Bylinná síla čínské tradice!®
Vše pro celostní přístup


Letní salát z naklíčených fazolek mungo s avokádem, mangem, rukolou a opraženými makadamovými oříšky - recept

Salát je vhodný konzumovat právě v těchto horkých letních měsících. Chladná povaha munga a hořká chuť rukoly naše tělo osvěží, makadamové ořechy a avokádo dodají kvalitní tuky. Dobrou chuť.

Letní salát z naklíčených fazolek mungo Fazolky mungo Makadamové ořechy

Ingredience:

Postup:

  1. Fazolky mungo dáme nejprve na 10-12 h namočit do misky, poté je propláchneme a necháme klíčit (doba klíčení 1-3 dny; zde je třeba proplachovat a měnit vodu alespoň 2× denně).
  2. Naklíčené mungo opět propláchneme, nasypeme do misky a přidáme nadrobno nakrájené avokádo a mango, pár listů rukoly, trochu posolíme.
  3. Makadamové ořechy nasekáme na jemno (ale můžeme je ponechat i vcelku), mírně nasucho opražíme a salát jimi posypeme.
  4. Díky ořechům a avokádu je salát bohatý na kvalitní tuky; pro případné dochucení přidáme trochu olivového oleje.
  5. K nazdobení můžeme použít květy sedmikrásek nebo pampelišek.

Naklíčené fazolky mungo

Naklíčené fazolky mungo jsou bohatým nutričním zdrojem bílkovin, vitaminů skupiny B, draslíku, hořčíku, vápníku, železa a dalších důležitých látek. Dle čínské dietetiky je řadíme k elementu vody. Pro svou osvěžující až chladnou povahu je doporučujeme do jídelníčku zařazovat právě v letních měsících. Vzhledem ke své chuťové neutrálnosti (mírně sladké chuti) se dají klíčky mungo použít téměř do jakéhokoli salátu.

Hruškovec přelahodný - avokádo

Avokádo (plod hruškovce přelahodného) se podle čínské dietetiky řadí k elementu země, má mírně sladkou chuť a osvěžující povahu, doplňuje krev a jin. Harmonizuje játra, svlažuje plíce a střeva. Je nutričně velmi bohaté zejména na minerální látky (draslík, měď, magnezium, fosfor) a vitaminy (C, E, K, H, B3 a B5 ), dužina obsahuje kvalitní tuky v podobě mastných kyselin (olejová, palmitová a linolová). Díky vysokému obsahu proteinů je doporučován i pro kojící matky. Užívá se k podpoře léčby vředů a má příznivé účinky na pokožku.


Zdroje:

Diskuze: