Bylinná síla čínské tradice!®
Vše pro celostní přístup


Výchova houbařů v Čechách - Milada Mikulcová

kniha

Kniha Výchova houbařů v Čechách aneb Co v atlasech nenajdete. Autorka knihy Milada Mikulcová. Více...

Cena s DPH249,00 Kč
Nedostupné
Značka
Knihy
Kód
KN9788070339602

Produkt je zařazen v těchto kategoriích

Výchova houbařů v Čechách - Milada Mikulcová (kniha)

Podrobný popis Výchova houbařů v Čechách - Milada Mikulcová

Knížka je určena všem, kdo milují houby nejen na talíři; tajemná říše hub dokáže přece mnohem víc, než nás jen sytit. Letem houbařským světem zjistíme, že ne vždy a všude měly však "děti vlhka" na růžích ustláno a do "potomstva ďáblů a čarodějnic" jim spílaly i hlavy pomazané. Dozvíme se, kde v Evropě tradičně hledat největší houbové "strašpytle", kdo jsou nejvášnivější jedlíci hub a kde platí nemilosrdná houbařská omezení a zákazy.

Abychom se v Čechách z odvěkých houbomilů stali vyhlášenými houboznalci, museli jsme v minulém století pod vedením nadšených propagátorů absolvovat kvalitní houbařskou školu. Jejím symbolem se stala dynastie Smotlachů. V životopisech otce a syna Smotlachových nás čeká řada překvapení; málokdo například tuší, že legendární zakladatel naší praktické mykologie, dr. František Smotlacha, byl ve své době stejně populární mykolog jako organizátor sportovního života, který se u nás zasloužil o rozvoj řady sportů.

Nestor českých houbařů ing. Miroslav Smotlacha, který nedávno za své zásluhy v oblasti mykologie získal vysoké státní vyznamenání, nám prozradí s jakými osobnostmi studoval na slavné "Křemencárně", proč se jako excelentní střelec nestal důstojníkem z povolání, které houby jsou jeho favoritkami a kde jsou "jeho místečka". Má "maso lesa" vůbec nějakou biologickou hodnotu? Sbírat či nesbírat houby v průmyslových oblastech? I na to se nám dostane kvalifikované odpovědi. V Houbové lékárně se dozvíme, na jaké nemoci ordinuje čínská medicína už tisíce let dnes módní šiitake a hlívu ústřičnou, která houba vyléčila cukrovku a "neléčitelnou" alergii českému mykologovi, a které léčivky pomáhají podle vědců proti rakovině. Na křehkou hranici mezi lékem a jedem upozorní kapitola o halucinogenních houbách, zejména Iysohlávkách. Na vlastní autorčinu kůži si pak vyzkoušíme opojné (ale i léčivé) účinky muchomůrky červené a dozvíme se, jaké překvapivě jednoduché prostředky doporučoval proti houbovým toxinům věhlasný bylinkář Maltioli.

Pro případ, že se nám v zimě po našich lesních miláčcích zasteskne, je tu doporučení vypravit se za nimi do galerií a muzeí, kde "rostou" na temných lesních zákoutích vedle hadů a ještěrek a dokonce i ve svaté společnosti! Navštívíme i českého hudebního skladatele, jehož inspirace houbami a Hudební atlas hub jsou světovou raritou. Nad veršovanou pohádkou z říše hub se pak společně s autorkou pokusíme odpovědět na otázku: Proč právě v Čechách jsou houby a houbaření takový fenomén?

Počet stran:205

Vazba:Vázaná

Zeptejte se nás

Máte-li dotaz, připomínku nebo nám chcete sdělit něco důležitého, kontaktujte nás pomocí formuláře.

Dotaz:

Informace o produktu bude přidána automaticky

Anketa

Připravujeme

Zatím nikdo nehlasoval