řídit se jarním klimatem, regulovat energetické procesy organizmu, aby byly v souladu s jarním růstem.

Je důležité nepropadat na jaře depresi a melancholii, neboť tyto emoce poškozují energii jater. Těm škodí i hněv. Pro celkovou podporu těla v jarním období je třeba zejména dobrá nálada (vždyť v přírodě se taky vše hezky zelená!), hlavně žádné rozčilování, protože hněvem a rozčilováním oslabovaná játra znamenají prohloubení případné únavy.

Jaro a jeho zákonitosti dle čínské medicíny 1)

Jaro je podle tradiční čínské medicíny obdobím elementu dřeva.

Čchi jara je spjata s čchi jater.

K prvku dřeva náleží játra a žlučník. Oba tyto orgány zodpovídají za hladký tok energie a krve v těle, napětí a uvolnění, za flexibilitu fyzickou (například klouby, šlachy, vazivo) i psychickou (hněv, agrese).

Pokud orgány nejsou v rovnováze, může to mít za následek širokou škálu zdravotních problémů:

  • bolesti pod žebry,
  • hučení v uších,
  • potíže s očima,
  • bolesti hlavy,
  • zácpu,
  • komplikace při menstruaci
  • a další.

Podle zásad čínské medicíny všechny emoce procházejí přes játra – ta je musí zpracovat – např. hněv podněcuje jangovou čchi, ta stoupá vzhůru a s ní stoupá i krev do horní poloviny těla…

Potíže s játry a žlučníkem projevují také nerozhodností, neschopností něco naplánovat a prosadit, nebo naopak přehnanou agresí, vznětlivostí, popudlivostí, netrpělivostí a nervozitou.

Na jaře v lidském organizmu převládá element jang. Čchi stoupá vzhůru. Je třeba respektovat tyto skutečnosti, své chování i stravu jim přizpůsobit. Vyvarovat se například syrové zeleniny, chladných potravin, vystavování se chladu a prochladnutí. Pokud to člověk nedodrží, energie nestoupá, kam má, a vzniká tak její nedostatek pro další roční období. Projeví se to pak onemocněním příslušných orgánů. V létě srdce, na podzim dýchací cesty, v zimě močové cesty a ledviny, na jaře játra.

Potraviny pro jarní očistu

Vhodné jarní potraviny mají být kyselé chuti, a pokud možno zelené barvy. Kyselá chuť podporuje energii jater a žlučníku. Při oslabení obou těchto orgánů je vhodné přidat i potraviny sladké chuti. Základem stravy by měla být lehce stravitelná jídla, ne však syrové potraviny a studené jídlo, neboť ty zatěžují trávení.

V principu je vhodná veškerá jarní zelenina:

  • petržel,
  • pažitka,
  • pórek,
  • ale také třeba pampelišky,
  • kopřivy,
  • sedmikrásky
  • medvědí česnek,
  • dobrá je i růžičková kapusta nebo chřest.

Medvědí česnek, kopřiva dvoudomá, pampeliška lékařská, sedmikráska chudobka

K jídlu se přidává malé množství klíčků a výhonků:

Naklíčená čočka Klíčky mungoFazolky mungoSojové boby

V kuchyni lze použít také bílou ředkev a ředkvičky, které podle čínské medicíny pomáhají tělu trávit tuky. Kyselou chuť podporuje kvašená zelenina (okurky), je vhodné ji v malém množství přidávat k jídlu.

Při vaření potravin se upřednostňují krátkodobé úpravy, jako blanšírování, napařování, krátký var.

Vhodné potraviny na jaro jsou:

  • česnek,
  • pórek,
  • jujuba (datle),
  • lilek,
  • špenát,
  • čínské zelí.

Z obilnin jsou na jaře důležité:

KuskusBulgurJečmenOves

Z luštěnin lze doporučit

  • tempeh
  • černé sójové boby.

Při vaření polévek je dobré používat houby šitake, dělají se z nich také zdravotní nápoje na rozpuštění usazenin z nadměrné konzumace živočišných bílkovin.

Pro jarní očistu a doplnění energie po prožitém zimním období je pro organismus žádoucí zlepšit obranné a imunitní schopnosti. To je možné provést s pomocí Jarního balíčku - MRL, který obsahuje kombinaci vysoce ceněného houbového mycélia určeného přesně pro jarní období.

Recepty pro jarní období

Šťavnatá zeleninová pánev s pšenicí 2)

Ingredience

  • pšenice nebo pšeničný bulgur
  • cuketa
  • jarní cibulka, nebo jemně sekané mladé kopřivy
  • rajče
  • pepř
  • sůl
  • sezamový olej
  • bílý jogurt
  • petrželová nať, nebo mladé listy pampelišky nebo květy sedmikrásek

Instrukce

Pšenici nebo bulgur uvaříme podle návodu na obalu. Na lžíci sezamového oleje krátce podusíme pokrájenou cuketu, rajče a jarní cibulku a promícháme s uvařenou pšenicí (bulgurem).

Hotový pokrm osolíme a opepříme, přidáme do něj polévkovou lžíci bílého jogurtu a posypeme nasekanou petrželovou natí.

Pšeničné koblihy 3)

Ingredience

  • 140 g celozrnné pšeničné mouky
  • ¼ l zeleninového vývaru
  • 50 g másla
  • Čerstvě mletý muškátový oříšek a pepř, mořská sůl
  • 100 g pšeničných klíčků
  • špetka mleté papriky
  • 4 – 5 vajec
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 125 g nastrouhaného parmezánu
  • 1 svazeček pažitky nakrájené nadrobno, nebo mladé listy pampelišky či květy sedmikrásek

Instrukce

Rozehřejeme hrnec, zeleninový vývar s máslem přivedeme k varu, přidáme špetku muškátu a pepře, osolíme, zavaříme pšeničnou mouku a tak dlouho mícháme, až se hmota odlepuje od dna, sejmeme z plotny.

Vmícháme pšeničné klíčky, přidáme špetku papriky a zamícháme, vmícháme vejce a kukuřičný škrob.

Vmícháme parmezán a pažitku.

Lžící vykrajujeme koblihy a smažíme v horkém oleji. Jako příloha se hodí čerstvý sýr s bylinkami a salát z čerstvé zeleniny.


Zdroje:

Diskuze: